В уанеті виявили Telegram-бота, який видає ПІБ за номером телефону

Читати на RU

Користувачі уанету виявили на просторах Telegram бота, який дає змогу дізнатися ПІБ за номером його телефону. В описі бота повідомляється, що в базі розміщено понад 30 млн українських номерів телефонів. Джерелами даних бота в Telegram вказані Work.ua, Rabota.ua, а також дані з додатків на пристроях Android. Редакція AIN.UA перевірила роботу бота – і він безпомилково визначив абонентів та їхні ПІБ.

Бот видає ім’я та прізвище власника номера телефону. Щоб отримати таку інформацію, достатньо ввести номер телефону у форматі 380ххххххххххххх і натиснути введення. Результат видається миттєво.

Примітно, що Telegram-бот дає змогу безперешкодно отримати відомості тільки за трьома телефонними номерами на день. Однак ліміт можна зняти дуже простим способом – бот просить користувача про нехитру (або скоріше хитру) послугу: надати йому новий контакт із вашої телефонної книги.

ФИО по номеру -1
ПІБ за номером

Хто розробив Telegram-бота – з’ясувати не вдалося. Його власником вказано акаунт @bot_creaters. Запит редакції AIN.UA люди, що стоять за цим акаунтом, проігнорували. Однак навряд чи можна назвати етичним збір даних користувачів (бот поповнює базу з номерів, які перевіряються), як і їхнє поширення.

На сайтах Work.ua і Rabota.ua номери телефонів і ПІБ українців часто доступні через бази резюме, як вдалося отримати відомості з Android-застосунків – поки що невідомо. Крім того, користувачі виявили, що їхні імена видає з помилками, допущеними під час реєстрації в конкретних українських компаніях. Наприклад, «Ярослав Андрійович» може бути записаний як «Ярослава Андрійович».

Як повідомив редакції AIN.UA один із користувачів бота, схожої помилки в його імені припустилися в «ПриватБанку», через що він припустив, що в розпорядженні бота є скомпрометована база банку. У «ПриватБанку» журналістам AIN.UA заявили, що останніми роками жодних витоків даних не було.

Аналогічна функція пошуку раніше була доступна в соцмережі Facebook – якщо ввести в рядок пошуку номер телефону, соціальна мережа видавала профіль його власника. Це було можливо завдяки ідентифікації користувачів через Messenger, встановлений на їхніх смартфонах. Однак багато хто розкритикував цю функцію, після чого Facebook її деактивувала.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук