Український додаток AfterTax для інвесторів рахує вартість портфелю після податків

Український розробник Євген Дубінін створив додаток AfterTax, який допомагає розраховувати реальну вартість інвестиційного портфелю. Він розраховує податки на прибуток, які необхідно сплатити до бюджету з урахуванням курсових різниць, після чого видає інвестору вартість його активів «чистими». 

Скріншоти: Євген Дубінін
  • Інвестиції у акції та фондовий ринок набирають все більшу популярність в Україні. Але суми, які інвестори бачать в інвестиційних додатках, можуть стати зовсім іншими при спробі виводу прибутку – через податки. AfterTax створений спеціально для того, щоб інвестори бачили реальну вартість свого портфелю.
  • Наприклад, інвестор у 2020 році купив акцій на $1000, що дорівнювало приблизно 26 000 грн. Нехай станом на сьогодні ринкова вартість акцій складає $1200, що приблизно дорівнює 44 400 грн.
    • Податкові зобов’язання при продажу будуть дорівнювати: (44 400 грн. – 26000 грн.) * 19,5% = 3588 грн або $97 по курсу НБУ.
    • Реальна вартість капіталу буде дорівнювати: $1200 – $97 = $1103.
  • Ринкові дані беруться з Yahoo Finance, всі розрахунки виконуються по методу FIFO та проводяться по курсу НБУ.
  • Також, якщо були операції купівлі/продажу в поточному році, додаток буде одразу розраховувати, скільки податку вже набігло до сплати.
  • Додаток доступний для iOS та Android. Він безкоштовний, монетизувати його розробник не планує. Реліз в App store відбувся 11 липня, а в Google Play – 12 липня поточного року.
  • Євген розповів редактору AIN.UA, що створив AfterTax для власних потреб, але вирішив поділитись ним з іншими. «Ком’юніті інвесторів вже позитивно оцінило ідею та реалізацію», – відзначив він.

«Я інвестую та сплачую податки з 2019 року. Розрахунки завжди робив в Excel, от і виникла ідея це автоматизувати та мати актуальну інформацію про стан своїх інвестицій у вигляді мобільного додатку. На реалізацію пішло близько 2 місяців, адже технологія розробки мультиплатформених мобільних додатків (Flutter) для мене була нова, і багато часу пішло саме на базове навчання, дизайн та реліз. Розробка була одразу під Android та iOS з одним кодбейзом (один і той самий код компілюється та працює на різних платформах iOS та Android)», – розповів Євген редактору AIN.UA. 

  • Це не перший проект Дубініна для роботи з фінансовими інструментами. В 2021 році він запустив Telegram-бота FinTrackerBot, який став доволі популярним. За словами розробника, на сьогодні бот має більше 3000 активних користувачів. Загалом FinTrackerBot скористалися 13 000 користувачів.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук