Депутати пропонують повністю скасувати 3-тю групу єдиного податку

Читати на RU

У парламенті днями було зареєстровано законопроект № 8089 з довгою назвою, суть якого коротко: зміни до податкової системи країни. Його автори – депутати БПП Андрій Шинькович і Геннадій Чекіта, а серед норм – повне скасування 3 групи для тих платників податків, які обирають для себе спрощену систему оподаткування.

Наразі в Україні діє спрощена система оподаткування (так звана «спрощенка”) – це спеціальний податковий режим, розрахований на малих підприємців. Його основна перевага – сплата єдиного податку замість окремих податків і зборів, спрощена бухгалтерія та звітність. Залежно від обороту в ній передбачено 4 групи: 1,2,3 групи доступні для фізосіб-підприємців, 4-та – тільки для сільгосп-компаній. 3-тя група – дуже популярна серед українських IT-підприємців і фрілансерів, з поточною ставкою єдиного податку в 5%.

отмена 3 группы-1

Скасування 3 групи «спрощенки» – одна з норм, яку пропонують депутати. Також, пропонується внести зміни в умови 2 групи. За словами авторів проєкту, 2 групу часто використовують великі мережі магазинів, щоб ухилятися від податків. А 3 групу, за словами авторів проєкту, часто використовують, щоб оптимізувати виплату зарплат: ідеться про випадки, коли фактично наймані співробітники укладають із роботодавцем договір як ФОП, що дає змогу економити на податках із зарплати.

«Наприклад, у 2017 році, щоб виплатити працівникові зарплату в 10 000 грн (“на руки”), якщо він є ФОПом, підприємство повинно перерахувати до бюджету і фондів соцстрахування 1267 грн (13%), а для найманого працівника – 4150 грн (41,5%)», – ідеться в пояснювальній записці.

Тому для суб’єктів, які займаються оптовою торгівлею, пропонують заборонити 1 і 2 групи, для 2 групи – обмежити види діяльності підприємцями:

  • які займаються виробництвом товарів, роздрібним продажем товарів з торговельних місць на ринках;
  • діяльністю у сфері ресторанного господарства в будівлі площею до 20 кв м або з використанням засобів пересувної торгівлі;
  • виконанням робіт/наданням послуг (у т.ч. побутових);
  • роздрібної торгівлі дистанційним методом (сюди, судячи з усього, потрапляють інтернет-магазини).

2 групу пропонують заборонити для компаній, які торгують складною електронікою, ліками, ювеліркою, товарами високого цінового сегмента тощо.

А 3 групу пропонують повністю скасувати – ФОПам, які працюють за цією схемою, пропонують переходити на 2 групу, якщо вони відповідають умовам.

Ще одне нововведення проєкту: зниження основної ставки ПДВ з 20% до 16% – щоб бізнеси перестали намагатися оптимізувати сплату цього податку. Усі ці заходи, на думку авторів проєкту, допоможуть вивести українську економіку з тіні.

Нагадаємо, наприкінці листопада минулого року про необхідність скасувати «спрощенку» говорив в.о. голови ДФС Мирослав Продан.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук