Україна відмовилась від податку на виведений капітал. В «Дія City» він працюватиме

1787
Читати на RU

Україна підписала меморандум з МВФ, в якому відмовляється від податку на виведений капітал. Цей податок — один із бонусів для резидентів режиму «Дія City», який планують запустити в січні. І він нікуди не пропаде, обіцяє команда «Дія City». Редакція AIN.UA розповідає деталі. 

Що трапилось

24 листопада Україна отримала транш $700 млн від Міжнародного валютного фонду та підписала меморандум про економічну та фінансову політику. В документі написано, що Україна не змінюватиме податок на прибуток, податком на виведений капітал. 

«Після детального технічного вивчення, ми не будемо здійснювати кроки щодо заміни чинного податку на прибуток підприємств податком на розподілений прибуток або податком на виведений капітал», — йдеться в документі.

Проблема в тому, що ПнВК є однією із ключових переваг правового режиму «Дія City». Його пропонують резидентам «Дія City», як один із податків на вибір. Відповідні зміни описані в законопроєкті №5376. На момент підписання меморандуму його ще не прийняли у другому читані. Депутати голосуватимуть за законопроєкт 2 грудня.

Тому закралися підозри, що в останній момент норму про ПнВК можуть прибрати із документа. Однак в Мінцифри кажуть, що цього не станеться, бо угода з МВФ не розповсюджується на умови «Дія City».

«Оскільки ми не змінюємо податок на прибуток податком на виведений капітал, а пропонуємо резидентам спецрежиму різні моделі оподаткування на вибір. Тому податкова частина «Дія City» залишається незмінною», — відповіли в Мінцифри.

Як працюватиме оподаткування в «Дія City»

«Дія City» — це правовий режим, який діятиме для української IT-індустрії. Компанія, яка відповідає переліку вимог, може добровільно стати резидентом «Дія City». Особливості режиму: 

  • Резиденти  спецрежиму  зможуть на власний розсуд вибирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал (ПнВК) у розмірі 9% чи податок на прибуток (18%). 
  • Будуть звільнені від оподаткування доходи фізосіб у вигляді дивідендів, які нараховані компанією-резидентом, за умови їх виплати не частіше одного разу на два роки. Також діятиме податкова знижка для фізосіб у разі придбання частки в компанії-стартапі, що є резидентом «Дія City».
  • Доходи працівників та гіг-спеціалістів резидентів «Дія City» оподатковуватимуться: ПДФО — 5%, ЄСВ — 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5% (від зарплати працівника чи винагороди гіг-працівника). Якщо фахівець отримує понад 240 000 євро на рік, то весь дохід вище цього ліміту оподатковуватиметься 18% ПДФО. 

IT-адвокат і засновник Tretten Lawyers Максим Носарев каже, що введення податку на виведений капітал є привабливим для бізнесу. Це дозволяє використовувати більше коштів для власного розвитку і рефінансування. 

Юрист пояснив, як це працює. Компанія заробила $100 000, а податок на прибуток означає, що відсоток стягують із усієї суми одразу. У випадку запровадження податку на виведений капітал, частина із прибутку, яка піде на поточні витрати та на розвиток не оподатковується. «Такий податковий режим успішно діє, наприклад, в Естонії. І досить багато IT-компаній, в тому числі українських, зараз обирають цю країну для реєстрації своїх офісів», — каже Носарев.

Чому в МВФ проти податку на виведений капітал

За словами Антона Задериголови із юридичної фірми AVELLUM, основною причиною є досягнення стабільності. Податок на прибуток гарантує регулярні надходження в бюджет, а ПнВК є менш прогнозованим. А значить це впливає на ймовірність того, що Україна вчасно поверне борг.

«ПнВК є по суті оподаткуванням дивідендів. Не всі компанії планують направляти свій нерозподілений прибуток саме на виплату дивідендів. Податок на прибуток — це гарантовані надходження до бюджету, які прямо корелюють зі зростанням ВВП.

В Україні досить серйозні проблеми з доступом до справедливого судочинства та інші макроекономічні проблема, зокрема доступ до дешевого капіталу. Введення ПнВК навряд саме по собі призведе до появи нових інвесторів. Основною метою, на мою думку є не розгубити податкові надходження, які вже існують», — каже юрист.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук