МЗС використовуватиме ШІ-аватар Вікторія для офіційних заяв. Вартість розробки може сягати $10 000

З 19 квітня офіційні заяви Міністерства закордонних справ озвучуватиме ШІ-аватар Вікторія, розробка якої коштувала до $10 000. Вона має «розвантажити» зайнятість спікерів і зробити дипломатію більш ефективною, пише Forbes.

Що має робити Вікторія

ШІ-аватар зачитуватиме офіційний коментар Міністерства про події, що стосуються українців за кордоном. Далі такі відео можна буде віддавати телеканалам. Ця «рутинна робота», перекладена на штучний інтелект, розвантажить речника МЗС: Міністерство отримує десятки запитів на включення протягом години після резонансних подій. Натомість речник буде продовжувати спілкуватися з медіа у форматі інтерв’ю.

Є ризики, що цифровий аватар використовуватимуть для створення фейків. Тому до відео з Вікторією будуть додавати QR-код, який вестиме на сторінку офіційної заяви на сайті МЗС. Це дозволить перевірити її оригінальність.

Як робили ШІ-аватар

Вікторію розроблювали близько місяця. Для цього запросили афроукраїнку, яка начитала текст, на основі чого зробили ШІ-аватар. Цифрова модель розмовлятиме англійською та українською.

Фото з сайту Forbes

Розробкою займалася громадська спілка Nazovni Tech, а допомагала ГО The Game Changers. Роботу оплачували спонсори, проте хто саме — у матеріалі не вказали. Проєкт коштував на рівні $5000–10 000, розповів співзасновник GovTech-компанії Strimco Роман Ланський

За його словами, це гроші за роботу команди, яка витратить кілька тижнів на тренування готової моделі. Для цього потрібно завантажити близько 1000 записів речників МЗС за останні п’ять років.

Штучний інтелект у роботі МЗС

Представник Міністерства, який захотів залишитись анонімним, сказав, що українське МЗС стане першим відомством, яке використовуватиме ШІ-аватара в офіційній комунікації. 

До його створення Міністерство вже використовувало нейронні мережі, щоб озвучувати звернення на сторінках відомства в соцмережі Х французькою, іспанською, португальською та арабською. Усе це в рамках розгорнутої комплексної програми впровадження ШІ.

Вікторія – це один із перших кейсів, на якому відомство не планує зупинятися. Також хочуть зробити ШІ-тренажера, щоб тренувати молодих українських дипломатів і готувати до переговорів уже досвідчених. А також делегувати штучному інтелекту підготовку довідок про відносини з країною, де відкривається посольство.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук