Чому потьмяніла зоря Бетельгейзе і чи вона зараз вибухне (ніт)

2682

На початку грудня минулого року вчені з Університету Вілланова опублікували дослідження про те, що альфа сузір’я Оріона тьмяніє.

Це сузір’я характерної форми «пісочного годинника» — мабуть найпомітніше на зимовому небі Північної півкулі, а красива червонувата зірка Бетельгейзе була найяскравіша у ньому, тож новину почали обговорювати не лише професійні астрономи. Під Новий рік у новинах з’явились і припущення про те, що зірка може скоро вибухнути, а на небі засяє яскрава наднова. Згодом за новинами пішли інтернет-меми.

Редакція AIN.UA попросила завідувача лабораторії Головної астрономічної обсерваторії НАН України Івана Крячко пояснити, що сталося із Бетельгейзе, коли вона вибухне і що не так із новинами про неї. Наводимо нижче його коментар.

Що сталося?

Насправді з Бетельгейзе не відбулося нічого надзвичайного. Її блиск впав, вона по блиску зараз приблизно така ж, як Беллатрікс (гамма Оріона — ред.). Але це може помітити тільки людина, яка регулярно спостерігає зорі. Якщо ви не так часто дивилися на Оріон, то можете і не зауважити, що яскравість зорі змінилася.

Треба мати на увазі, що ця зірка — не зовсім звична. Вона — змінна. Якщо наше Сонце майже не змінює свій блиск, то Бетельгейзе пульсує. Це — фізично змінна зоря, тобто вона фізично збільшується та зменшується.

Наводять досить яскравий приклад: коли Бетельгейзе має максимальні розміри, на місці Сонця вона би досягала Юпітера, а у найменшій формі — розмірів орбіти Марса.

Астрономам відомі три періоди таких пульсацій Бетельгейзе. Потьмяніння, про яке писали торік і на початку цього року, пов’язане із тим, що збіглося два періоди пульсації. Це — одне з пояснень, і воно можливо, найправдивіше.

Вибухне чи ні?

Друге питання, яке завжди задають щодо Бетельгейзе: вибухне чи ні? Відповідь дуже проста і однозначна: вибухне, але не зараз. Астрономи говорять про те, що вона житиме принаймні ще 100 000 років у такому стані, а потім вибухне як наднова. Це буде цікаве явище на небі Землі, тому що її буде видно вдень. Блиск цієї наднової буде співмірний із блиском повного Місяця.

Третє питання, яке пов’язане з другим: як цей вибух вплине на Землю? Треба ставитись до цього абсолютно спокійно, це буде красиве явище зоряного неба, але ніяких загроз Землі вона не становитиме. Зоря розташована відносно далеко: її відстань до Землі за нещодавніми оцінками уточнили від 427 світлових років до понад 700, завдяки даним з космічного апарату Gaia від ESA.

Як живуть такі зорі?

Треба мати на увазі, що Бетельгейзе — не тільки періодична зоря, з чим пов’язане її потьмяніння. Вибух її як наднової пов’язаний із тим, що це — зоря-надгігант. Якщо наше Сонце — це жовтий карлик, то Бетельгейзе — це червоний надгігант, її маса приблизно в 20 разів більша за масу Сонця. Такі масивні зорі живуть значно менше: якщо Сонце живе 10 млрд років, то такі зорі — мільйони років.

Наше Сонце скінчить життя тим, що стане червоним гігантом, скине верхню оболонку, і утвориться планетарна туманність, а саме ядро Сонця стане білим карликом. А от Бетельгейзе вибухне як наднова, скине оболонку, яка розлетиться і утворить щось подібне до крабоподібної туманності (це якраз приклад спалаху наднової, що спостерігали на Землі у 1054 році).

Крабоподібна туманність, фото NASA. В її середині знаходиться пульсар: нейтронна зірка масою як Сонце, але розміром з невеличке місто

Таким чином завершиться життя Бетельгейзе, на її місці лишиться чорна діра або нейтронна зоря.

Бонус від редакції: Якщо днями захочете глянути, що там із Бетельгейзе, зверніть увагу на білувату пляму посеред нижньої «половинки» Оріона: це — Туманність Оріона (М42). Вона прикольна.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск