Усе, що потрібно знати про MBA: навіщо його отримувати, де навчатися, скільки коштує і що в програмі

Читати на RU

MBA – від англ. master of business administration або магістр економічного управління. Ці програми з’явилися вони в США наприкінці ХІХ століття – у країні, де Форд вигадав перший конвеєр зі збирання автомобілів, що вимагав чіткої синхронізації поставок тисяч комплектуючих. Сьогодні вони випускають топ-менеджерів, які ефективно керують компаніями-гігантами або будують власний бізнес.

Наприклад, співзасновники «Нової пошти« Володимир Поперешнюк і В’ячеслав Клімов пішли вчитися на MBA 2004 і 2005 роках відповідно – щойно їхній бізнес почав приносити мінімальний прибуток і з’явилися гроші на навчання. За словами Климова, MBA дало йому і його партнеру не тільки розуміння, як правильно і ефективно будувати компанію, а й нових друзів і зв’язки.

Доцент Київського інституту банківської справи та представник швейцарської бізнес-школи SMBS в Україні Віталій Жихарцев у колонці для AIN.UA розповів, що таке MBA, кому й навіщо варто його отримувати та на що орієнтуватися у виборі школи.

Віталій Жихарцев. Фото надано автором

Що таке MBA

Зародившись майже півтора століття тому в університеті Пенсільванії, перша програма MBA еволюціонувала в безліч різноманітних програм, які викладають у сотнях бізнес-шкіл по всьому світу. А абревіатура MBA стала символом найвищої компетенції в галузі менеджменту, маркетингу, фінансів, управління персоналом, міжнародної економіки, економічних і юридичних аспектів бізнесу тощо.

MBA не є класичною університетською освітою. Навчатися за програмою MBA можна, лише вже маючи за плечима вищу освіту (економічну, фінансову, юридичну) і досвід практичної діяльності від 2 років (деякі бізнес-школи вимагають 3 роки роботи в управлінні).

Навіщо мені MBA?

Давайте подивимося на статистику:

  • 35% менеджерів середньої ланки після навчання протягом 2-4 років отримали посади вищої ланки управління;
  • 22% менеджерів створили свій бізнес;
  • 11% менеджерів нижчої ланки перейшли на позиції менеджерів середньої ланки, а ще 4% одразу стали менеджерами топ-рівня.

Наявність диплома MBA в будь-якому разі має масу позитивних моментів:

  • Ви набудете солідного багажу теоретичних знань і практичних навичок для ведення бізнесу. Будете краще орієнтуватися в ньому, зможете відокремлювати головне від другорядного, бачити перспективи розвитку. Навчання додасть вам 10-15-20 років досвіду. Та й кількість грабель, на які ви наступите, буде зменшено. Це позитивно позначиться і на розвитку власного бізнесу, і на кар’єрі менеджера чи чиновника.
  • У вас з’явиться більше впевненості в собі. Отримані знання за програмою MBA – це ваша потужна зброя в середовищі, де карасів мінімум, зате щук і акул у надлишку.
  • Ви обзаведетеся безліччю перспективних знайомств серед підприємців, топ-менеджменту та управлінців середньої ланки, державних чиновників. Усе це вам буде дієво допомагати у створенні та веденні свого бізнесу, у роботі менеджера середньої та вищої ланки.
  • Ви помітно вирізнятиметеся в кращий бік в очах керівництва порівняно з іншими співробітниками, що мають однакове з вами становище в компанії чи установі.

Багаторазово, протягом десятиліть, перевірено: MBA допомагає в бізнесі та кар’єрі. Але за кількох умов:

  • вас тягне займатися бізнесом, фінансами, менеджментом;
  • ви отримали якісну освіту за програмою MBA, а не гарний диплом із заповітними трьома літерами.

Важливо розуміти, що гарне MBA не може бути дешевим, але й не обов’язково має бути надто дорогим. Вартість в Україні коливається в досить широких межах – від 40 000 до 230 000 грн. Залежить від школи, програми та форми навчання. Нижче ми розповімо, як правильно обрати бізнес-школу, відштовхуючись не від ціни, а від своїх цілей.

Якщо ви підприємець і вирішили отримати диплом MBA, то необхідно порівнювати цю мету з витраченими часом і коштами. Якщо навчання в топовій бізнес-школі коштує 230 000 грн, то, може, розумніше витратити тільки 100 000 у якомусь менш престижному навчальному закладі, а решту 130 000 інвестувати у свій бізнес? Уже на першому кроці до MBA будьте розумним підприємцем і мудрим управлінцем!

Які бувають MBA

Програми MBA діляться на два принципово різних види:

  • загальні;
  • спеціалізовані.

Загальні програми MBA

У них дають максимально широку базу знань у сфері бізнесу та управління. Це передбачає навчання не тільки тонкощів економіки та управління людьми, а й виховання лідерських якостей, креативного мислення, вміння брати відповідальність на себе, стресостійкості.

Термін навчання – 2-3 роки.

Людина в обов’язковому порядку проходить навчання за чотирма напрямами.

ЕкономікаМенеджментПравоОсобистісний розвиток
-Основи економіки.
-Маркетинг.
-Бухгалтерський облік та аудит.
-Бізнес-аналітика.
-Фінансові аспекти злиттів і поглинань.
-Підприємництво.
-Загальний менеджмент.
-Корпоративний менеджмент.
-Управління персоналом.
-Управління фінансами.
-Управління проєктами.
-Управління бізнес-процесами.
-Управління інформацією.
-Управління змінами.
-Сталий розвиток.
-Глобальна стратегія.
-Правові основи бізнесу.
-Законодавство щодо праці.
-Психологія.
-Особистісний розвиток.
-PR і соціальні технології.
-Екологічний менеджмент.

Плюс загальної програми – дається фундаментальна підготовка в галузі економіки та управління. Тому людина підготовлена для роботи в будь-якому секторі економіки.

Мінус – підготовка загальна. Тому для роботи на конкретній ділянці потрібне доведення. А це час і гроші. І перше найбільш важливе. Адже передбачається, що управлінець від MBA обійматиме не рядову посаду. Тому його помилки і втрачені можливості для компанії виливаються у відчутні фінансові втрати.

Спеціалізовані програми MBA

Тут уже вогонь ведеться не по площах, а точково, для конкретної сфери діяльності – управління фінансами, підприємництва, бухгалтерського обліку тощо. На додаток знову ж таки розвиватимуть лідерські якості, креативне мислення тощо.

Термін навчання – до 2 років.

Спеціалізовані програми мають кілька різновидів:

  1. Галузеві MBA – орієнтація на конкретну галузь з її специфікою.
  2. Mini MBA – навчання актуальних питань створення та управління бізнесом. Це свого роду курси перепідготовки.
  3. Executive MBA (EMBA) – орієнтація на топ-менеджмент. Даються відповідні кейси – опис реальних економічних, соціальних і бізнес-ситуацій, що виникли у керівництва різних компаній, і методи їх вирішення.

Плюси спеціалізованих програм MBA:

  • Людину навчають знань і навичок, які їй точно знадобляться на її місці роботи. Вона може відразу, без розкачки підвищити ефективність своєї праці.
  • Менший термін навчання.

Мінуси:

  • Якщо людина до спеціалізованої програми MBA не отримала фундаментальну підготовку в галузі економіки та менеджменту, то така програма теж її не дасть. І це може позначитися на ефективності її роботи на топ-посадах.
  • У разі зміни галузі, виду діяльності (наприклад, з фінансової аналітики на бухгалтерський облік) знадобиться триваліша перепідготовка, ніж доведення фахівця з дипломом загальної програми MBA.

Як відбувається навчання MBA

За формою навчання програми MBA поділяються на:

  • Full time MBA – традиційне очне навчання.
  • Part time MBA – вечірнє навчання, тобто враховується, що людина ще й працює (можливий також weekend-формат – навчання у вихідні дні).
  • Distance-learning MBA – дистанційне навчання.

Очно, вечірньо або дистанційно можна навчатися як за загальними, так і спеціальними програмами MBA. Наприклад, існує MBA Start – дистанційна програма навчання за стандартами MBA General – найавторитетнішої загальної програми в цій галузі.

Характерна особливість навчання за програмами MBA – широке застосування методу case study або методу кейсів. Тобто пропонуються для розгляду реальні бізнес-ситуації, що виникають у різних компаніях або наближені до реальних. Учні мають зрозуміти суть проблем і запропонувати варіанти їх вирішення. Обрати оптимальний із них. Можна сказати, що саме кількість і актуальність таких кейсів багато в чому визначає цінність навчання в тій чи іншій бізнес-школі.

Крім бізнес-тренінгів використовуються такі види занять:

  • лекції;
  • семінари;
  • комп’ютерні симуляції;
  • ділові ігри.

Освітній процес розбито на модулі. По закінченню кожного з них проводиться контроль засвоєного матеріалу.

Завершує навчання захист дипломного проекту. Його оцінюють не тільки викладачі, а й запрошені зовнішні експерти. За умови успішного захисту випускникові видається диплом, що свідчить про присвоєння йому кваліфікації Master of Business Administration.

В Україні диплом MBA не засвідчує про наявність вищої освіти. Фактично він прирівнюється до «корочки» про підвищення кваліфікації.

Але є виняток. Якщо ви навчалися за програмою «MBA + Магістратура», вам буде присвоєно ступінь магістра і видано диплом про другу вищу освіту. Якщо цей момент для вас важливий, то слід шукати саме такі програми.

Як обрати бізнес-школу

Програм MBA навчають у бізнес-школах. І таких шкіл – величезна безліч. Усі хочуть бути ділками Волл-стріт або хоча б керівниками в «Нафтогазі». Але не всі школи однакові.

Дуже важливо, яку саме бізнес-школу закінчила людина. Розумно вступати до бізнес-школи, що має одну з наступних міжнародно визнаних акредитацій – AMBA, EFMD або AACSB.

  • Найпрестижніша AACSB акредитація (Асоціація з розвитку університетських шкіл бізнесу – США). Її мають лише 5% усіх бізнес-шкіл. В Україні таких навчальних закладів немає.
  • Акредитація AMBA (Міжнародна асоціація програм МВА) передбачає акредитацію саме програм, а не бізнес-школи (в одній школі можуть проходити навчання за кількома програмами). В Україні є дві таких школи: Міжнародний інститут бізнесу (4 програми) і Міжнародний інститут менеджменту (3 програми).
  • Акредитацію EFMD (The European Foundation for Management Development) мають 3 українські школи: Міжнародний інститут менеджменту, Києво-Могилянська Бізнес-Школа та Академія ДТЕК.

Слід орієнтуватися саме на ці акредитації! У світі загалом, як і в Україні зокрема, є чимало любителів поповнити свій банківський рахунок приємною сумою завдяки якимось хитрощам, що перебувають на межі шахрайства. Однією з таких хитрощів є надання з метою реклами своєї школи гарно надрукованого свідоцтва про акредитацію нібито супер-пупер авторитетними асоціаціями бізнес-освіти. Наприклад, ABSWN, яка розшифровується, як Association of business schools in the West Nile або Асоціація бізнес-шкіл Західного Нілу. Зрозуміло, Західний Ніл, як і Східний, далеко не Мекка бізнес-освіти. Можна просто купити акредитацію в цій асоціації за невеликі гроші, навіть у фунтах. Тільки єгипетських.

Як вступити на MBA

  1. Визначитися з конкретною бізнес-школою, де ви хотіли б навчатися. Звертати увагу необхідно не тільки на акредитацію, а й на інші чинники:
    • показники бізнес-школи в різних рейтингах (найавторитетніші рейтинги представляють видання Financial Times, US News, Business Week);
    • викладацький склад – наявність відомих бізнес-тренерів, коучів, чи читають лекції або проводять майстер-класи відомі закордонні викладачі;
    • наявність співпраці бізнес-школи із зарубіжними аналогічними навчальними закладами в галузі надання «dual diploma» і «dual degree», тобто чи є можливість навчання в іноземному університеті, а в подальшому отримання його диплома;
    • наявність у школі програми «MBA + Магістратура».
  2. Пройти кваліфікаційний відбір:
    • мати вищу освіту;
    • 2-річний стаж (для шкіл з акредитацією AMBA – 3-річний) практичної роботи;
    • скласти іспит, що являє собою рішення бізнес-кейса;
    • пройти індивідуальну співбесіду;
    • написати есе, навіщо вам необхідний диплом MBA.
  3. Оплатити навчання.

Насамкінець

Чи зробить MBA з вас бізнес-генія? Якщо у вас немає задатків у цій царині, то навіть Гарвардська школа бізнесу або Стенфордська вища школа бізнесу з вас генія не зробить. Білл Гейтс і Стів Джобс не те що диплома MBA не мали, а навіть університетським дипломом похвалитися не могли – але це не завадило їм побудувати IT-імперії. Усе ж особистісні характеристики мають першорядне значення.

Автор: Віталій Жихарцев, бізнесмен, доцент Київського інституту банківської справи та представник швейцарської бізнес-школи SMBS в Україні

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук