Vice: П’ять причин видалити Telegram

Читати на RU

За даними проєкту Kantar CMeter, Telegram входить до топ-10 найпопулярніших застосунків серед українських користувачів. Загальна аудиторія месенджера становить 500 млн осіб. Видання VICE Germany випустило матеріал про те, чому Telegram – не найкращий месенджер у світі, якщо ви шукаєте місце для безпечного спілкування. Сам месенджер позиціонує себе як безпечну альтернативу WhatsApp, але це не завжди так – ваші дані все також не до кінця захищені. На матеріал звернуло увагу видання Texty.org.ua. Безпека Telegram – п’ять причин видалити месенджер.


Наскрізне шифрування тільки в секретних чатах

безопасность Telegram-1
Зображення: VICE

Наскрізне шифрування гарантує, що тільки відправник і одержувач повідомлення можуть прочитати його, тоді як інші люди, які перехоплюють дані, бачать його як рядок безглуздих символів.

Signal пропонує цей тип шифрування автоматично для всіх повідомлень, а Telegram – ні.

Чати Telegram шифруються тільки в тому випадку, якщо ви індивідуально активуєте опцію «секретний чат» для кожного з ваших контактів. Однак, якщо хтось поза вашим списком контактів напише вам, то цей новий чат не буде безпечним за замовчуванням.

Telegram збирає інформацію про користувачів

безопасность Telegram-2
Зображення: VICE

Перш ніж надсилати будь-кому повідомлення в Telegram, ви маєте надати застосунку доступ до вашого списку контактів. Кожен контакт копіюється і зберігається додатком, тому він може як повідомити вас, коли хтось, кого ви знаєте, починає користуватися Telegram.

Telegram також збирає метадані, включно з вашою IP-адресою і типом пристрою, і зберігає їх до року. IP-адреси можна використовувати для відстеження окремих користувачів і навіть їхніх переміщень.

Telegram не модерує зміст чатів і каналів

безопасность Telegram-3
Зображення: VICE

Після того як їх виганяють із Facebook, Instagram або YouTube, багато правих екстремістських груп і груп прихильників теорії змови приходять у Telegram, де немає такої жорсткої модерації.

Німецька організація із захисту дітей Jugendschutz проаналізувала 206 матеріалів, які вважаються незаконними згідно із законодавством Німеччини, і дійшла висновку, що модерація Telegram пропустила 89% нелегального контенту.

Безпека Telegram – групи та канали не захищені

Зображення: VICE

Групи та канали Telegram досить зручні для мобілізації великих мас. Вони можуть містити сотні тисяч облікових записів, мати багато хмарного простору для обміну відео та аудіофайлами і пропонувати користувачам напіванонімність.

Але, як повідомляє ZDNet, у 2019 році гонконзькі програмісти попереджали протестувальників не використовувати Telegram-канали, бо дані в них не захищені. Інструкція, що розповідає, як витягувати інформацію про користувачів із груп і каналів Telegram (включно з ім’ям і прізвищем, а також повідомленнями чату) є у вільному доступі.

Telegram не контактує з користувачами

Зображення: VICE

Незважаючи на передбачувану прихильність демократичним цінностям і свободі слова, Telegram не відповідає на запитання користувачів і ЗМІ.

VICE двічі зверталося по коментар до платформи (у лютому і в серпні 2020 року), але відповіді не отримали.

Висновок: Telegram не найбезпечніший додаток

Telegram зробив ставку на гібрид між додатком для обміну повідомленнями та соціальною мережею, але це просто не найкращий вибір, якщо ви шукаєте безпечне спілкування.

Signal, Threema і Wire безпечніші, оскільки мають автоматичне наскрізне шифрування і збирають менше інформації про користувача (Signal не збирає її взагалі), хоча жоден месенджер не ідеальний.

Як видалити Telegram AIN.UA розповів у детальній інструкції.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук