Підсумки 2016: топ-10 українських стартапів, які проявили себе в році, що минає

Читати на RU

Минулий тиждень видався для українців трохи нервовим, тому на початку нового ми пишемо про приємне – переможців нашого щорічного рейтингу стартапів. Спойлер: на першому місці – не  Petcube, не Ecoisme і не Concepter. Рейтинг-2016 «Топ-10 стартапів» може вас здивувати. Цілий рік ми розповідали про «перемоги» українців у стартап-сфері. Згадаймо і мільйонні інвестиції, і співпрацю українських команд із зарубіжними урядами, і гучні перемоги.

Рейтинг найкращих українських стартапів, як завжди, заснований на опитуванні провідних експертів галузі (минулорічний рейтинг можна прочитати тут). Наші експерти – це ангели, венчурні інвестори та підприємці. Ми просили їх назвати п’ять або менше стартапів, які домоглися чогось у році, що минає. Стартапи хвалили за вдалі пітчі, участь у відомих акселераторах на кшталт Y Combinator, будівництво власних заводів (!), вибухове зростання і великі інвестиції.

Експертам пропонувалося назвати тільки проєкти з українською командою, яка почала роботу не раніше 2014 року або ж здійснила значний півот із цього року. Кожен названий стартап отримував 1 бал, потім ми рахували суму балів і визначали рейтинг. Кандидатів називали найрізноманітніших, серед номінантів цього року виявився сайт e**noe.it і самогонний апарат Дениса Довгополого.

Без зайвих слів переходимо до переможців, бажаємо їм наступного року щедрих інвесторів і зростання клієнтської бази в геометричній прогресії.

Топ-10 стартапів: 1 місце

Sixa – сервіс для створення віртуального комп’ютера в хмарі

Заснована 2015 року українцями Євгеном Нечаєвим і Миколою Мінченком платформа віртуалізації Sixa дає змогу користувачам отримати через застосунок доступ до потужного комп’ютера в хмарі. Це також позбавляє їх необхідності купувати сучасне обладнання і банально економить електроенергію та дорогоцінний заряд батареї, адже всі обчислення відбуваються в хмарі. За використання платформи Sixa стягує погодинну оплату.

топ-10 стартапов-1

За 2016 рік команда стартапу змогла пройти акселераційну програму легендарного Y Combinator і отримати від нього інвестиції в $120 000. За цим послідувало ще кілька раундів посівної стадії від венчурного фонду TMT Investments ($300 000), а незабаром українська команда отримала $3,5 млн від каліфорнійського фонду Tandem Capital і українських Digital Future і Horizon Capital.

Зараз основний продукт Sixa перебуває у стадії відкритого бета-тестування. Крім цього окрема команда стартапу працює ще й над проектом Rivvr, який робить VR-шоломи бездротовими.

Топ-10 стартапів: 2 місце

eTachki – онлайн-аукціон уживаних автомобілів

Ви напевно не раз бачили відеоролики або зовнішню рекламу стартапу eTachki – можна сказати, він на слуху. Сервіс дає змогу автовласникам продати свій автомобіль за 30 хвилин через онлайн-аукціон за максимальну ціну. При цьому продавцю обіцяють миттєво перерахувати гроші, а оформлення документів бере на себе адміністрація аукціону. Однак перед продажем автомобілі оглядають експерти eTachki – відділення у компанії є по всій Україні.

Сервіс народився в результаті півоту з бізнесу на кшталт традиційного авто-викупу. Заснували його Сергій Орлов і Олег Скрипниченко, за плечима яких уже є досвід створення інтернет-бізнесу – вони є співзасновниками шопінг-клубу modnaKasta.

топ-10 стартапов-2

Відразу після перезапуску eTachki в стартап зайшла інвестиційна компанія TA Ventures. Сума угоди склала $1 млн.

Топ-10 стартапів: 3 місце

Mobalytics – аналітична платформа для геймерів

Українці Богдан Сучик і Микола Лобанов, а також їхній третій кофаундер – ліванець Амін Ісса вперше презентували бета-версію своєї технології Mobalytics на TechCrunch Disrupt у Сан-Франциско. І закінчилася ця прем’єра першою історичною перемогою українців на культовому конкурсі.

топ-10 стартапов-3

Mobalytics – це кіберспортивний стартап, який займається дослідженням і розробкою нового способу аналізу та поліпшення ігрових навичок для любителів комп’ютерних ігор. Хлопці побудували Gamer Performance Index (GPI), який на основі даних про ігрові дії кіберспортсмена визначає його слабкі та сильні сторони і допомагає покращувати результати за допомогою персоналізованих рекомендацій.

топ-10 стартапов-4

Минуло буквально кілька місяців з моменту перемоги на TechCrunch Disrupt, як Mobalytics похвалився новою ачівкою: стартап підняв свій перший інвестиційний раунд і відразу з шістьма нулями. Такі імениті фонди, як Almaz Capital, Founders Fund, General Catalyst і GGV Capital вклали в українсько-ліванську технологію $2,6 млн.

Топ-10 стартапів: 4-6 місце

People.ai – сервіс аналізу роботи сейлз-менеджерів

Олег Рогинський – підприємець, якому вдалося підняти ціну свого стартапу втричі і продати його за $10 млн. Зараз він займається новим проектом – сервісом People.ai, який покликаний аналізувати діяльність сейлз-менеджерів, показувати компанії-наймачеві, які з її менеджерів із продажу працюють краще, а які – недотягують. Програма збирає дані з пошти, дзвінків, записів у CRM, переговорів у месенджерах. Сам текст не зберігається, але аналізується.

топ-10 стартапов-5

З 1 червня до 20 серпня цього року стартап проходив програму найвідомішого інкубатора у світі – Y Combinator. Це дуже допомогло в пошуку клієнтів: у серпні Олег розповідав, команда кинула клич по випускниках Y Combinator про те, що їй потрібні користувачі, і майже всі b2b-компанії відгукнулися.

У травні цього року проєкт підтримало грошима чимало видатних інвесторів, серед яких Нік Білогорський, екскерівник антивірусного підрозділу Facebook, Кевін Махаффі, засновник Lookout, відомий хакер, який нещодавно зламав Tesla, Сем Квок, партнер венчурного фонду Гая Кавасакі під назвою Garage Technology Ventures.

Топ-10 стартапів: 4-6 місце

Allset – сервіс для попереднього замовлення їжі та бронювання столиків у ресторанах

Команда на чолі зі Стасом Матвієнком з 2013 року експериментувала на українському ринку з сервісами для ресторанного бізнесу. Спершу вони працювали над мобільною програмою лояльності Advice Wallet, потім над додатком для попереднього замовлення їжі Settle.

топ-10 стартапов-5

У рамках останнього команда протестувала різні бізнес-моделі та запустилася на ринку США з додатком Allset, що дає змогу заздалегідь замовити місце та їжу в ресторані. Це дає змогу заощадити зайнятим каліфорнійцям і жителям Нью-Йорка до 40 хвилин часу. З кожного замовлення стартап заробляє $2 – один з користувача, один – з ресторану.

Цього року українська команда залучила $3,35 млн від одного з найвідоміших фондів Кремнієвої долини Andreessen Horowitz і низки інших інвесторів.

Топ-10 стартапів: 4-6 місце

Hideez – hardware-проект, що розробляє розумний брелок-ключ і браслет

Стартап Hideez Technology Inc, створений одним із засновників PocketBook Олегом Науменком, працює у сфері hardware не перший рік. Спочатку компанія працювала над розумним браслетом SafeBand, який віддалено дає змогу стежити за речами. З ним команда двічі виходила на краудфандингові платформи, зрештою успішно зібравши торік необхідні $35 000 на Indiegogo.

Але першим продуктом, що вийшов на ринок у 2016 році, став бездротовий брелок-ключ Hideez Key. Він уміє зберігати цифрові ключі та сертифікати, даючи змогу розблокувати смартфони і ноутбуки, відкривати RFID-замки або авторизувати мобільні платежі. Брелок також працює як «антизлодій-датчик» для речей на кшталт гаманця або ключів: якщо він віддалиться від прив’язаного до нього смартфона, то застосунок повідомить про зникнення.

топ-10 стартапов-6

У серпні цього року продажі Hideez Key стартували в Україні за ціною 1299 грн і в Німеччині з рекомендованою вартістю 49 євро.

7 місце

Ajax Systems – проєкт «розумного будинку»

Інтернет речей або IoT – один із найперспективніших напрямів у технологіях. А один із найперспективніших напрямків в IoT – безпека житла. Саме в цій сфері працює український проєкт Ajax Systems. Самій компанії вже близько п’яти років. Але проєкт «розумного будинку», який зробив її широко відомою і привернув інвесторів, – відносно недавній. Першу інвестицію в розмірі 1 млн проєкт отримав ще 2015 року від українського фонду SMRK.

топ-10 стартапов-7

Зараз Ajax Systems виробляє до 12 000 пристроїв на місяць. Цей показник за останні півроку зріс удвічі. Модельний ряд Ajax складається з 15 девайсів, включно з центральним хабом, до якого підключаються бездротові датчики руху, відчинення та розбиття вікон або дверей, диму, затоплення, сирени та інші пристрої.

img_1426
Фото – Оля Закревська

У компанії – плани швидко зростати. Що цікаво, всі її співробітники – молоді, не старші 35 років. Український Ajax Systems, крім рідної країни, вже продається в Малайзії, Сінгапурі, Молдові, Швейцарії, Норвегії, кількох країнах ЄС (Прибалтика, Німеччина, Італія, Австрія, Нідерланди), вихід на ринок США очікується вже наступного року. Про те, як влаштовано виробництво української компанії, ми писали раніше в розгорнутій статті-фоторепортажі.

8 місце

SolarGaps – розумні жалюзі, що накопичують сонячну енергію

Як економити на електроенергії жителям багатоквартирних будинків? Викинути праску і електрочайник або встановити на вікна систему розумних жалюзі, які не тільки мають стильний вигляд, а й уміють генерувати до 100 кіловат-годин енергії на місяць просто з сонячного світла.

Автор ідеї та перших прототипів – українець Євген Ерік. Створюючи свій проєкт, він, насамперед, хотів врятувати планету. «Сьогодні понад 50% жителів Землі проживають у містах. Ми хочемо дати їм можливість брати зелену енергію прямо з вікон», – каже Ерік.

У березні SolarGaps пройшов відбір в акселератор інтернету речей IoT Hub Kiev і отримав підтримку, як інфраструктурну, так і фінансову, від його засновника Романа Кравченка. Тут же сформувалася команда проекту. А влітку стартап залучив інвестиції з оцінкою в $1 млн.

9-10 місце

Wishround – сервіс онлайн-бажань

Wishround запустили двоє екс-співробітників Terrasoft у серпні минулого року, ідея спала їм на думку під час організації збору грошей на подарунки в офісі – адже цей процес можна було автоматизувати. Wishround за фактом є сервісом колективних покупок, який орієнтований переважно на інтернет-магазини. Користувач створює в сервісі картку з бажаним подарунком, постить її в онлайні, а друзі підтримують його бажання грошима.

wish1

На початку цього року стартап увійшов до фіналістів конкурсу SVOD Europe. Одним зі значущих досягнень стартапу в році, що минає, стала участь у спільній програмі магазину ASOS і британського акселератора Wayra. Знайомство з ASOS для стартапу – дуже вдала умова, адже Wishround працює у сфері e-commerce. 8 грудня стартап взяв участь у демо-дні Wayra.

За даними самої компанії, в Україні стартап зростає приблизно на 20% за доходом щомісяця. Проєкт працює також у Польщі та у Великій Британії.

9-10 місце

LifeTracker – АІ-сервіс підвищення продуктивності

Штучний інтелект – одна з найгарячіших тем у сфері технологій за останні роки. Проте в Україні не так багато проєктів, які працюють у його напрямку. Один із них – продукт компанії PDNA – застосунок LifeTracker, який використовує датчики смартфона і його обчислювальні здібності, щоб за допомогою алгоритмів машинного навчання аналізувати контекст, у якому перебуває користувач. За допомогою цих даних сервіс допомагає йому не забувати про дрібні завдання (оплата рахунків, покупки, дзвінки) і досягати довгострокових цілей (вивчити мову, спланувати відпустку, відвідувати спортзал).

СЕО стартапу Михайло Нестор і CTO Микола Горіленко розпочали роботу над сервісом торік, а вже на початку цього отримали перші інвестиції від фонду Digital Future. Фірма Олексія Вітченка вклала в LifeTracker 200 000 євро.

Olexii-Vitchenko-and-Misha-Nestor_2-e1452594758773
Олексій Вітченко та Михайло Нестор

Додаток сервісу вже доступний для Android та iOS. Поки що він абсолютно безкоштовний, але надалі команда планує перейти на freemium-модель. У 2017 році в компанії планують піднімати новий раунд обсягом до 5 млн фунтів стерлінгів.

Загальний список проектів, які називала експертна рада:

Загальний список експертів, які проголосували:

  • Ажнюк Ярослав, CEO Petcube
  • Аксельрод Андрій, співзасновник і СТО Smartling
  • Афанасьєва Ольга, CEO UVCA
  • Афян Артем, керуючий партнер «Юскутум», керуючий партнер
  • Білогірський Нік, співзасновник Nova Ukraine
  • Бондаревський Петро, співзасновник Coppertino
  • Бошняков Ілля, CEO AIN.UA
  • Вершебнюк Аркадій, CEO Uber Україна
  • Вітченко Олексій, генеральний директор Digital Future
  • Гончарук Віталій, CEO Augmented Pixels
  • Довгополий Денис, керуючий партнер GrowthUp Group
  • Дубілет Дмитро, колишній IT-директор «ПриватБанку», координатор iGov
  • Інютін Артем, голова інвестиційного підрозділу TMT Investments
  • Кенігштейн Ілля, керуючий партнер «Креативний квартал»
  • Кологривов Ярослав, генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка»
  • Колодюк Андрій, засновник Divan.TV, керуючий партнер AVentures Capital
  • Луцький Алекс, СЕО Innovecs
  • Мазур Кирило, партнер Imperious Group
  • Максимович Ярослав, засновник Banner.UA, 2event
  • Нестеренко Олексій, CEO ARTKB
  • Оруджалієв Артур, співвласник проєкту AIN.UA
  • Палієнко Микола, співзасновник і СЕО EVO Group
  • Примаченко Іван, засновник Prometheus
  • Савін Микола, Head of Product Competera
  • Роговський Вадим, голова акселератора iQSpace
  • Розінський Євген, СОО Rallyware
  • Рябоконь Михайло, директор з інновацій Noosphere Ventures
  • Семенов Ігор, партнер TA Venture
  • Сисоєв Євген, керуючий партнер AVentures Capital
  • Тисленко Влад, засновник і CEO Concepter
  • Тігіпко Вікторія, керуючий директор TA Venture
  • Фінберг Арсеній, СЕО «Цікавий Київ»
  • Хорсєв Андрій, директор 908
  • Чайка Юрій, співзасновник MoneXy
  • Шабуров Віктор, СЕО Looksery
  • Шойфот Ігор, партнер TMT Investments
  • Яковенко Валерій, СЕО Drone.UA
  • Яковер Максим, засновник і СЕО «Часопис»

Редакція AIN.UA дякує членам експертної ради за участь у проєкті.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук