Ціни на продукти в Україні продовжують зростати. Зокрема, у вересні цьогоріч істотно подорожчало м’ясо. Вартість кілограма курятини з початку року зросла на 25,5%, яловичина – на 18,8%, а свинина – 7,4%. Про це свідчать дані Держстату.
Скільки коштує м’ясо
З грудня минулого року до вересня цього:
- курятина подорожчала з 91,7 грн за кг філе до 115,1 грн;
- яловичина коштувала 144,8 грн/кг, а стала – 172 грн/кг;
- свинина зросла в ціні з 115,9 грн/кг до 124,5 грн/кг.
Чому ціни ростуть
У вересні інфляція в Україні прискорилася до 11% в річному вимірі. Продукти подорожчали в середньому на 5-30%, а окремі товари, як-от цукор, – і поготів на 50-75%.
Ціни на м’ясо підвищуються, бо, з-поміж іншого, зменшуються обсяги виробництва (дорожчають корми і зернові культури). А ще на вартість вплине зростання податкового навантаження на агробізнес, передбачене законопроєктом 5600.
Днями AIN.Business розповідав, що повсякденні товари дорожчають не тільки в Україні, а й у всьому світі. На це впливають проблеми з ланцюжками постачань, високі витрати на енергію, сировину, пакування і доставку.