Депутати заборонили встановлювати домашні сонячні електростанції на землі. Але все не так погано

Читати на RU

25 квітня Верховна Рада заборонила українцям отримувати «зелений» тариф на сонячні електростанції, розташовані на землі. Спочатку відповідну правку відхилили, але потім її повернули на повторне голосування й ухвалили. Про це повідомив «Інтерфакс-Україна», а також підтвердив співзасновник громадської організації Greencubator Андрій Зінченко.

Які норми діяли раніше і що змінилося

Раніше українці могли встановлювати у себе сонячні електростанції потужністю до 30 кВт⋅год де-небудь на ділянці. Новим законом депутати внесли кілька змін. З одного боку, вони збільшили дозволену потужність до 50 кВт⋅год. З іншого – заборонили встановлювати СЕС на землі. Тепер це можливо тільки на «на дахах і фасадах будівель та інших капітальних споруд».

Причину раніше озвучували в Міністерстві енергетики: міністр Ігор Насалик заявляв, що домашні СЕС «переросли у високорентабельний бізнес, який створює додаткове навантаження на інших користувачів на рівні 18 євроцентів за 1 кВт⋅год і погіршує показники якості електроенергії в мережі».

«Коли ви говорите про приватну генерацію, ви розділяйте, будь ласка, споживача і виробника. Міністерство дало можливість до 50 кВт⋅год генерувати індивідуальникам. Але, перепрошую, вони генерують для себе, а не в ринок. Якби ми це не захистили, то нашим споживачам треба було платити не по 1,06 грн/кВт⋅год, а по 4 грн/кВт⋅год. Тоді запитайте у споживачів України, чи готові вони за такими тарифами платити за електроенергію», – заявив Насалик.

Співзасновник громадської організації Greencubator Андрій Зінченко вважає, що це рішення пролобіювали обленерго, які виступають місцевими монополістами: «На виправдання придумали, що нібито існує проблема, що такий бізнес виходить з-під контролю. Частково це правда: є люди, які купують кілька будинків у маленьких селах і встановлюють там сонячні станції максимальної потужності. Але така заборона не вирішує проблеми».

Що зміниться для кінцевих користувачів

Зінченко пояснює: попри те що депутати збільшили максимально дозволену потужність домашньої СЕС до 50 кВт⋅год, вони різко обмежили можливість для українців встановлювати станції.

Мало в кого є такі великі дахи. За оцінками, тепер потенційні інвестори зможуть встановити станцію потужністю не більше 10 кВт⋅год.

За словами Зінченка, таке рішення якщо не вбиває, то дуже шкодить тим, хто хоче вкластися у виробництво електроенергії: «Малих і великих інвесторів тепер поставлено в різні умови. Рішення зачіпає як тих, хто зловживав моделлю, так і сумлінних громадян. Правильніше б було обмежити кількість станцій, які одна людина може поставити в населеному пункті. Це б вирішило проблему».

Чому не варто панікувати через заборону

Іван Сидоренко, виконавчий директор компанії-дистриб’ютора вітрогенераторів і сонячних панелей Winder, зі свого боку наголошує: ці зміни неприємні, але не критичні. Річ у тім, що в поправці зазначено – тепер сонячні електростанції повинні встановлюватися «на дахах і фасадах будівель та інших капітальних споруд».

СЕС і надалі можна буде встановити де завгодно, єдина умова – її конструкція має бути оформлена як «інша капітальна споруда».

«Можна зробити стіни і двері, буде «будівля». Можна зробити просто навіс для машин, дров чи госпінвентарю; можна ніяк не обзивати – буде безіменна споруда», – зазначає Сидоренко. Але в будь-якому разі цю споруду потрібно буде відповідним чином оформити.

«Ніхто з наших клієнтів від наміру поставити станцію не відмовився, я і сам цього року для себе кілька систем будую. На ринок це не особливо вплине, просто додасть головного болю і паперомарательства», – резюмував виконавчий директор Winder.

Раніше AIN.UA наводив дані про те, скільки кияни заробили на сонячних електростанціях за 3 місяці 2019 року.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук