Мінцифри пропонує продовжити пільги зі сплати ПДВ резидентам «Дія City»

З 1 січня 2023 року перестала діяти пільга по ПДВ для послуги з постачання програмної продукції (тобто, продажу софта та його оновлень). Цю пільгу в рамках експерименту запровадили ще за часів президента-втікача Віктора Януковича. Вона діяла впродовж останніх 10 років, термін яких збіг тільки зараз.

Проте, як повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна», Мінцифри вже пропонує продовжити пільги зі сплати ПДВ «хоча б» резидентам «Дія City».

Рішення ще не прийнято, але переговори тривають

«Наразі тривають консультації… Ми запропонували, що давайте хоча б для резидентів «Дія City» (продовжимо пільгу – ред). Ця ініціатива надходила від IT-асоціацій, інших гравців. Вони запропонували такий підхід», — зазначив Борняков.

За його словами, спочатку проводилися переговори з Мінфіном, парламентським комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики щодо продовження пільги для всіх компаній.

«Вони відмовляються, посилаючись на МВФ, а також на те, що, на їхнє переконання, бюджет втрачає надходження, які міг би отримувати», — сказав заступник міністра.

За його словами, Мінцифри підтримує обидва варіанти: і продовження дії пільги тільки для резидентів «Дія City», і її повернення для всіх. Борняков уточнив, що пільга може бути повернута тільки шляхом ухвалення відповідного закону у Верховній Раді.

Чому влада проти пільги?

Як вже повідомляв AIN.UA, критика пільги зі сторони уряду базується на двох основних аргументах. Перший – це недоотримані податкові надходження. У владі вважають, що у минулі роки ця пільга для ІТ-компаній призводила до втрати бюджетом додаткових мільярдів гривень.

  • За розрахунками Державної податкової служби, у 2021 році обсяг ПДВ, який мав надійти до бюджету від ІТ-сектора міг становити 4,6 млрд грн. Приблизно такі ж надходження Мінфін вніс до бюджету на 2023 рік.
  • Другий основний аргумент Мінфіну полягає у тому, що продовження пільги з ПДВ для програмної продукції суперечить вимогам директиви ЄС щодо цього податку. Відтак, наявність такої невідповідності, на думку влади, може стати перешкодою на шляху до вступу у Євросоюз.
  • ІТ-компанії наголошують, що сплачують у формі інших податків та зборів набагато більше, ніж бюджет недоотримує від ПДВ. І попереджають, що із запровадженням ПДВ такі надходження можуть зменшитися.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук