«Восьмигодинка» більше не актуальна (інфографіка)

Читати на RU

Дедалі більше людей скаржаться на офісний режим. Вони працюють по 8 годин на день, нічого не встигають і дуже втомлюються. А фрілансери за кілька вечірніх годин встигають зробити більше, ніж «білі комірці» – за цілий день каторжної праці. Усе тому, що вони працюють у години найвищої активності мозку й організму, відповідно продуктивність у них вища. А в моменти апатії краще відпочити. Експерти вважають, що робоча система «з 9 до 5» віджила себе. У сучасному світі логічніше орієнтуватися на якість роботи, а не на її кількість. Люди, які працюють менше, але сфокусовано, досягають більш значущих результатів, ніж ті, хто працює довше, але в прострації. AIN.UA розповідає, чому восьмигодинка більше не актуальна.

Аналітики компанії Podio, яка займається розробкою ПЗ для управління проектами та інструментів для віддалених команд, склали інфографіку про те, коли і чому людство вирішило працювати по 8 годин на день, а також роз’яснили причини, через які ця система давно не актуальна. Їхні висновки побудовані на цілому арсеналі різних досліджень і статей, повний список яких можна знайти тут.

  • Рух у бік восьмигодинки почався з індустріальної революції у Великій Британії. Такий режим затвердили з метою максимізувати продуктивність на підприємствах і заводах. Умови праці були жахливі. Робочий день у середньому тривав 10-16 годин. У всіх була шестиденка. Діти починали працювати на фабриках із 10 років.
  • Чому восьмигодинка не працює: режим не підходить для сучасного способу життя. Бізнес бентежить питання продуктивності, але перепрацювання, своєю чергою, призводить до стресу і розчарування, виснаження, низької залученості та зниження продуктивності.
  • На завданні (без перерви) мозок здатен концентруватися 90-120 хвилин. 15:00 – найбільш непродуктивний час у людини. У цей час краще перерватися від завдань і зробити перерву.
  • Щоб максимізувати продуктивність, потрібно знайти робочий патерн, який дає змогу вам розпланувати найвідповідальніші завдання на найактивніші години; фокусуватися на одному завданні у відведений для нього час і уникати мультизадачності.
восьмичасовка-1

Детальніше про систему Pomodoro ви можете дізнатися зі статті про те, як працювати 16,7 годин замість 40.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук