CES 2024. Що представляла та чого досягла українська делегація – розповідають у DroneUA

З 9 до 12 січня в американському Лас-Вегасі пройшла цьогорічна International Consumer Electronics Show (CES), виставка побутових технологій та гаджетів, де учасники з різних країн світу можуть представити свої напрацювання в електроніці. Засновник стартапу DroneUA Валерій Яковенко, який також брав участь у CES 2024 у межах українського стенда, розповів AIN.UA про те, як проходила виставка.

Що таке CES і для кого працює виставка

CES 2024 — найбільший у світі майданчик для обміну досвідом та пошуку натхнення в галузі сучасних технологій та електроніки. Попри прив’язку до слова «Consumer» у назві CES (Consumer Electronic Show), напрями експозицій зокрема демонстрували технології для бізнесу — щодо зміни ланцюжків виробництва та посилення власних технологічних екосистем на рівні держав. Саме державні стенди, які демонстрували найбільш провідні стартапи своїх країн, привертали найбільшу увагу. Серед них був і український стенд.

Хто представляв Україну на національному стенді

Фото: Валерій Яковенко у Facebook

Україну на CES представляли стартапи, обрані в межах конкурсу Ukrainian Startup Fund.

  • DroneUA презентувала свій стартап FarmFleet — онлайн-сервіс, який оптимізує бізнес-процеси для обприскування дронами сільськогосподарських угідь.
  • CheckEye створила AI/ML-рішення для масового скринінгу хронічних захворювань та їхніх ускладнень зі штучним інтелектом.
  • VersiBionics розробила інноваційний протез руки для військових і цивільних, які постраждали внаслідок російської агресії.
  • Deus Robotics презентувала рішення для автоматизації складу за допомогою інтелектуальних роботів для підвищення ефективності та вирішення проблем дефіциту робочої сили.
  • Faults Locator створила інструмент негайного виявлення пошкодження електромережі без втручання людини.
  • Farmhub презентувала пакет програм та спеціальний пристрій, призначений для збільшення надоїв шляхом своєчасного виявлення потреби та стану здоров’я тварин.
  • InVisionaryBox створила рішення для підвищення уваги клієнтів до бренду за допомогою гейміфікованих сценаріїв, які використовують технології доповненої реальності.
  • ShinyClub представила гаджет для робочого столу зі штучним інтелектом для підвищення продуктивності віддалених команд.
  • JetBeep презентувала рішення для автономних поштоматів.
  • MyBro сконструювала електронні велосипеди для комерційної доставки.
  • OptySun розробила автономний пристрій для швидкого очищення та дезінфекції води в будь-якому місці.
  • Melt Water Club також презентувала пристрій, здатний усього за 20 хвилин очистити воду з крана, озера, річки й навіть моря.

Торгову місію організувала Українська асоціація венчурного та приватного капіталу (UVCA) спільно з Міністерством цифрової трансформації України та Українським фондом стартапів за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка».

За яким принципом відбирали учасників та як проходила виставка

Виставка охоплювала ціле місто [Лас-Вегас — ред.], стенди були розміщені в декількох виставкових зонах, які органічно об’єднувалися з допомогою логістичних та комунікаційних маршрутів. Стати комерційним учасником виставки має можливість будь-яка компанія, що хоче представити свої досягнення загалу, але для того, щоби представляти країну в межах національних стендів чи торгових місій, необхідно було пройти жорсткий відбір і отримати можливість проявити себе серед сотень інших претендентів.

Участь у національному стенді дає можливість додаткової комунікації з колегами на інших ринках, більшу увагу медіа, і що головне — можливість обговорення партнерств з іншими національними майданчиками. Одним із ключових досягнень української делегації стала домовленість із європейськими колегами об’єднати зусилля у 2025 році, де Україна буде офіційно включена до Європейської делегації.

Навіть цього року члени української делегації та представники Українських стартапів були запрошені до вечорів та офіційної програми ЄС у рамках CES 2024, на рівні з іншими країнами Євросоюзу. Дипломатія через обмін технологіями для України стала потужним майданчиком, враховуючи наскільки у світі цінують українських інженерів.

Найбільш цікавими стендами стали локації Кореї, Польщі, Франції та Італії, а також осередки найбільших у світі технологічних університетів, що ознайомили світ із роботами власних випускників.

Найбільш вагомими були зустрічі та комунікації з національним стендом Сполучених Штатів Америки, де ми отримали запрошення взяти участь у програмах із розвитку малого та середнього бізнесу, можливостях щодо акселерації в державних агенціях та залучення щодо співпраці з організаціями економічного розвитку окремих штатів.

Фото: Валерій Яковенко у Facebook

Чи готові інвестори вкладатися в українських мілтек

У першу чергу виставка була направлена на користувацькі технології, однак, окремі компанії чи майданчики мали технології здатні посилити оборонні можливості країн.

Українські інженери вважаються одними з найкращих на планеті, а підприємці, що створюють нові технології та продукти в умовах надзвичайних викликів — викликають захоплення всього світу. Серед представників українських команд закордонні делегації бачать приклад незламності та стійкості, й увага та повага були на найвищому рівні. Прикладом був візит Гарі Шапіро, голови CES, на національний стенд України, де серед тисяч інших стендів, керівник виставки зі своєю делегацією відвідали саме Український стенд.

Результати CES для DroneUA

У межах виставки ми провели кілька сотень зустрічей із нашими майбутніми стейкхолдерами для розвитку українського бізнесу на території Північної Америки, ми отримали понад 50 медіазапитів і ми маємо декілька важливих програм щодо початку дослідницької роботи з американськими університетами. Яким би не був передовим український досвід у галузі робототехніки в сільському господарстві — нам потрібне залучення академічних інституцій для підтвердження ефективності технологій із локальними гравцями. Без присутності на CES нам навряд чи вдалося би зробити ці рухи настільки швидко.

Україна має кілька сотень чи навіть тисяч технологічних компаній, котрі заслуговують уваги. 12 стартапів. І декілька самостійних стендів — це лише крапля в морі коли ми говоримо про можливості технологічної дипломатії. На наступний рік дуже хочеться побажати організаторам збільшити розмір національного Українського стенда в 3–4 рази, а також побачити представників більшої кількості хардверних проєктів з України. Варто поширювати розуміння того, що Україна — це країна інновацій та технологій майбутнього.

Автор: Валерій Яковенко, засновник стартапу DroneUA

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук