ШІ може вплинути на майже 40% робочих місць у світі – МВФ

Штучний інтелект може вплинути на 40% робочих місць у світі, прискорюючи економічний розвиток, але загострюючи нерівність. Новий аналіз МВФ досліджує потенційний вплив ШІ на світовий ринок праці.

  • Багато досліджень прогнозують заміну робочих місць ШІ. Проте, у багатьох випадках ШІ скоріше доповнюватиме людську працю.
  • У країнах з високим рівнем доходу технології можуть змінити майже 60% робочих місць. Приблизно половина з них отримає користь від ШІ у вигляді підвищення продуктивності. Для іншої половини це може означати заміну людської праці та скорочення робочих місць.
  • На ринках, що розвиваються, і в країнах з низьким рівнем доходу вплив ШІ поки менший (40% і 26% відповідно), проте брак інфраструктури та кваліфікованих кадрів може посилити нерівність між державами.
  • ШІ також може вплинути на розподіл доходів і багатства всередині країн. Зростання продуктивності працівників, які використовують ШІ, може призвести до збільшення їх доходів, тоді як інші можуть відставати.

ШІ вже інтегрується в бізнес по всьому світу. МВФ розробив Індекс готовності до ШІ, який оцінює країни за такими критеріями, як цифрова інфраструктура, людський капітал, політика ринку праці, інновації та економічна інтеграція, регулювання та етика.

Індекс МВФ показав, що заможніші країни та деякі з ринків, що розвиваються, краще підготовлені до ШІ, ніж країни з низьким рівнем доходу. Сингапур, США та Данія отримали найвищі бали завдяки високим результатам у всіх чотирьох категоріях.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва зазначила, що необхідно розробити набір політик, щоби безпечно використати величезний потенціал ШІ на користь людства.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук