В Україні подорожчали продукти. Ціни від виробників за рік зросли на 5-30%, а на окремі товари і поготів – на 50-75%, проаналізувало Мінагрополітики. AIN.Business розповідає, що по чому сьогодні.

М’ясо, птиця і яйця

  • Яловичина подорожчала на 13% і тепер коштує в середньому 108 грн/кг. Свинину продають на 5% дорожче – по 90 грн/кг. 
  • Найбільше зросли ціни на птицю: її можна придбати за 59 грн/кг – це на 29% дорожче.
  • Яйця подорожчали на 46% і коштують нині 23 грн/кг.

Крупи

Найбільше – на 31% – подорожчала ячмінна крупа (11 грн/кг). Кукурудзяна коштує в середньому 13 грн/кг (+24%), горохова – 14 грн/кг (+20%).

Ціни на гречку зросли на 14%. Зараз її продають по 36 грн/кг. Пшоно подорожчало на 13% і коштує 14 грн/кг.

Олія та цукор

Ці продукти найбільше зросли в ціні. Олію нині можна купити в середньому за 50 грн/кг (+70%), а цукор – за 22 грн/кг (+75%).

Масло й молоко

Вершкове масло коштує 174 грн/кг – на 9% більше. Молоко продають за 22 грн/кг – на 14% дорожче.

Овочі

  • Цибуля подорожчала на 56% і коштує 8 грн/кг. Буряк зріс на 49% і продається по 7 грн/кг.
  • Моркву можна купити за 8 грн/кг (+23%), а капусту – за 5 грн/кг (+12%).
  • Натомість на 14% подешевшала картопля: її продають у середньому за 7 грн/кг.

Чому це важливо

Якщо ви працюєте в ресторанному бізнесі, то закупка продуктів для вас стане в рази дорожчою. 


Також AIN.Business розповідав, чому ціни на каву сягнули 7-річного максимуму і як це вплине на ринок в Україні.