Скільки трафіку на день витрачає користувач смартфона

Читати на RU

Швидкий 3G-інтернет означає більш інтенсивну витрату трафіку, ніж під час передачі даних за допомогою GPRS/EDGE. Споживаний трафік на день: редакція AIN.UA на власному досвіді вивчила, скільки Мб на день «іде», і які програми та сервіси найбільш «ненажерливі».

Я підключений до 3G-інтернету трохи більше п’яти років. За цей час у мене склалися певні звички, в моєму смартфоні оселилися додатки, якими я користуюся щодня. Я проаналізував, скільки витрачаю трафіку, і які програми мені в цьому особливо завзято допомагають. Звичайно ж, це досвід однієї людини, який може сильно відрізнятися від вашого досвіду. Сприймайте цей текст як орієнтир, який допоможе вам визначитися з вибором тарифного плану або зрозуміти, на що ж «іде» відміряний для вас інтернет.

У мене є статистика від оператора зв’язку про кількість наданих послуг починаючи з січня 2015 року. Я вибрав місяць, коли витратив найбільше мобільного інтернету – лютий. Було тепло, температура рідко опускалася нижче нуля – я проводив час вдень переважно поза домом, Wi-Fi у незнайомих місцях намагався не використовувати. За лютий 2015 року, за даними оператора зв’язку, я витратив рівно 1225000 КБ (≈ 1,17 ГБ) інтернету.

Давайте підрахуємо, скільки трафіку в середньому йшло за день. У лютому 20 робочих днів. У вихідні я теж удома не сидів, але все ж проводив там більше часу, ніж у будні – порахую два дні за один. Виходить 24 дні. Розділимо 1225000 КБ на 24 дні – це приблизно 51041 КБ мобільного трафіку на день (близько 50 МБ).

Повернемося із сірої київської зими в яскраве подільське літо. Більшу частину часу я проводжу вдома, але смартфон використовую так само, як зазвичай. З тією різницею, що витрачаю не тягучий провінційний EDGE, а переважно Wi-Fi. Звички мої, на відміну від місця проживання, за цей час сильно не змінилися. До арсеналу програм на смартфоні з істотного додалися тільки Google Photo, але я відразу відучив програму від мобільного інтернету. З місяця в місяць я витрачаю, за даними ОС мого смартфона, близько 11 ГБ трафіку через підключення Wi-Fi. Програми, якими я користуюся незалежно від мого місцезнаходження, витратили майже 5 ГБ домашнього інтернету. Окремо тут стоїть YouTube, який у моєму випадку є найжадібнішим пожирачем трафіку. Раніше я використовував його поза домом, але порівняно рідко, раз чи двічі на тиждень, та й працює він з мобільним інтернетом досить хитро, тому включати його в наш «чарт» не буду. Але до YouTube ми все-таки повернемося.

Отже, я витрачаю на одні й ті самі програми 1,17 ГБ мобільного інтернету або 6 ГБ швидшого домашнього. Виходячи з цих даних, я склав таку табличку і діаграму на її основі:

трафик в день-1
Табличка відкриється в новій вкладці
Споживаний трафік на день

Звичайно, в якісь дні я користувався інтернетом більше, в якісь – менше. Але картина все одно вимальовується проста і зрозуміла, як творчість адептів соцреалізму.

трафик в день-1

У моєму випадку, найжадібнішим до інтернету є Chrome. Це при тому, що було ввімкнено вбудовану в програму економію трафіку. Але тут не потрібно забувати, що три короткі замітки з Buzzfeed, які можна переглянути за півтори хвилини, «спалять» у кілька разів більше трафіку, ніж лонгрід на NYT за 15 хвилин побіжного читання. Любите добірки котів і веселі «гіфки» – витрачається трафік. Любите читати довгі тексти без картинок – сідає батарейка.

На другому місці нашої «чудової сімки» Google Play Store. Це я іноді завантажував і оновлював додатки через мобільний інтернет. І пошкодував би про це, якби у мене не був підключений «майже» безлімітний план. Найпростіший спосіб обмежити передачу даних у стільниковій мережі для цієї програми – заборонити в її налаштуваннях оновлювати додатки поза зоною дії знайомих смартфону мереж Wi-Fi. Але, як показує практика, це не гарантує, що Google Play не «полізе» в інтернет через 3G у якихось своїх справах.

TuneIn я все-таки не слухав щодня, тому будьте обережні, не дайте себе обдурити скромним 4,4 МБ. Прості підрахунки показують, що година безперервного прослуховування радіо в 128 Кб/с (16 біт, 44,1 кГц) «з’їсть» ≈56 МБ трафіку. Якщо радіо «стрімиться» в 64 Кб/с, витратиться близько 28 МБ. До речі, в TuneIn можна вибирати якість потоку радіостанції. Просто пам’ятайте про це, якщо у вас кожен мегабайт на рахунку, і ви, як і я, любите послухати, що передають в ефірі великого світу.

На відміну від TuneIn, з YouTube все трохи складніше. Якщо збираєтеся дивитися відео у відриві від Wi-Fi, не забувайте, що навіть коли ви поставили на паузу ролик, є висока ймовірність, що його завантаження не припиниться – якщо в налаштуваннях увімкнено відповідну опцію, застосунок буферизує відео для комфортнішого перегляду навіть через EDGE/UMTS (3G). Для економії трафіку рекомендую вказати в налаштуваннях, що ви не бажаєте дивитися HD-відео через мобільний інтернет.

Взагалі, апетити додатка YouTube сильно залежать від обраної якості конкретного відеоролика. Наприклад, ось це хвилинне відео в різній якості «спалює» від 2 до 10 МБ.

  • споживаний трафік на день при 240p (426×240) ≈2 МБ
  • споживаний трафік на день при 480p (853,33×480) ≈6 МБ
  • споживаний трафік на день при 720p (1280×720) ≈10 МБ

Решта трійка примітна тим, що з користувацьких програм там тільки Twitter. Instagram і Facebook я використовую на своєму iPod Touch, тому їх немає в моєму списку. Київстар обіцяє не тарифікувати в деяких випадках трафік із соціальних мереж Facebook, Twitter, «ВКонтакте» і «Однокласники» – чи то сайти, чи то офіційні клієнти.

Google Play Services і Android OS разом відкусили непоганий шматок пирога в цілих 7 МБ на день, понад 160 МБ на місяць. Треба так треба – Google їм суддя.

Gmail і Inbox працюють одночасно в моєму смартфоні, використовую їх для різних скриньок. Пошта перевіряється і доставляється цілодобово. У моєму випадку, поштовики сумарно витрачали в середньому трохи більше 2 МБ на день.

Як правило, мені вистачає близько 50 МБ мобільного трафіку. Для мене це виявилося сюрпризом – я думав, що це число буде значно більшим. Звичайно ж, є дні, коли я виходжу за цей умовний ліміт, але все ж таки можете орієнтуватися на «полтинник», якщо ваш сценарій використання смартфона схожий з моїм. Як я писав на самому початку, у вашому випадку досвід використання смартфона і мобільного інтернету з великою ймовірністю може і відрізнятися від мого. Більше ви витрачаєте мобільного інтернету чи менше – діліться своїми «чартами» найбільш ненажерливих програм, охочих до трафіку. Народ повинен знати своїх «героїв».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук