Як ІТ-компаніям підготуватися та діяти в разі візиту правоохоронців – пам’ятка для бізнесів

Обшуки — важлива частина процесу обстеження та встановлення обставин і винуватців кримінальних правопорушень, які продовжують вчинятися в Україні й під час повномасштабного вторгнення. Однак вони вимагають підготовки не лише від слідчих, але й від компаній, чиї приміщення можуть стати об’єктом обшуку. Зокрема йдеться про договір з адвокатом, знання своїх прав та зобов’язань та план дій для співробітників компанії. Підготовлений до можливих слідчих бізнес може мінімізувати збитки та репутаційні втрати, а також — не зашкодити працівникам.

Менеджер із політико-правових питань Асоціації IT Ukraine Денис Євдокименко в авторській колонці для AIN.UA ділиться порадами та актуальною інфографікою для бізнесів, щоби підготуватися на не перешкоджати слідчим діям.

Що таке обшуки за законодавством?

Обшук як слідча дія закріплена чинним законодавством України може стати неприємним сюрпризом як для керівництва компаній, так і для команди в цілому. Безумовно, це великий стрес, гальмування проєктів, втрачені час, кошти та майже завжди — удар по репутації.

З точки зору правоохоронців, обшуки — ефективний інструмент для досягнення основних завдань кримінального провадження, зокрема, встановлення фактичних обставин вчинення кримінального правопорушення чи винних або причетних осіб, виявлення та вилучення предметів, що могли бути знаряддям злочинних дій, а також — пошук речей, що були одержані в результаті вчинення злочину.

Правоохоронці активно користуються цим інструментом, зокрема в справах за участі представників IT-індустрії. Раніше в медіа зазначалося, що за період із 2012 по 2016 роки правоохоронці відвідали приміщення понад 70 IT-компаній, серед яких відомі бізнеси: Zfort Group, GlobalLogic, «ВОЛЯ-Кабель», «Ланет», Divan TV, «Скайнет», Nic UA, Steep Host, Luxoft, Intego, Lucky Labs, KM Core та інші.

Звісно, в Україні, за складних умов війни, питання зловживань із боку правоохоронних органів та необхідності захисту бізнесу — не в пріоритеті, хоча неодноразово звучало в медіа та з трибуни Верховної Ради України.

17 квітня у ВРУ зареєстрували проєкт Закону № 9211 Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення окремих положень із метою забезпечення захисту прав учасників кримінального провадження, більш відомий як проєкт «Маски-Шоу Стоп-3». З ним не поспішають, наразі він тільки готується до включення до порядку денного ВРУ.

Ініціативу розробило Міністерство цифрової трансформації за участі фахівців з Асоціації IT Ukraine. Мета — забезпечити дієвий захист прав учасників кримінального провадження, збалансувати інтереси сторони обвинувачення та сторони захисту.

Що маємо на практиці?

Зрозуміло, передбачити візит правоохоронців вкрай важко, тож бізнесу треба бути готовим до цього, аби мати можливість мінімізувати різного типу збитки компанії.

Асоціація IT Ukraine разом з адвокатами юридичної компанії Arzinger підготували основні поради для керівників IT-компаній із підготовки бізнесу та команди до можливих слідчих дій. Ми сформували покроковий алгоритм — що робити аби підготуватися, і які дії будуть корисними в разі, якщо обшуки вже розпочалися. Окреслені поради враховують чинні обмеження воєнного стану в Україні.

  • Памʼятка щодо підготовки компанії до обшуків.
Асоціації IT Ukraine
  • Памʼятка щодо плану дій під час проведення обшуків.
Асоціації IT Ukraine

Автор: Денис Євдокименко, Менеджер із політико-правових питань IT Ukraine Association

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук