Компанії під санкціями – повний список. 81 з них пов’язані з IT-сферою

Читати на RU

15 травня 2017 року президент України підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо санкцій стосовно російських компаній та їхніх дочірніх підприємств в Україні. Загалом у списку 468 юридичних осіб, серед яких 81 пов’язана з IT-сферою. Різного роду обмеження стосуються не тільки популярних соцмереж і порталів Mail.ru, «ВКонтакте», «Одноклассники» і сервісів «Яндекса». Під забороною опинилася низка сервісних IT-компаній та інтеграторів, виробників і дистриб’юторів ERP, CRM-систем для бізнесу, включно з «1С» і «Парус». Компанії під санкціями – редакція AIN.UA наводить повний список юросіб IT-сфери.


У 2020 році 14 травня 2020 року президент України Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі, а також на низку інших IT-компаній із РФ. Редакція AIN.UA ознайомилася зі списком і розповідає, які IT-компанії туди потрапили. З оновленим списком можна ознайомитися за посиланням.


Компанії під санкціями

Для всіх юридичних осіб санкції складаються з восьми заборонних пунктів, хоча для деяких на кшталт Mail.Ru Group або «Яндекса» є додаткові обмеження. У всіх IT-компаній, які потрапили до списку, на три роки:

  1. Блокуються активи.
  2. Обмежуються торгові операції.
  3. Вводиться заборона на виведення коштів за межі України.
  4. Зупиняється виконання економічних і фінансових зобов’язань.
  5. Обмежується або припиняється надання телеком-послуг і використання мереж загального призначення.
  6. Забороняються державні закупівлі у юросіб, у яких є частка держструктур РФ, або учасників санкційного списку.
  7. Припиняється видача ліцензій, дозволів на ввезення і вивезення з України валютних цінностей і обмеження на видачу готівки за платіжними картками, емітованими іноземними банками.
  8. Забороняється передавати технології, права на об’єкти інтелектуальної власності.

Соціальні медіа та портали

Mail.ru Group

До списку санкцій потрапили російська юрособа компанії ТОВ «Мейл.РУ ГРУП» та її українська дочка ТОВ «Мейл.РУ Україна» (у списку під номерами 422 і 425). Холдинг Mail.Ru контролює однойменний портал, поштовий сервіс і соціальну мережу «Мой мир». Він також займається дистрибуцією низки онлайн-ігор. Для них діють усі вісім заборонних пунктів, а від інтернет-провайдерів вимагається блокувати доступ до головної сторінки – mail.ru.

«ВКонтакте» і «Одноклассники»

Обидві соцмережі є одними з найбільш популярних в Україні та входять до Mail.ru Group. При цьому, російську та українські юрособи «ВКонтакте» внесено до списку окремими пунктами – 423 і 424. Для них обмеження ті самі, що й для Mail.ru і блокування доступу до головних сторінок соцмереж – vk.com і ok.ru.

Яндекс

У списку санкцій російська та українська юрособи «Яндекса». Їх обмежують за стандартними вісьмома пунктами. Українським інтернет-провайдерам потрібно буде блокувати безліч сервісів «Яндекса» на російському домені .ru і українському .ua, включно з головними сторінками Yandex.ru і Yandex.ua. Під блокування мають потрапити сервіси для вимірювання інтернет-аудиторії та реклами:

  • «Яндекс.Аудитории»
  • «Яндекс.Метрика»
  • «Яндекс.Вебмастер»
  • «Яндекс.Директ»
  • «Яндекс.Рекламная сеть»
  • «Яндекс.Статистика»

У списку також популярні портали «Кинопоиск« і «Авто.ру», які належать компанії. Крім цього, блокування чекає і на більшість споживчих сервісів:

  • «Яндекс.Почта»
  • «Яндекс.Карты»
  • «Яндекс.Браузер»
  • Сервіс збереження файлів «Яндекс.Диск»
  • «Яндекс.Календарь»
  • «Яндекс.Метро»
  • «Яндекс.Такси» (російський домен)
  • «Яндекс.Музыка»
  • «Яндекс.Маркет»
  • «Яндекс.Новости»
  • «Яндекс.Недвижимость»
  • «Яндекс.Переводчик»
  • «Яндекс.Погода»
  • «Яндекс.Работа»
  • «Яндекс.Радио»
  • «Яндекс.Расписание»
  • Пошук авіаквитків «Яндекс.Авиабилеты»
  • Афіша заходів «Яндекс.Афиша»   
  • «Яндекс.Деньги»
  • Відеорозділ «Яндекса»
  • «Яндекс.Время», що показує час у різних часових поясах
  • Сервіс доставки з інтернет-магазинів «Яндекс.Доставка»
  • «Яндекс.Интернетометр», що відображає дані про браузер та інтернет-з’єднання
  • Пошук по фото «Яндекс»
  • Платіжний сервіс «Яндекс.Касса»
  • «Яндекс.Каталог»
Компании под санкциями -1

У списку не вказано «Яндекс.Навігатор« і не зрозуміла ситуація з «Таксі«, оскільки вказано тільки російський домен. Однак, обидва ці сервіси для роботи використовують заборонені «Карти». З огляду на те, що робота сервісів «Яндекса» може спиратися один на одного, то блокування торкнеться всієї екосистеми компанії.

Антивірусні компанії під санкціями

Антивірусні компанії «Лабораторія Касперського« і «Доктор Веб« – старожили українського санкційного списку, які вперше потрапили до нього 2015 року. У жовтні минулого року санкції для них продовжили. А через два місяці російська «Лабораторія Касперського» вирішила ліквідувати дочірню компанію в Україні. Крім обмежень на ведення комерційної діяльності, що діяли раніше, у поточному списку провайдерів також зобов’язують блокувати доступ до головних сторінок антивірусних компаній: kaspersky.ru і drweb.ru. Чи означає це, що українські користувачі зі встановленим ПЗ не зможуть оновлювати антивірусні бази – незрозуміло.

Продуктові компанії

ABBYY

Уперше до санкційного списку потрапила російська продуктова компанія ABBYY, яка відома словниками Lingvo і продуктом FineReader. Санкції стосуються її російської та української юрособи. Остання була зареєстрована ще 1995 року. У Києві розташований офіс компанії, де працює близько 150 співробітників.

Український офіс відповідає за всю Східну і Центральну Європу, Ізраїль і Туреччину. Більшість маркетингових матеріалів компанії готуються в Києві. З нього ж ведеться пряме спілкування з локальними партнерами. Введені обмеження, найімовірніше, не дадуть змоги компанії продовжувати так само вести діяльність в Україні.

Системи для підприємств

«1C»

Багато українських підприємств та інтернет-магазинів користуються продуктами компанії «1С”: ERP і CRM-системами та безліччю модулів. У списку санкцій опинилися як російські та українські юрособи – ТОВ «1С» і «1С Мультимедіа Україна», так і різні їхні дистриб’ютори та представники в Україні: «Єврософтпром», «Скайлайн Софтвер», «Санлайн», «1с-Телур Модуль», «Альфа-Ком Софт», «1С-Рарус Софт Україна», «Перший біт». Заборони дійсні три роки.

«Парус»

Великий російський конкурент «1С» – корпорація «Парус» також потрапила під санкції. Вона надає різні системи для управління підприємством, його документообігом, фінансами, активами, логістикою, персоналом. Системи аналогічних напрямків є і для державних органів.

У списку санкцій значиться 26 юросіб, пов’язаних із «Парус”: російське ТОВ «Корпорація «Парус», представництва в Україні «Парус-Спецпроект», «Парус-2», «Парус-Бюджет», «Парус-Україна», «Парус-Впровадження», «Парус-Місто», «Парус-Захід», «Парус-Прикарпаття», «Парус-Тернопіль», «Парус-Дніпро», «Парус-Донбас», «Парус-Запоріжжя», «Парус-Харків», «ЦІТ «Парус-Плюс», «Парус-1», «Парус-Десна», «Парус-Житомир», «Парус-Рівне», «Центр інформаційних технологій «Парус-Єднання», «Донбас-Бюджет», «Парус-Кіровоград», «Південний Парус», «Парус-Таврія», «Харків-Бюджет», «Парус-Лев». Для всіх них застосовуються аналогічні «1С» санкції строком на три роки.

«Галактика», «Летограф», «Корус Консалтинг СНГ»

У списку опинилися ще дві російські продуктові компанії, які працюють у сфері систем для підприємств. Санкції запроваджено для російської та української юросіб корпорації «Галактика» – ЗАТ «Галактика Центр» і ТОВ «Корпорація Галактика Київ». Ця компанія займається розробкою однойменної ERP-системи.

Компанія «Летограф» розробляє продукти у сфері управління документами та автоматизації бізнес-процесів. Її російську юрособу «Летограф ИТ Консалтинг И Услуги» та українське представництво «Летограф ІТ Консалтинг І Послуги Україна» також торкнуться санкції.

«Корус Консалтинг СНД» працює у сфері електронного документообігу і входить до групи компаній «Сбербанка». Серед клієнтів російського підрозділу багато великих ритейлерів, включно з «Ашан», METRO, BILLA.

На всі три компанії чекають загальні для більшості учасників списку вісім обмежень на ведення діяльності в Україні терміном на три роки.

Компанії під санкціями: IT-консалтинг, інтеграція та розробка

Зі сфери IT-консалтинг, інтеграції рішень і розробки під санкціями опинилися 14 компаній. В указі президента їхні юридичні особи йдуть струнким рядом від номера 281 до 309. Санкції для них аналогічні «1С».

Серед IT-інтеграторів: «Ай-Теко Проєкти» і дочірня «Ай-Теко Україна», «Софтлайн Груп» і «Софтлайн Груп «Україна», «НВО «ЕДД» і юридичні особи «Енвіжн Груп» (належить АФК «Система», власникові оператора МТС) – «Енвіжн-Україна», «Енвіжн-Холдинг» і «Енвіжн-Активи».

Зі сфери IT-консалтингу санкції торкнулися таких компаній: ТОВ «Документ Менеджмент», «НТК Консалтинг», «Оптима-Україна», «Астерос Україна», «Ефективні рішення Суми», «Інталєв Україна», «Сапран Україна», «Сапран Груп», «Мастердата Україна», «Мастердата», «Монт УА», «Монт», «Аскон – КР», «Аскон».

Які ще компанії під санкціями

У списку є три українські юрособи компаній, які займаються різними геоінформаційними системами: «ГІСІНФО», «НВП Енертех» і «Політерм». Для них усе ті самі заборонні вісім пунктів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук