Гроші на картках Payoneer заморожені – розповідаємо, що сталося (все через Wirecard)

Читати на RU

Користувачі карт Payoneer почали масово скаржитися, що втратили доступ до своїх грошей: вони не можуть їх вивести. Причина проблеми в Payoneer – через компанію Wirecard, яку близько тижня тому викрили в підробці звітності та завищенні фінансових показників на 1,9 млрд євро.

Редакція AIN.UA коротко пояснює, чому ви деякий час не матимете доступу до своїх грошей у Payoneer.

Проблеми в Payoneer: передісторія (максимально коротко)

У німецькій компанії Wirecard проводять аудит і недораховуються 1,9 млрд євро – четвертої частини балансу компанії. Топменеджерів звільняють, акції компанії падають у 10 разів. З’ясовується, що керівництво Wirecard спеціально проводило махінації з рахунками, щоб підвищити капіталізацію компанії і зробити її більш привабливою для інвесторів.

А до чого тут проблеми в Payoneer?

Проблеми в Payoneer через те, що картки, а також рахунки, надавала саме компанія Wirecard. Іншими словами, коли ви переказуєте гроші на картку Payoneer, ви, найімовірніше, відправляєте їх на рахунки Wirecard. Тому проблеми Wirecard безпосередньо впливають на роботу Payoneer.

Що важливо, днями в Payoneer запевняли, що з рахунками все буде гаразд і жодних проблем чекати не варто – раз і два. Але все змінилося 26 червня.

проблемы в Payoneer-1
Зображення: блог Payoneer

То що сталося?

Річ у тім, що у німецької Wirecard AG є дочірня компанія в Британії – Wirecard Card Solutions, яка випускала картки, зокрема для Payoneer, якими користуються українці. Так ось британський регулятор Financial Conduct Authority заморозив діяльність цієї компанії до завершення слідства/аудиту/перевірок. У FCA кажуть, що все це робиться з метою захисту грошей клієнтів.

Інакше кажучи, доступу до грошових коштів власникам рахунків Payoneer немає, оскільки ці рахунки заморожені.

Це ж підтверджують українські користувачі Payoneer, редакція AIN.UA вже отримала кілька скарг.

Що робити, мені потрібні гроші?!

Відповіді на це запитання немає. Згідно з постановою FCA доступу до коштів немає. І справа стосується не тільки Payoneer, а й низки інших компаній.

Є ще погані новини?

На жаль, так. Річ у тім, що $2 млрд завищених показників – це махінації з рахунками, але цих грошей нібито й не було. Це все робилося для зростання акцій. А ось 3,5 млрд євро кредитів у компанії Wirecard – є. Компанія вже подала на банкрутство, але що буде далі – поки невідомо.

У компанії Payoneer прокоментували подію – прочитати заяву компанії можна тут.

Оновлено: у першій версії матеріалу зазначено, що недолік 1,9 млрд євро знайшла компанія E&Y. Насправді у 2019 році спеціальний зовнішній аудит Wirecard починає компанія KPMG, яка під час шестимісячного розслідування не виявила угод, що мали дати той самий додатковий прибуток у період з 2016 року. Уже після розслідування KPMG свої висновки дала також E&Y. У виданні Financial Times пишуть, що підроблені дані співробітники Wirecard могли передавати в E&Y протягом 10 років.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук