Рейтинг мов програмування

Читати на RU

Якщо ви вирішили піти в програмісти, але не знаєте, яку мову вибрати, є два варіанти: пройти тест на інфографіку мов або просто вибрати найпопулярнішу. Найчастіше, вона виявляється також найпростішою і найбільш затребуваною на ринку. У квітні 2015 року такою мовою стала Java, на другому місці С, а на третьому С++. Про це свідчать результати дослідження софтверної компанії .IObe. AIN.UA публікує рейтинг мов програмування.


У 2021 році редакція AIN.UA вирішила оновити цей текст. Ми додали в матеріал свіжий рейтинг мов програмування. Ознайомитися з оновленою статистикою можна нижче.


Tiobe аналізує популярність мов програмування по всьому світу і підраховує індекс популярності кожної з них. Індекс оновлюється щомісяця. Рейтинги засновані на згадці тієї чи іншої мови в популярних пошукових системах, таких як Google, Bing, Yahoo!, «Вікіпедії», Amazon, YouTube і Baidu. Рейтинг складається для того, щоб розробники могли стежити за актуальністю своїх навичок і орієнтуватися, яку нову мову освоїти насамперед.

Рейтинг мов за популярністю, квітень 2015 року

рейтинг языков-1
Рейтинг мов програмування

Нова мова програмування Swift, анонсована компанією Apple торік, не увійшла до топ-20, розташувавшись на 24-й позиції загального рейтингу.

Примітно, що останні кілька років популярність Java стрімко падала. У 2012 році ця мова поступилася місцем C, відтоді вони рік за роком змінювали одна одну в перших двох позиціях топа. Про це свідчить аналіз зміни популярності мов програмування з 2002 по 2015 роки.

Як змінювалася популярність мов

рейтинг языков-2

Крім аналітики, на Tiobe є також зал слави мов програмування. Почесне звання «Мови року» віддають тій мові, яка показала найбурхливіше зростання популярності протягом останніх 12 місяців. Минулого року такою став JavaScript, а Java удостоювався нагороди тільки в 2005-му.

Раніше на AIN.UA виходив рейтинг популярності мов, якими пишуть українські програмісти. До речі, більшість віддають перевагу Java.

Топ-20 мов за червень 2021 року

У червні 2021 року першу позицію посідає мова С. При цьому, Python випередив Java на одну позицію, порівняно з показниками 2020 року. Нижче в рейтингу на 4 позиції опинився R, з 11 на 16 місце змістився Swift.

рейтинг языков-3
Рейтинг мов програмування

Як змінювалася популярність

рейтинг языков-4
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук