Як безпечно купити криптовалюту: інструмент AML WhiteBIT

Читати на RU

Як купити криптовалюту і не потрапити на кошти злочинного походження? Насправді дуже просто — можна «забруднити» гаманець і з високою ймовірністю втратити вкладені кошти. Ми поспілкувалися з експертом безпеки найбільшої європейської криптобіржі WhiteBIT про те, як криптоплатформи захищають своїх користувачів.

Як можна натрапити на «брудну» крипту

«Брудна» криптовалюта може потрапити на рахунок за будь-якої операції передачі активів з гаманця на гаманець.

Одна з найризикованіших стратегій, за якої можливий подібний сценарій — P2P-арбітраж криптовалюти. Це угоди між трейдерами на децентралізованих біржах або peer-to-peer платформах. На таких майданчиках здійснюється швидкий продаж та купівля криптовалюти заради вигоди через різницю в ціні. Оскільки такі платформи не верифікують своїх користувачів, то немає гарантії, що в угоді не братиме участі «брудний» гаманець.

Також небезпечні купівлі віртуальних активів на незалежних агрегаторах для обміну криптовалют на кшталт BestChange, де зібрані всі пропозиції щодо купівлі та продажу в мережі.

Навіщо потрібна AML-перевірка

Існує міжнародний стандарт протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму. Також є спеціальні аналітичні сервіси (наприклад Chainalysis), які збирають статистику подібних злочинів за допомогою великих торгових майданчиків.

Ці дані передаються у відповідні структури на запит регулятора конкретної держави, яка надала платформі ліцензію. Як наслідок — можливі блокування та вилучення активів із гаманця чи біржового рахунку. Так інвестиція в криптовалюту за допомогою CEX або DEX-бірж наражається на ризик.

За останні 5 років кіберзлочинці «відмили» криптовалюти на суму понад $33 млрд. При цьому більшість таких активів перемістилася саме на централізовані біржі, про що свідчать дані Chainalysis.

Навіть одна стомільйонна брудного Біткоїна чи будь-якої іншої крипти на рахунку позначає криптогаманець як помічений у злочинній діяльності.

Усвідомлюючи масштаби проблеми, криптобіржа WhiteBIT захищає своїх клієнтів одразу кількома методами:

  • дотримується внутрішньодержавних та міжнародних законодавчих норм, перевіряючи транзакції на суму понад $1000;
  • пропонує клієнтам спеціальний інструмент для самостійної перевірки криптовалютних адрес у Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash — AML (Anti-Money Laundering).

Як користуватись AML при купівлі крипти

Перед тим як отримати криптовалюту на свій рахунок не з біржового акаунта, а зі стороннього гаманця, потрібно запросити адресу гаманця у власника до здійснення операції. Потім вставити його в рядок AML-перевірки. Якщо гаманець чистий, значить, з нього безпечно отримувати криптовалюту.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук