Правоохоронці почали обшукувати українських майнерів криптовалют: юрист розповів про причини

Читати на RU

Когда в Украине появляется новая доходная ниша, у правоохранителей начинается бессонница. На этот раз их взор пал на майнеров криптовалют, что немудрено - на днях биткоин достиг рекордных $3500 по стоимости. О том, на каких основаниях СБУ «шмонает» майнеров и что грозит украинским «криптопредпринимателям», Артем Афян описал в колонке на «Лиге». 

«За останні кілька місяців ми спостерігаємо сплеск активності правоохоронців у сфері криптовалют», – пише юрист. Основним мотивом нальотів, на його думку, є реквізиція. Майнінгове обладнання вилучається, подальший хід справи не має особливого значення. Головне – відібрати. Розповідаємо подробиці про обшуки майнерів в Україні.

Що закидають майнерам:

  1. Контрабанда. Устаткування для майнінгу імпортне і недешеве, часто без документів, що дає змогу кваліфікувати дії власника як незаконне ввезення обладнання. І хоча таку статтю було вилучено з Кримінального кодексу, тепер за це не посадять, але адміністративної відповідальності вистачить на те, щоб забрати сервери.
  2. Незаконне підключення до електромереж. Електрика – це звичайний товар, до якого також застосовується поняття крадіжки, а у випадку з майнінгом часто ще й у чималих обсягах. Погана новина для тих, хто забезпечував маржинальність майнінгу безтурботно прокинутим дротом до найближчого стовпа.
  3. Фіктивне підприємництво. Усі ці ваші криптовалюти і віртуальний світ, звідки раптом утворюються справжні гроші, не більше ніж ілюзія, описана Кримінальним кодексом.
  4. Ухилення від сплати податків. Будь-яке поліпшення добробуту українського громадянина, на думку влади, має бути відображено в податкових деклараціях. І тепер ця реальність добирається і до світу криптовалют.
обыски майнеров-1
Зображення: 2bitcoins

Юрист також зазначив, що в Україні мало такого, чого не можна було б підвести під кримінальну кваліфікацію. Однак це не означає, що майнінг поза законом. «Вимоги закону зараз не окреслені точно, але основні червоні лінії, за які не можна заходити, вже можна визначити. Невідомо, кому це вдасться краще: практикуючим юристам чи власне майнерам. Це покаже тільки час. А поки що залишається адаптувати свій бізнес до вимог закону», – підсумував він, коментуючи обшуки майнерів.

Редакція AIN.UA знайшла один із таких випадків. Суддя Святошинського районного суду в Києві 3 серпня виніс обвинувачення майнеру через незаконну діяльність. На думку судді, обвинувачений порушив одразу кілька законів:

Як пише суддя, обіг біткоїнів у країні заборонений, а людина, яка займалася їхнім «видобутком» і розповсюдженням на території країни, ще й не має спеціальної реєстрації для ведення будь-якої діяльності. Обвинувачений, згідно з постановою суду, використовував 200 одиниць техніки, але в рішенні воно маркується як «майнери» і важко відповісти, про що точно йдеться.

Нагадаємо, у Греції затримали власника великої біткоїн-біржі BTC-e – біржа пішла в офлайн.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук