FS.ua запрацював на іншому домені

Читати на RU

Файлообмінник FS.to (відомий як FS.ua) уже працює, але на іншому домені – brb.to. Як і попередній домен, цей належить до доменної зони острова Тонга. Крім цього, сайт доступний за адресами ewq.to і sdf.to. Вхід на сайт можливий за старими акаунтами, реєструватися ще раз не потрібно. Раніше файлообмінник розміщувався в українській зоні – FS.ua. Цікаво, що коли торік Роскомнагляд «забанив» популярну онлайн-енциклопедію «Луркомор’є», вона також переїхала в цю доменну зону – lurkmore.to.

У 2016 році уанет втратив одразу трьох великих гравців на ринку постачання піратського контенту. Свою діяльність повністю припинили портал FS.TO, EX.ua і Torrents.net.ua. У 2021 році FS.to (відомий як FS.ua), не працює як на домені brb.to, про який цей матеріал, так і FS.life, на який нібито переїхав сервіс у 2017 році. Де дивитися фільми легально – читайте в добірці AIN.UA.


Кешуючі сервери файлообмінника міліція вилучила позавчора під час розслідування за скаргою Української антипіратської асоціації (УАА). Голова асоціації Володимир Ілінг розповів AIN.UA, що подальші дії УАА у зв’язку з відновленням роботи файлообмінника залежатимуть від того, в якій юрисдикції зараз працює ресурс.

«Звичайно, ми не будемо бездіяти. Повинен зазначити, що навіть перенесення сайту за кордон не допоможе уникнути розслідування, оскільки Україна є підписантом кількох міжнародних домовленостей про захист авторських прав, і в наших правоохоронців є можливості співпрацювати із зарубіжними країнами», – зауважив він.

На його думку, Україні потрібно ухвалити оновлене законодавство щодо захисту авторських прав якомога раніше. Мається на увазі законопроєкт, ініційований Держслужбою із захисту інтелектуальної власності. Його норми дозволяють блокувати сайти з нелегальним контентом без рішення суду, за зверненням правовласників.

Що ж стосується негативної реакції інтернет-спільноти на закриття популярного ресурсу, голова асоціації зазначив, що «обурення користувачів зрозуміле, але такі заходи необхідні для легалізації українського інтернет-простору». FS.to, за його оцінкою, популярний, але далеко не єдиний сайт, що порушує права правовласників. Списки таких ресурсів асоціація постійно надсилає правоохоронцям.

FS.ua -1

У МВС поки не можуть уточнити, що саме робитимуть у зв’язку з перезапуском ресурсу. Як пояснили AIN.UA у відомстві, правоохоронці реагують на звернення правовласників. Звернення з приводу перезапуску сайту поки що не було. Ключовим моментом, що визначає, чи буде розслідування в рамках уже відкритої або нової кримінальної справи, є наявність матеріальної шкоди для правовласників.

Про те, де зараз знаходяться сервери файлохостингу, висловлюються різні версії. Наприклад, під час спроби завантажити контент із сайту скачування йде з пХ.filecdn.to (Х – число, наприклад, n8.filecdn.to або n25.filecdn.to). За даними бази RIPE, ці IP (91.226.97.0-225) належать діапазону російського провайдера Ferazko Holding. Але трасування показує, що принаймні частина серверного обладнання все ще залишилася в Україні.

Кримінальну справу проти FS.to було заведено приблизно півроку тому за статтею 176 ч. 2 Кримінального кодексу України «Порушення авторського права і суміжних прав» за зверненням УАА. Як розповів голова асоціації, основні претензії до файлообмінника FS.to полягали в тому, що на сайті регулярно розміщували піратські копії нових фільмів, тоді як їх демонстрували в кінотеатрах.

Стаття передбачає покарання у вигляді штрафу від двохсот до восьмисот неоподатковуваних податками мінімумів доходів громадян (у грошовому еквіваленті – від 3 400 до 13 600 грн) або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією всіх примірників, матеріальних носіїв комп’ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, програм мовлення, аудіо- та відеокасет, дискет, інших носіїв інформації, а також устаткування і матеріалів, призначених для їх виготовлення та відтворення.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук