Вищі податки та об’єднання двох груп: що змінить для ФОП нацстратегія доходів

Кабінет міністрів ухвалив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, повідомляє урядовий портал. У документі викладено загальний напрям реформ податкової та митниці на наступні шість років.

Як зазначається, це необхідно для зменшення залежності від партнерів, інтеграції України у світову економіку та адаптації законодавства до стандартів ЄС. Реформи будуть впроваджуватися поступово, а сама нацстратегія підлягає регулярним оновленням та уточненням.

Ключові зміни у податковій політиці:

  • Перехід на загальну систему оподаткування: юрособи третьої групи протягом 3 років поступово переходять на загальну систему оподаткування (18% від прибутку). Після перехідного періоду для юросіб буде заборонено перебувати на спрощеній системі.
  • Об’єднання II та III групи ФОП: ставка податку (від 3% до 17%) буде залежати від виду діяльності та обсягу доходу. Для платників об’єднаної групи РРО/ПРРО буде обов’язковим.
  • Перегляд I групи спрощеної системи: фіксований розмір податку скасують, натомість буде застосовано виключно податок з фактично отриманого доходу.
  • Реєстрація платників спрощеної системи у системі ПДВ у разі досягнення порогу.
  • Для селянських фермерських господарств (четверта група): розширення бази оподаткування для фізичних осіб, для виробників сільськогосподарської продукції (юросіб) перегляд ставок єдиного податку з метою стимулювання переходу на загальну систему оподаткування.
  • Скасування виключень щодо обліку та документального підтвердження походження товарів.

Також DOU повідомляє, що в межах змін пропонують переглянути режими інвестиційного стимулювання з метою скасування пільг з податку на прибуток. До таких режимів зокрема належить правовий простір «Дія City».

У коментарі виданню в «Дія City» повідомили, що детально ознайомилися з ​​Національною стратегією доходів до 2030 року і не знайшли жодних аргументів та розрахунків, які б свідчили про неефективність «Дія City».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук