Від 5000 грн – із паспортом! За які грошові операції українці мають звітувати з документами, а за які – ні

Читати на RU

28 квітня 2020 року в Україні набув чинності закон про фінансовий моніторинг. З цього моменту будь-які операції на суму понад 5000 грн передбачають обов’язкову ідентифікацію платника: хочете перерахувати комусь 10 000 грн – зобов’язані розкрити свою особистість і пред’явити документи, що її підтверджують. На щастя, в абсолютній більшості випадків верифікація особистості при таких платежах проводиться автоматично.

Крім того, в деяких випадках банки можуть вимагати у своїх клієнтів документи про походження коштів на їхніх рахунках. І навіть блокувати ці рахунки, якщо з документами виникне проблема. І хоча аналітики банків самі вирішують, які операції підозрілі, а які ні, у Законі є чіткі норми та ліміти, на які вони мають орієнтуватися. І клієнти банків – теж, насамперед, щоб знати свої права.

Скільки грошей можна переказати без ідентифікації? У яких випадках банк може вимагати документи про походження коштів? І за що можуть заблокувати рахунок? AIN.UA зібрав відповіді НБУ на найпоширеніші запитання українців про грошові перекази, обмеження та правила, встановлені законом про фінмоніторинг.


Я хочу перерахувати 10 000 грн родичу або знайомому. Мені обов’язково робити це через касу з документами?

Якщо ці гроші є у вас на банківському рахунку, НБУ рекомендує просто зробити безготівковий платіж. Такі платежі здійснюються без обмежень за сумою. Тому не варто нікуди йти з документами. При цьому ідентифікація відправника відбувається в автоматичному режимі, адже банк, у якому ви відкривали рахунок, уже має про вас усю інформацію.

Якщо ж у вас тільки готівка, то переказ можна зробити через відділення банку, пред’явивши паспорт, або через термінал із функцією приймання готівки та верифікації платника. Наприклад, якщо у вас є рахунок у «ПриватБанку» і ви здійснюєте переказ через термінал цього ж банку, то банк зможе верифікувати вас за номером телефону.

Я хочу переказати готівку на суму понад 5000 грн у відділенні банку. Чи повинен я підтвердити походження коштів і мету переказу? І надати якісь документи на них?

Нічого такого.

НБУ підкреслює, що ніколи не вимагав від громадян звітувати про походження коштів за операціями на невеликі суми. Тому вам не будуть потрібні ні довідки про доходи, ні інші документи. Потрібен лише паспорт, щоб ідентифікувати платника.

Це стосується не тільки переказів іншим людям або оплат за товари та послуги, а й переказів коштів на власні рахунки.

Звітувати про походження коштів потрібно лише в разі операцій на суму понад 400 000 грн. Це може бути договір та акти про виконану роботу, довідка про доходи та інші документи, які можуть підтвердити законність отримання вами цієї суми грошей.

Я допомагаю родичам і переказую їм гроші. Мої платежі мають бути меншими за 5000 грн? І як часто я можу робити такі перекази, щоб не звітувати про походження коштів?

Безготівкові платежі з картки на картку можна, як і раніше, робити на будь-яку суму. Власники банківських рахунків уже ідентифіковані, тому НБУ не рекомендує дробити такі платежі на суми до 5000 грн.

«Національний банк ніколи не вимагав, щоб клієнти банків надавали інформацію про джерела походження коштів за звичайними операціями на невеликі суми», – підкреслюють у НБУ.

Регулятор нагадує, що невеликі операції громадян не є об’єктом фінансового моніторингу. Простими словами – будь-які операції до 400 000 грн вважаються низькоризиковими, і обов’язковому аналізу не підлягають.

Водночас потрібно розуміти, що банк, який вас обслуговує, може зацікавитися операцією навіть на суму, меншу за 400 000 грн, якщо це – нетипова конкретно для вас фінансова поведінка. Наприклад, на ваш рахунок багато років надходило не більше 50 000 грн на місяць. І раптом ви хочете відправити комусь 150 000 грн за раз. Така операція може привернути увагу аналітиків банку.

А якщо я оплачую товар в інтернет-магазині на суму 40 000 грн переказом на картку з доставкою поштовим оператором – мені потрібно надавати якісь документи?

Ні, під час такого грошового переказу вам потрібно лише вказати номер картки одержувача. Це один із винятків, прописаних у Законі, коли ідентифікувати платника на суму понад 5000 грн не обов’язково.

Якщо я хочу зробити переказ на суму понад 400 000 грн, і в мене немає документів про походження цих коштів, мій рахунок заблокують, а гроші на ньому – заморозять?

Тільки якщо йдеться про нетипову для вас операцію.

Банк, у якому ви відкрили рахунок, уже має всю інформацію, необхідну для вашої ідентифікації та верифікації. Крім того, він щодня спостерігає за рухом за вашим рахунком. Він знає, які у вас доходи, які витрати. І якщо така операція для вас типова – скоріше за все, банк навіть не запитає у вас документи. А тим більше не стане блокувати вам рахунок.

Якщо ж ця операція явно не відповідає вашим фінансовим можливостям, банк попросить документи, що підтверджують походження коштів. І якщо ви зможете пояснити, що, наприклад, отримали спадщину, операцію проведуть. Ви зможете спокійно використовувати ці кошти.

В іншому разі банк має повноваження діяти на власний розсуд – або заморозити лише суму, на яку немає документів, або заблокувати рахунок цілком.

Мені потрібно отримати переказ з-за кордону на валютний рахунок. Які ліміти й обмеження?

Ніяких. Якщо у вас є валютний рахунок, значить ви вже ідентифіковані за ним – у банку є всі ваші документи. Відповідно, жодних лімітів і обмежень щодо суми зарахування коштів на такий рахунок державою не встановлено.

Те ж саме справедливо, якщо ви отримуєте SWIFT-платіж. Жодних обмежень. Хоча, якщо вашому банку ця операція здасться нетиповою, він може запросити пояснення суті операції. Швидше за все, можна обмежитися словесними роз’ясненнями – документи вам для цього не знадобляться.

Мені потрібно перерахувати 10 000 грн готівкою через міжнародну систему грошових переказів. Чи повинен я себе ідентифікувати?

Так, при таких операціях верифікація платника обов’язкова. Потрібно мати із собою паспорт і пояснити, що це за платіж. Наприклад, вказати в реквізитах, що це допомога родичам.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук