Стартап року 2013 – 10 найперспективніших українських команд

Читати на RU

Редакція AIN.UA вирішила скласти рейтинг «Стартап року 2013» – найперспективніші українські компанії, які вийшли на ринок за останні кілька років.

«Якщо порівнювати з сексом, раніше це були ясла, а зараз – підлітковий вік: усі більш-менш уявляють, що це таке, але мало хто пробував:)», – так охарактеризував українське стартап-ком’юніті в 2013 році засновник Invisible CRM Влад Воскресенський. Більшість експертів із ним згодні – ринок розвивається, але до зрілості йому все ще далеко.

Проте, за останній рік відбулося чимало позитивних змін. З’являються нові фонди та інвестори – відкрився фонд Леоніда Черновецького, Happy Farm, російський фонд Bull Ventures, з’явився грантовий фонд GTF. Суми угод все частіше обчислюються сотнями тисяч і мільйонами доларів. Такі відомі українські стартапи як InvisibleCRM, Jelastic, Zakaz.ua потроху виростають у великі, успішні компанії.

стартап года-1

Для цього ми звернулися до 30 експертів – ангелів, венчурних інвесторів, підприємців – з проханням назвати п’ять стартапів, які вони вважають найперспективнішими серед українських проєктів. Учасники голосування мали право називати тільки проєкти з українською командою, яка почала роботу у 2012 році або пізніше. Також можна було голосувати за проєкти, які пережили у 2012/2013 році перезапуск (півот).

Кожен названий експертами стартап отримував по одному балу, позиції в підсумковому рейтингу визначалися простим підрахунком суми балів. Нижче, після списку переможців, подано повний перелік експертів, які проголосували, а також список усіх номінантів в алфавітному порядку.

Стартап року 2013 – 1 місце

Petcube – робот для розваги домашніх тварин

Ідея створити робота-іграшку для домашніх улюбленців прийшла киянину Олександру Нескіну, коли він задумався, чим розважити свого собаку Роккі, поки його немає вдома. Роботами він захоплювався з дитинства. Усього за рік команді вдалося створити прототип робота, який грається з кошеням або цуценям лазерною указкою і здійняти галас у світових ЗМІ, не витративши на рекламу жодного цента. «Сама тема Petcube дуже медійна – домашні тварини, коти і собаки, їх в інтернеті дуже люблять», – зазначав тоді CEO проєкту Ярослав Ажнюк.

Petcube вдалося отримати на Kickstarter $250 тис., при тому, що потрібні $100 тис. стартап зібрав лише за тиждень. Команда також встигла з’їздити в Китай для участі в програмі акселератора HAXLR8R і провести переговори з китайськими виробниками. Стартап планує встановити своїх роботів у притулки для тварин, щоб кожен зміг погратися тваринами, які живуть там (ідея в тому, що користувачеві може сподобатися улюбленець і тварина отримає новий дім). На 2014 рік намічена робота з виробництва робота, створення каналів дистрибуції та розширення команди. Детальну історію проекту можна прочитати в цій статті.

Стартап року 2013 – 2 місце

CheckiO – онлайн-гра для програмістів

CheckiO – це гра, в якій програмісти можуть змагатися в написанні найкрасивішого коду для вирішення якогось завдання. Цього року стартап, заснований Олександром Лябахом, встиг взяти участь у TechStars у Бостоні, підняти раунд у розмірі $750 тис. від пулу інвесторів на чолі з українськими фондами Aventures Capital і TA Venture. Частина команди планує перебазуватися в Лас-Вегас – саме там, на думку CEO проекту Лізи Авраменко, зароджується нова Кремнієва долина.

Зараз у проєкту понад 25 тис. зареєстрованих користувачів, гравці вже запропонували понад 45 тис. програмних рішень для пазлів та ігрових завдань. Для проходження ігрових місій використовується мова Python, незабаром буде запущено також версію для JavaScript та інших мов програмування. До проекту вже долучився автор Python Гвідо ван Россум, який щотижня пише огляди кодів, а Python Foundation офіційно використовує CheckiO як навчальний інструмент. Раніше на AIN.UA виходив подкаст з Олександром Лябахом, засновником і CTO проекту.

Стартап року 2013 – 3 місце

Coppertino – плеєр VOX для Mac OS

Команда стартапу працює над кількома програмними продуктами для Mac OS, але відразу кілька експертів номінували їх саме за музичний плеєр VOX. «Таким мав стати Winamp у 2013 році», – пише про VOX популярний блог MacRadar. Цього року компанія залучила від венчурного фонду AVentures Capital $400 тис. посівних інвестицій.

Плеєр створювали на основі розробки італійця Алессіо Нонні, який у 2011 році продав його Coppertino в обмін на міноритарну частку в проекті. Понад рік тому глава компанії Іван Абламський на конференції WWDC (Apple Developer Conference) у Сан-Франциско показав прототип інженерам компанії Apple з команди iTunes. Отриманий фідбек змусив серйозно переробити плеєр. «За 2 роки плеєр пройшов через 4 ітерації. Ми пішли на все це тому, що хотіли зробити найкращий плеєр для Мас», – кажуть у компанії. Детальніше про історію створення плеєра читайте в статті.

стартап года-2
Команда Coppertino

Стартап року 2013 – 4-6 місця

Hashtago – платформа для запуску та управління крос-платформними рекламними кампаніями брендів

Творці проекту Hashtago, як зрозуміло з назви, планують заробляти на аналізі та управлінні хештегом як рекламним інструментом. Їхнє рішення об’єднує B2B-сервіс для запуску рекламних кампаній з хештегами і B2C-агрегатор хештег-промо-кампаній для учасників. CEO компанії Андрій Литвин займається бізнесом, починаючи з п’ятого курсу вишу. Його першим онлайн-проєктом став TshirtAbout.Me (про нього можна прочитати в нашому краш-тесті).

Цього року стартап відзначили одразу на кількох конкурсах. Hashtago отримав грант у 240 тис. грн від фонду GTF, а також був визнаний «Найкращим стартапом року» за версією Bionic Hill на конференції IDCEE. Андрій Литвин розповідав про розробку продукту, конкурентів, клієнтів і роль команди в подкасті на AIN.UA.

Pics.io – онлайн-редактор для «важкої» графіки

Pics.io – це онлайн-фоторедактор для «важких» графічних форматів. А нещодавно команда викотила новий сервіс Live.pics.io, за допомогою якого можна обговорювати знімки голосом у режимі реального часу. Бізнес-модель, за якою працює проект – комбінація freemium і middleman. Сервіс пропонуватиме всі інструменти редагування безкоштовно, платна версія не матиме обмежень.

Про унікальну промо-кампанію проєкту можна почитати в матеріалі AIN.UA «Як стартапу потрапити у світові ЗМІ, не витрачаючи грошей». Поки «Google Docs для фотографій», як самі розробники позиціонують Pics.io, перебував у закритій альфі, про нього написали «Цукерберг зателефонує», TechCrunch, CNet, PetaPixel і ще дюжина блогів про фотографію і технології, включно з Cult of Mac. Загалом команда отримала понад 1000 згадок на різних ресурсах.

Перші випускники харківського інкубатора Voomy стали ще й першими грантоотримувачами заснованого 2013 року грантового фонду Global Technology Foundation (GTF). Їм і двом іншим фіналістам дебютного відбору виділили гранти розміром 240 тис. грн кожен.

QuadSquad – «розумні» рукавички EnableTalk, які перетворюють рухи рук на текст і голос

Про проєкт сенсорних рукавичок EnableTalk громадськість дізналася торік, коли команда студентів з комп’ютерної академії ШАГ QuadSquad перемогла на світовому конкурсі Imagine Cup, що проводить Microsoft. Цього року QuadSquad також увійшли до числа переможців Рейтингу українських стартапів на iForum 2013.

EnableTalk – це рукавички, оснащені сенсорами і сонячними батареями для підтримки акумулятора. Спеціальний движок перетворює жести, зроблені рукою в такій рукавичці, на текст або мову. Система з’єднується зі смартфоном через Bluetooth. Над ідеєю рукавичок студенти працювали спільно із завідувачем кафедри розробки програмного забезпечення ШАГу Дмитром Самойленком. Команда розробила серію прототипів і протестувала її з використанням мов жестів. Головний ідеолог проекту Антон Степанов раніше розповідав AIN.UA про те, як створювалися рукавички EnableTalk.

стартап года-3

Стартап року 2013 – 7-10 місця

iblazr – спалах для смартфонів

iblazr – це портативний LED-спалах, що синхронізується із затвором камер пристроїв на iOS і Android. Пристрій дає змогу знімати фото та відео в слабко освітлених місцях, керувати потужністю світла, уникнути пере- і недоекспозиції та усунути ефект «червоних» і «білих» очей.

Команда під керівництвом засновника і СЕО Владислава Тесленка працювала над проектом протягом року, а в липні 2013 року запустила кампанію зі збору коштів на Kickstarter. Стартапери планували зібрати $58 тис. на організацію масового виробництва і запуск продукту на глобальному ринку. Однак потрібну суму було зібрано вже за 10 днів, а до кінця терміну на рахунку розробників виявилося майже втричі більше грошей, ніж планувалося залучити. Тисленко і команда отримали $152 тис., що зробило їхню кампанію однією з найуспішніших в українському сегменті.

Гучна краудфандингова кампанія стала «першою ластівкою», що свідчить про великий потенціал iblazr. Другою стало рішення грантового комітету GTF віддати 240 тис. грн саме їм.

Jeapie – рішення для мобільного маркетингу

Jeapie – це сервіс для мобільного маркетингу, що дає змогу поліпшити залученість користувачів за допомогою push-повідомлень, геолокалізованого маркетингу та аналітики. Бізнес-модель проєкту – продаж за передплатою. Зараз команда працює над вирішенням проблеми доставки мільйонів push-повідомлень у режимі реального часу, а також над реалізацією ігрових механік усередині мобільних застосунків.

За менш ніж два місяці після запуску бета-версії Jeapie в ній зареєструвалося понад 1200 розробників і команд. З них близько 50 використовують продукт регулярно в особистих цілях.

Стартап став фіналістом третього відбіркового туру GTF разом з Hashtago (4-6 місце нашого рейтингу) і myTips. Переможців було визначено після двогодинного пітчингу на конференції IDCEE.

Pure – мобільний додаток для побачень

Уперше про Pure наші читачі дізналися у квітні 2013 року. Тоді партнер венчурного фонду The Untitled VC Роман Сидоренко розповів про те, що разом із підприємцями з України, Росії та Білорусі запускає сервіс, який допомагає людям швидко знайти партнера для сексу.

Проект посів перше місце на «Битві стартапів» на форумі РІФ+КІБ 2013 і отримав пропозицію від інвестора на $200 тис. Раунд закрили в червні 2013 року. Інвесторами виступили Михайло Паулкін (колишній власник Rutube) і Костянтин Синюшин (the Untitled VC).

Спочатку Pure просувався під слоганом «Sex is Pure», проте в жовтні команда здійснила півот, у результаті якого сервіс для сексу став сервісом для побачень «тут і зараз». Таке рішення було пов’язане з масштабним реаліті-чеком, який вдалося зробити на основі реакції преси та читачів у США, Англії та Італії в липні-серпні. Додаток зазнав значних змін, проте зберіг історичну назву.

Після півоту Pure вийшов на App Store. Android-версію розробники планували випустити до кінця грудня, проте поки що застосунок у Google Play не з’явився.

стартап года-4

uGift – онлайн-сервіс із продажу сертифікатів

Резидент дебютного циклу бізнес-інкубатора Happy Farm – стартап uGift – відомий нашим читачам ще з 2012 року. Акціонером проєкту є колишній глава українського Groupon Кен Лівер, а засновником і СЕО – Андрій Живолович. Це онлайн-сервіс із продажу подарункових сертифікатів, який на сьогоднішній день вже став повноцінним бізнесом: uGift повністю покриває всі свої операційні витрати (місячні продажі становлять близько $10 тис.), проте для масштабування компанії команда шукає інвестиції в розмірі $200 тис.

Крім інвестицій інкубатора, uGift отримав ще один посівний транш розміром $30 тис. від бостонського ангел-інвестора Семена Дукача за 4% у компанії. Проєкт також увійшов до трійки стартапів-грантоотримувачів GTF разом із Pics.io і Gutenbergz.

Примітка: Hashtago, QuadSquad і Pics.io отримали однакову кількість голосів, так само, як і uGift, iblazr, Jeapie і Pure. Тому вони розташовуються, відповідно, на 4-6 і 7-10 місцях рейтингу.

Загальний список проєктів, які називала експертна рада:

Загальний список експертів, які проголосували:

  • Анікін Олексій, голова Global Technology Foundation
  • Афян Артем, керуючий партнер «Юскутум», керуючий партнер
  • Болтівець Олексій, засновник Admixer
  • Боровик Володимир, директор MEGOGO.net
  • Бородатюк Артем, директор Netpeak
  • Бучацький Евелін, керуючий партнер EastLabs
  • Дегтерєва Анна, директорка HappyFarm
  • Довгополий Денис, керуючий партнер BVU Group
  • Дукач Семен, інвестор
  • Жданов Павло, CDO All.biz
  • Іщенко Максим, голова DOU.ua
  • Карпенко Антон, технічний директор Happy Farm
  • Колодюк Андрій, засновник Divan.TV, керуючий партнер AVentures Capital
  • Криворчук Андрій, директор Chernovetskiy Investment Group
  • Лисицький Дмитро, голова UMH Digital
  • Максимович Ярослав, засновник Banner.UA
  • Мась Олексій, засновник УБС
  • Оруджалієв Артур, головний редактор AIN.UA
  • Погрібний Святослав, CEO Vostok Ventures
  • Роговський Вадим, директор Wannabiz
  • Савін Микола, директор GrowthUP
  • Сейдак Олег, партнер Bull Venture
  • Семенов Ігор, партнер TA Venture
  • Сіделєв Павло, директор Geex Lab
  • Симонова Любов, партнер Almaz Capital
  • Сисоєв Євген, керуючий партнер AVentures Capital
  • Тігіпко Вікторія, керуючий директор TA Venture
  • Хорсєв Андрій, директор 908
  • Чайка Юрій, співзасновник MonexY
  • Чихачов Дмитро, партнер Runa Capital
  • Шойфот Ігор, партнер Happy Farm

Редакція AIN.UA дякує членам експертної ради за участь у проєкті.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук