Воно вже тут: репортаж із першої базової станції 3G від «Київстар»

Читати на RU

Цього тижня трійка операторів мобільного зв’язку в Україні отримала довгоочікувані 3G-ліцензії. Найближчими місяцями «Київстар», МТС і «Астеліт» розгорнуть мережі третього покоління і зможуть надати абонентам мобільний інтернет, який перевершує нинішній за швидкістю в 10 разів. Щоб читачі AIN.UA підійшли до цього моменту у всеозброєнні, ми спільно з компанією «Київстар» запускаємо спецпроект «3G в Україні». І вже в першій статті циклу познайомимося з діючою базовою станцією третього покоління. Почнемо з її зовнішності, продовжимо вивченням її параметрів, а закінчимо – справжнісіньким тестуванням мобільного інтернету та відеозв’язку в 3G-мережі!

IMG_0254 копия
Автор усіх наступних фото — Ольга Закревская

До сьогоднішнього дня оператори не могли надавати 3G-послуги з простої причини – відсутність ліцензії. Проте ще за тиждень до оголошення результатів конкурсу редакції AIN.UA пощастило протестувати третє покоління зв’язку на мережі найбільшого мобільного оператора в Україні. Річ у тім, що ще кілька тижнів тому «Київстар» запустив у своєму офісі тестову базову станцію, на експлуатацію якої отримав спеціальний дозвіл від Українського державного центру радіочастот (УДЦР).

У департамент радіопланування «Київстар» журналісти проникають рідко – «технарі» не розпещені увагою преси. Ми пробираємося туди через довгу мережу коридорів і ліфтів і потрапляємо в кімнату, де розташоване вимірювальне обладнання. Недалеко від приміщення департаменту в лінійному апаратному цеху (ЛАЦ), розташувалася базова станція 3G-стандарту, що працює.

Що за станція така

Довгасті білі антени, які абоненти бачать на дахах – це тільки видима частина базової станції. Крім антен, важливим елементом БС є приймально-передавальні радіомодулі та системні модулі (“мізки» базової станції), які можуть розташовуватися безпосередньо біля антен або всередині приміщення. Системні модулі з’єднані оптикою з приймально-передавальними радіомодулями, а ті, своєю чергою, з’єднані джамперами з антенами. Не можна сказати, що радіомодулі базової станції вражають уяву гіка – це малопримітні сірі коробки з купою плат, чіпів, радіаторів і роз’ємів.

3G от «Киевстар»-1
Та сама базова станція 3G

За умовами дозволу від УДЦР, тестова базова станція працює на мінімальній потужності, а радіус її покриття не виходить за межі будівлі. Саме тому антена базової станції розташована не на даху, а в одному приміщенні з радіомодулем.

3G от «Киевстар»-2
Начальник департаменту радіопланування «Київстар» Євген Женьчур з антеною базової станції в руках

До речі, антени базових станцій, шкоду яких люблять обговорювати бабусі біля парадних, створюють не таке вже й сильне випромінювання. Принаймні, воно менш шкідливе, ніж випромінювання від самого телефону під час розмови, особливо коли найближча базова станція від вас далеко. А якщо антена розташована на даху вашого або сусіднього будинку, це призводить до меншої потужності випромінювання мобільного телефону – що він ближче до БС, то менше випромінює. Співробітники AIN.UA, перебуваючи протягом кількох хвилин на відстані двох кроків від під’єднаної антени, жодних негативних наслідків для свого здоров’я не виявили.

3G от «Киевстар»-3

UMTS – скільки копій зламано за останні 10 років заради цих чотирьох букв! Вони позначають технологію, за якою будуються 3G-мережі. Тобто, саме на цей різновид 3G Київстар отримав довгоочікувану ліцензію.

І залізо, і софт на тестовій базовій станції абсолютно такі самі, якими будуть у комерційній мережі, яку «Київстар» почав будувати прямо з дня отримання ліцензії. Поки що єдиним вендором-партнером по 3G-мережі оператора виступає шведський виробник телеком-обладнання Ericsson. Саме його базові станції «шеститисячної» серії (RBS 6201, RBS 6601) «Київстар» планує використовувати на початковому етапі розвитку своєї 3G-мережі.

Як тестується базова станція 3G від «Київстар»

Надовго ми в технологічній кімнаті затримуватися не стали – як і абонентам, нам набагато цікавіше не те, який вигляд має базова станція, а що вона дає змогу робити. Тому ми перемістилися в офісне приміщення департаменту радіопланування. Там на нас чекав великий стіл із купою різноманітного тестового обладнання.

3G от «Киевстар»-4

Навіть опинившись у зоні дії базової станції 3G, ми з жалем дізналися, що на своїх смартфонах протестувати швидкий мобільний інтернет поки не зможемо. Підключення до базової станції можливе тільки з номерів співробітників «Київстар», які беруть участь у бета-тестуванні. Загалом доступ до станції отримали кілька сотень бета-юзерів. Вони і створюють навантаження в процесі тестування.

Аналізувати випромінювання базової станції дає змогу спектроаналізатор фірми Rohde&Schwarz і тестове обладнання TEMS компанії ASCOM. «Київстар» отримав ліцензію в діапазоні 2100 МГц на смугу в 30 МГц, з яких 15 МГц призначені для випромінювання базових станцій (лінія вниз) і 15 МГц для випромінювання мобільних терміналів (лінія вгору). Комерційні базові станції випромінюватимуть від однієї до трьох несучих, кожна в 5 МГц шириною. Тестова БС-ка в офісі «Київстар» поки що випромінює на двох несучих частотах, що і демонструє швейцарський диво-гаджет Rohde&Schwarz.

3G от «Киевстар»-5

На цьому моніторі видно приклад розрахунку зони покриття однієї з базових станцій 3G у центрі Харкова. Червона область – радіус 3G-покриття. Зона обслуговування однієї БС 3G-стандарту в місті може змінюватися від 300 метрів до кількох кілометрів залежно від щільності забудови і щільності базових станцій.

3G от «Киевстар»-6

«Київстар» планує максимально використовувати наявну інфраструктуру мережі 2G і створити покриття з високою щільністю базових станцій. Кожна базова станція стандарту 3G зможе роздавати до 42 мегабіт на секунду на абонента.

Серед обладнання, яке демонстрували нам експерти департаменту радіопланування, ми виявили кілька непоказних смартфонів Sony Ericsson. Виявилося, непоказні вони лише на вигляд – вартість кожного з них – кілька тисяч доларів, і є вони частиною вимірювального комплексу TEMS.

3G от «Киевстар»-7
Смартфони на вагу золота (TEMS Pocket)

Такої цінності цим апаратам надає та сама швейцарська фірма Ascom. Насправді, це прилади, що дають змогу вимірювати параметри і записувати приховані від очей звичайного користувача системні повідомлення мережі.

Для чого потрібні подібні апарати? На них встановлено спеціалізований софт, який приймає всі системні повідомлення, одержувані телефоном, і виводить їх на екран у вигляді графіків або записує логи. Вивчивши ці графіки, технічний фахівець може проаналізувати якість покриття та інші характеристики в тій чи іншій точці. Кількість параметрів, які здатний виводити на екран цей гаджет, обчислюється сотнями. Тож не дивуйтеся, якщо на місце, де абоненти скаржаться на погане покриття, технічний фахівець «Київстар» приїде з одним тільки таким телефоном.

3G від «Київстар”: заради чого все це

Усе це було дуже цікаво, але нам не терпілося спробувати 3G наживо. Добре, що у менеджера відділу абонентського обладнання «Київстар» Павла Сахно в кишенях завжди кілька смартфонів, готових продемонструвати можливості третього покоління. Як показує фотографія на самому початку нашої статті, цього разу в його кишенях опинився набір останніх смартфонів Apple: iPhone 5, iPhone 6 і iPhone 6 Plus.

Упевнившись, що смартфон під’єднаний саме до 3G-мережі, а не до якогось потужного «вайфая» з-під столу, ми запустили на iPhone 6 додаток Speedtest від компанії Ookla. Тест показав карколомні 27 Мбіт/сек на даунлоаді. Навіть дротовий домашній інтернет на такій швидкості – досить рідкісне явище.

3G от «Киевстар»-8

За словами провідного інженера з оптимізації радіомережі «Київстар» Петра Ємцева, максимальна швидкість, яку фахівці компанії фіксували на тестовій базовій станції, – понад 35 Мбіт/сек. Щоправда, такого результату було досягнуто за допомогою під’єднаного до ноутбука 3G-модема з SIM-карткою оператора.

Такі цифри зовсім не означають, що після запуску 3G-мережі всі абоненти отримають божевільні швидкості. У тестової базової станції – лише кілька сотень юзерів, причому всі вони перебувають у зоні хорошого покриття. У комерційній 3G-мережі ємність базової станції розподілятимуть між усіма абонентами, які користуватимуться послугами оператора в даній соті. «Досвід зарубіжних операторів показує, що в навантаженій мережі на абонента припадає в середньому приблизно 2-4 Мбіт/с», – каже Ємцев. Але і це в десятки разів краще, ніж максимальні результати технології EDGE, за допомогою якої абоненти «Київстар» користуються мобільним інтернетом зараз.

Протестувавши 3G-підключення, ми вирішили перевірити, як працює на 3G-смартфоні тетерінг – використання телефону як точки доступу Wi-Fi. Підключений до роздачі планшет iPad показав швидкість 9 Мбіт/сек на даунлоад 1,1 Мбіт/сек на аплоад.

IMG_0475 копия

За словами Ємцева, перехід на 3G поліпшить не тільки швидкість мобільного інтернету. Якість телефонного зв’язку теж підвищиться, а кількість переривань розмови – знизиться. На відміну від 2G, у мережах 3G телефони можуть підтримувати зв’язок із трьома секторами базових станцій одночасно, тому після апгрейда ймовірність обриву сервісу значно знизиться.

Послуги традиційного відеозв’язку в 3G-мережах не набули великої популярності, оскільки його зазвичай використовують через ОТТ-платформи: Skype, Viber та інші. Ми захотіли особисто переконатися, що в абонента хоча б є така можливість. І попросили начальників двох департаментів «Київстар» зателефонувати між собою по відеозв’язку. У них вийшло.

IMG_0233 копия
3G від «Київстар»

Мине кілька місяців – і базові станції на кшталт тієї, яку ми в деталях розглянули в нашому сьогоднішньому репортажі, покриють Київ, а за ним і інші великі міста країни. Редакція AIN.UA продовжить готувати своїх читачів до повноцінного приходу 3G в Україну, заглиблюючись в усі деталі технологій третього покоління. Слідкуйте за оновленнями спецпроекту «3G в Україні”!

Спецпроект "3G в Украине" выходит при поддержке компании "Киевстар"

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук