Що таке мікродозинг і чому в Кремнієвій долині стартапери і топи його практикують

Читати на RU

У квітні у Штатах популярною стала історія про звільнення керівника стартапу з оцінкою у $2 млрд через мікродозинг: він експериментував з ЛСД, щоб поліпшити свою продуктивність. Пізніше з’ясувалося, що в нього загалом був конфлікт із керівництвом проєкту, але факт мікродозингу нікуди не зник: навіть керівники великих проєктів використовують це.

У Кремнієвій долині підприємці практикують мікродозинг. Простими словами, вони вживають наркотики в дуже малих дозах, щоб посилити креативне мислення і витривалість, але при цьому не втратити зв’язок із реальністю. Так вони можуть конкурувати за роботу в Google або увагу інвесторів до свого стартапу з іншими так званими А-гравцями.

Редакторка AIN.UA розбиралася в походженні цього тренду. Нагадаємо, що в Україні (як і в США) наркотики заборонені.


ЛСД замість кави

У Кремнієвій долині люди стурбовані продуктивністю. Вони виснажують себе підйомами о 5 або навіть 4 ранку, працюють ночами, і навіть в обідню перерву не можуть просто спокійно поїсти – ланч і кавабрейки productivity-гуру рекомендують поєднувати з важливими зустрічами.

У такому темпі людина просто нездатна жити постійно. Енергія – обмежений ресурс, і що сильніше робоче завантаження – то швидше мозок перестає нормально міркувати. Що вже казати про свіжі ідеї, зухвалі та креативні рішення, які настільки затребувані в Кремнієвій долині. Щоб не випасти з перегонів за місце під сонцем, люди вдаються до стимуляторів.

Мікродозинг – не новий тренд. FT писав про нього ще 2017 року. Тоді 29-річна засновниця стартапу на ім’я Даяна зізналася: «Я не п’ю каву. Я п’ю кислоту». ЛСД допомагає їй сконцентруватися, мислити оригінально і більше встигати. Дозування крихітне – від 10 до 20 мікрограмів, прийом – раз на 3 дні. Ніяких рожевих слонів – тільки робота.

Чому люди практикую мікродозинг

Даяна така не одна, у Долині їх – десятки тисяч. Вони вірять, що наркотики в малих кількостях їм не шкодять, а навпаки допомагають простимулювати продуктивність і фантазію. Спільнота на Reddit налічує понад 150 000 осіб (у 2017 році їх було лише 18 000), які обмінюються досвідом мікродозингу і того, як він впливає на їхнє здоров’я і самопочуття. Адже реальних досліджень на цю тему дуже мало.

«Якщо я приймаю мікродозу перед заходом або вечіркою, все проходить чудово. Я чудовий співрозмовник, тому що більш «включена» в розмову, краще концентруюся на тому, що говорить людина. Це покращує зв’язки і посилює симпатію», – розповіла Даяна.

Більшість мікродозерів, з якими говорили FT, – це засновники стартапів і топ-менеджери в престижних IT-компаніях. Усі як один твердять, що ЛСД допомагає їм впоратися зі стресом у роботі, яка не допускає провалів і помилок. Деякі зі співрозмовників видання приймали наркотики замість антидепресантів.

«Бути підприємцем так трудомістко, що потрібно буквально бути надлюдиною, – розповідає 31-річна Гейл. ЛСД допомагає їй справлятися зі стресом. – Тобі постійно відмовляють венчурні інвестори. Не завжди все йде як треба».

Крім ЛСД у Кремнієвій долині також люблять «чарівні гриби». Їхня дія заснована на тому ж псилоцибіні. Деякі навіть наймають «психоделічних коучів» – за $2000 на місяць вони навчать ловити «правильні» тріпи.

Користь чи шкода?

Американське Управлінням з контролю за продуктами і ліками дозволило дослідження двох психоделіків – псилоцибіну і MDMA – як медичних засобів для терапії людей, які страждають на ПТСР і депресію. Результати багатообіцяючі, але є і кілька прикрих висновків.

Одне дослідження показало, що випробовувані демонстрували вищі результати у спілкуванні, креативності, концентрації, задоволеності життям, продуктивності та благополуччі загалом. Однак ефект тривав недовго. Крім того, у добровольців також помітили посилення емоційності та невротичних станів. Тобто якщо людина страждає від депресії, вживання наркотиків може зробити тільки гірше. Один із тисячі отримає бедтрип замість терапевтичного ефекту, що може спричинити довгострокові наслідки.

Однак один з основних аргументів проти мікродозингу – вони нелегальні в США. Навіть невеликого об’єму в кишені достатньо, щоб притягнути власника до відповідальності – 5 років в’язниці або штраф у $2 млн. У Великій Британії покарання ще суворіше: 7 років в’язниці або необмежений за сумою штраф.

Співрозмовники FT купують ЛСД і екстазі у знайомих драг-дилерів, які мають прямі зв’язки з професійними хіміками, що виробляють наркотики самостійно. Майже як у Breaking Bad. Але є й ті, хто отоварюється в даркнеті у неперевірених постачальників. Склад таких наркотиків вельми сумнівний, і покупці серйозно ризикують не тільки свободою, а й здоров’ям. Однак жителі Долини настільки одержимі продуктивністю й успіхом, що їх не лякають ні в’язниця, ні штрафи, ні небезпека отримати бедтрип і навіть померти.

Нагадаємо, що в Україні наркотики заборонені.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук