Українська компанія з автоматизації закладів Poster провела дослідження аби з‘ясувати, як ресторатори адаптувалися до воєнних реалій, повернення податкових перевірок і росту цін. AIN.Business публікує основне.
Виручка, середній чек та відвідуваність закладів
- Виручка закладів в Україні у другому півріччі 2023 року зросла на 30% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року, відвідуваність — на 10%, а середній чек — на 18%.
- Найбільше зростання виручки показав сегмент ресторанів — на 37%. Середній чек закладів зріс на 23% з 508 до 625 грн, а відвідуваність — на 11%.
Серед інших форматів:
- Кав’ярні збільшили виручку на 31%. Відвідуваність зросла на 9%, а середній чек з 82 до 98 грн.
- Виручка в кафе зросла на 26% у порівнянні із минулим роком. Середній чек зріс на 17% зі 187 до 219 грн, а відвідуваність зросла на 7%.
- Виручка барів зросла на 28%, середній чек з 311 до 348 грн. Відвідуваність збільшилася на 15%.
- Виручка пекарень зросла на 22% у порівнянні із 2022 роком. При цьому середній чек зріс на 17% з 63 до 73 грн, а відвідуваність лише на 5%.
- Виручка фастфуду зросла на 27%, середній чек — на 21% зі 145 грн до 175 грн. Відвідуваність — на 5%.
- Виручка кальянних показала зростання на 28% у порівнянні із минулим роком. Середній чек з 413 грн до 488 грн. Відвідуваність — на 9%.
Основні виклики, рентабельність та команда
- 44% опитаних рестораторів зазначають, що показники роботи закладів у 2023 році виправдали їх очікування.
- 40% мають протилежну думку.
- У 16% показники навіть перевищили очікування.
Найскладніше рестораторам у 2023 році було:
- наймати та утримувати команди;
- тримати ціни на страви попри зростання цін;
- знаходити власну мотивацію для роботи;
- розбиратися з перевірками;
- підприємців турбувала також повна зміна ЦА, комунальні та корупція, низькі продажі та зміна поведінки покупців.
38% рестораторів розповіли про зниження рентабельності бізнесу у 2023 році. І лише чверть опитаних зазначили про зростання цього показника. 13% взагалі не отримували прибуток у 2023 році.
- Майже половина опитаних рестораторів відзначила, що працює з 30-35% фудкостом.
- Більшість рестораторіd змогли зберегти команду у 2023 році у тій же кількості, а 30% навіть залучили нових працівників.