Майже половину технологій для зброї рф отримує від компаній зі США та ЄС

росія продовжує обходити санкції на постачання технологій, необхідних їй для війни проти України. Згідно з дослідженням, за останні 10 місяців росія імпортувала електроніки на суму майже $9 млрд, які США та її союзники заборонили ввозити до рф.

  • Йдеться переважно про мікрочіпи, підшипники, навігаційні системи та іншу електроніку, яку кремль використовує для своїх ракет, дронів та бронетехніки.
  • Як показало спільне дослідження аналітичного центру «Київської школи економіки» та робочої групи «Єрмак-Макфол» щодо російських санкцій, протягом перших 10 місяців 2023 року щонайменше 43,9% цієї імпортованої техніки виготовили компанії, що базуються у США та країнах-союзниках. Лише американські виробники становлять принаймні 27% техніки, знайденої у російській зброї за цей період.
  • Проте санкції все ж діють: експорт передової електроніки військового призначення до росії з початку війни скоротився на 10%.
  • Водночас значна частина цієї техніки все ще надходить від американських компаній, зокрема Intel, Advanced Micro Devices та Texas Instruments.

Лише у період з січня до жовтня 2023 року для озброєння рф було імпортовано товарів на суму щонайменше $351 млн від Intel, а технологій від Analog Devices, що базується в Массачусетсі, – на $269 млн. Ще $174 млн товарів виготовила AMD, а $140 млн – Texas Instruments. Компоненти від усіх цих компаній були знайдені в російській зброї, зібраній на полі бою, попри те, що всі вони припинили продаж до рф.

Ці товари в основному продавалися та відправлялися через Китай та Гонконг, звідки надійшло майже 70% усієї техніки.

Автори дослідження також стверджують, що росія все ще потребує передової західної електроніки для своєї зброї, а це означає, що експортний контроль може бути ефективним. Вони закликали посилити обмеження для країн-посередників і приватного сектору для дотримання санкцій.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук