В Україні зросли квоти на використання державної мови на телебаченні та радіо

З 1 січня 2024 року набрали чинності окремі положення закону про медіа, які передбачають збільшення обсягу програм державною мовою на телебаченні та радіо, повідомив на своїй сторінці у Facebook уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Віднині мінімальна частка української мови в програмах на радіо, а також в телевізійних медіа загальнонаціональної та регіональної категорій збільшується з 75% до 90%, а в телевізійних медіа місцевої категорії – з 60% до 80%:

  • Для телемовників: програми державною мовою, у тому числі фільми, у загальному тижневому обсязі мовлення для телеканалів загальнонаціональної і регіональної категорій між 07:00 та 18:00 і між 18:00 та 22:00 мають становити не менше ніж 90%, а для телеканалів місцевої категорії – не менше ніж 80% від загальної тривалості програм (або їхніх частин).
  • Радіомовники ж зобов’язані забезпечувати не менше ніж 90% тижневого обсягу ведення програм, у тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних програм (ведучими, дикторами радіопрограм) державною мовою.
  • Тижневий обсяг програм новин державною мовою телемовника або радіомовника, який є ліцензіатом або реєстрантом, має становити не менше ніж 90% від загальної тривалості всіх програм новин, поширених у проміжках 07:00-18:00 та 18:00-22:00.

«Такі нововведення – вагомий крок в захисті українськомовного інформаційного простору та прав громадян на отримання інформації державною мовою. За нашими розрахунками частка передач державною мовою в ефірах телеканалів та радіостанцій, зокрема і тих, що мовлять на місцевому рівні, суттєво зросте», – зазначив Тарас Кремінь.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук