Драйвер Uklon розбив клієнту авто, ремонт оцінили в 500 000 грн. Але компанія за це не відповідає

Читати на RU

Киянин Єгор Чернов викликав драйвера Uklon, щоб той відвіз автомобіль додому. Дорогою драйвер грубо порушив правила і розбив машину користувача. Ремонт машини оцінили приблизно в 360 000-500 000 грн. В Uklon заявили, що нічим допомогти не можуть.

AIN.UA розповідає деталі історії, а також розглядає, чия відповідальність настає в подібних випадках.

Що трапилося

3 жовтня 2020 року киянин Єгор Чернов повертався з вечірки додому. Щоб не сідати за кермо самому, викликав через Uklon драйвера для своєї Audi A7. Ця послуга для тих випадків, коли клієнт не хоче вести авто сам: водій Uklon сідає за кермо автівки користувача і їде за вказаною адресою. За словами користувача, він до цього кілька разів уже користувався такою послугою і все проходило гладко.

На бульварі Шевченка драйвер порушив правила і потрапив у ДТП.

«Загорівся червоний, ми під’їхали до перехрестя, і я думав, драйвер зараз пригальмує. В останній момент він додав газу, влетів в автобусну смугу, пролетів перехрестя, нам ударили в заднє крило, від удару машину розвернуло на 180 градусів, несло дорогою. Усе сталося настільки швидко, що я навіть не встиг зреагувати», – згадує власник машини.

Його розповідь підтверджується записом із реєстратора водія машини, що знаходилася поруч (є в розпорядженні AIN.UA, часові позначки на записі збігаються з часом замовлення).

Uklon-1
Сіра «ауді» зліва перетинає перехрестя на червоне. На відео – кадр за секунду до того, як вона отримає удар у ліве заднє крило. Відео надано власником Audi A7

Власник авто викликав поліцію і паралельно звернувся на гарячу лінію Uklon. Там скасували замовлення і пообіцяли повернути за нього гроші. За словами Єгора, з Uklon йому дзвонили ще раз через кілька днів, запитати про здоров’я. Але на питання про компенсацію збитків відповіли негативно.

Uklon-2

Поліція зафіксувала пошкодження автомобіля, драйвер визнав, що під час аварії за кермом перебував саме він.

За словами власника автомобіля (які підтверджуються протоколом про ДТП), в авто пошкоджено ходову, передній і задній підрамник, амортизатори, рульову рейку, передню фару, від удару деформовано заднє крило і бампер. За попередньою оцінкою, ремонт може обійтися в суму від 360 000 до 500 000 грн.

Uklon-3
Фото надано власником авто

Хто повинен сплатити ремонт?

Власник машини порадився з юристами, і ті не знайшли можливості стягнути збитки з Uklon. Адже за умовами договору використання (пункт 5.2), адміністратор (тобто Uklon) не несе відповідальності і не бере на себе зобов’язань перед користувачем щодо послуг, які надаються користувачам партнерами Uklon (тобто драйверами). І не гарантує користувачам якість таких послуг.

Юридично драйвери Uklon не є співробітниками компанії, компанія надає їм платформу, де вони виконують замовлення. За подібною схемою працюють й інші сервіси, на кшталт Uber. Хоча 10 серпня 2020 року Каліфорнійський суд першої інстанції і зажадав від таких сервісів визнати водіїв найманими працівниками. Але це рішення ще можуть оскаржити в апеляційному суді.

«Подивилися з юристами договір – виходить, Uklon узагалі ні до чого і за все відповідає драйвер. Але ж гроші за послугу я плачу Uklon! Чому вони набирають для такої послуги таких водіїв? В інших країнах, принаймні, є страховка на такий сервіс», – коментує користувач.

Щодо ДТП відбудеться суд, який вирішить, хто виплачуватиме компенсацію. Якщо драйвера визнають винним у ДТП, оплатити ремонт він не зможе. Власник машини каже, що обговорював компенсацію з драйвером, і в того немає можливості навіть взяти кредит на оплату ремонту.

Редакція AIN.UA попросила офіційний коментар щодо ситуації у компанії Uklon.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук