«Київстар», «Vodafone Україна» і lifecell почали блокувати «ВКонтакте», Mail.ru, «Однокласники» і «Яндекс»

Читати на RU

Трійка найбільших українських мобільних операторів – «Київстар», «Vodafone Україна» і lifecell – оголосили, що сьогодні починають блокувати заборонені сайти, які потрапили до санкційного списку.


У 2020 році 14 травня 2020 року президент України Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі, а також на низку інших IT-компаній із РФ. Редакція AIN.UA ознайомилася зі списком і розповідає, які IT-компанії туди потрапили. З оновленим списком можна ознайомитися за посиланням.


У спільній заяві операторів йдеться про те, що відсьогодні набув чинності відповідний указ президента. «Відповідно до цього Указу оператори повинні припинити надання послуг з доступу до низки веб-ресурсів, зокрема, соціальних мереж «ВКонтакте», «Одноклассники», всіх сервісів «Яндекс« і Mail.ru», – йдеться в заяві про заборонені сайти.

запрещенные сайты-1

Поки що заборонені сайти заблоковані не у всіх користувачів зазначених операторів, але у Twitter множаться скріншоти, які підтверджують, що блокування вже працює.

У «Vodafone Україна» уточнили, що йдеться про блокування всіх версій зазначених сервісів, десктопних і мобільних. Мобільні додатки цих сервісів у абонентів операторів відкриваються, але їхній контент не оновлюється.

Update: Оператор «Інтертелеком« у відповіді одному з користувачів Twitter повідомив, що також збирається виконувати указ і блокувати ці ресурси.

15 травня 2017 року президент України підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо санкцій стосовно російських компаній та їхніх дочірніх підприємств в Україні. Загалом у списку 468 юридичних осіб, серед яких 81 пов’язана з IT-сферою. Різного роду обмеження стосуються не тільки популярних соцмереж і порталів Mail.ru, «ВКонтакте», «Одноклассники» і сервісів «Яндекса». Під забороною опинилася низка сервісних IT-компаній та інтеграторів, виробників і дистриб’юторів ERP, CRM-систем для бізнесу, включно з «1С» і «Парус».

У всіх IT-компаній, які потрапили до списку, на три роки:

  1. Блокуються активи.
  2. Обмежуються торгові операції.
  3. Вводиться заборона на виведення коштів за межі України.
  4. Зупиняється виконання економічних і фінансових зобов’язань.
  5. Обмежується або припиняється надання телеком-послуг і використання мереж загального призначення.
  6. Забороняються державні закупівлі у юросіб, у яких є частка держструктур РФ, або учасників санкційного списку.
  7. Припиняється видача ліцензій, дозволів на ввезення і вивезення з України валютних цінностей і обмеження на видачу готівки за платіжними картками, емітованими іноземними банками.
  8. Забороняється передавати технології, права на об’єкти інтелектуальної власності.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук