Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт про онлайн-прописку

1527
Читати на RU

Верховна Рада в другому читанні підтримала законопроєкт No5463, який остаточно скасовує «штамп про прописку» і необхідність носити паперову довідку про проживання разом із ID-карткою.

Як зазначили в Мінцифри, зараз зміна місця реєстрації онлайн працює вже у вигляді експерименту в 7 містах, а прийняття законопроєкту масштабує сервіс по всій Україні.


Замість штампа в паспорті або довідки до ID-картки на порталі «Дія» з’явиться онлайн-прописка

За даними Мінцифри, зміна місця реєстрації є однією з найпопулярніших і складних для отримання державних послуг. При цьому кожен третій українець живе за межами місця реєстрації, а взагалі без реєстрації проживає більше мільйона осіб.

«Замість штампа в паспорті або довідки да ID-картки маємо вільні кишені і жодного страху втратити важливий документ. Замість трьох закладів, 30 днів очікування і купи довідок, які вже є у держави, — одна заявка, яка буде розглянута і оброблена за 24 години. Замість того, щоб йти в ЦДАП з документами або власником житла для реєстрації місця проживання, тільки підтвердіть згоду онлайн. Місце реєстрації не дасть людині права власності на житло, а лише повідомить державу про те, де ви проживаєте», — повідомили в Мінцифри.

Крім зміни самого процесу реєстрації, закон також скасовує вимогу надати реєстраційний документ при наданні послуг державою. Оформити пенсію, документи або медичну допомогу можна буде без прив’язки до місця реєстрації.

«Цей законопроект змінює філософію реєстрації місця проживання. Вона буде декларативною — людина, безпосередньо в заявці або на порталі «Дія» зможе вказати адресу, за якою вона фактично проживає, і отримати підтвердження від власника майна. Ніяких документів чи походів у ЦНАП. Для того, щоб держава розуміла, де людина зареєстрована, є електронні реєстри, а не ксерокопії», – сказав Михайло Федоров.

Як користуватися онлайн-пропискою

Як уже повідомляв AIN.UA, реєстрація займає близько 10 хвилин, щоб заповнити заявку, і до доби, щоб обробити її. Щоб подати заяву на отримання онлайн-прописки, необхідно:

  • На порталі «Дія» виберіть пункт «Реєстрація місця проживання» і заповніть заявку;
  • Орендодавець повинен буде підтвердити запит і дозволити зареєструватись у житло, яке внесено в реєстр нерухомості;
  • Обробка заявки займе один день;
  • Дані про нове місце проживання автоматично з’являться в реєстрі, а виписка з попереднього місця також відбудеться автоматично.

Власник матиме можливість подати заяву на зняття іншої особи з реєстрації в своєму житлі. Власник зможе зробити це як в електронному вигляді (за допомогою інструментів цифрової ідентифікації, наприклад, Smart-ID, Mobile-ID, Bank-ID, ЕЦП), так і особисто звернувшись до органу реєстрації.

У разі зняття з реєстрації орган реєстрації повідомляє особу, зняту з реєстрації.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук