У 2022 році в Україні запустять фонд фондів. Виділять 300 млн грн

782
Читати на RU

У 2022 році в Україні планують запустити державний фонд фондів, що підтримуватиме інші інвестиційні фонди. Видатки на цей проект передбачили в бюджеті на 2022 рік, який парламент підтримав ще 2 грудня 2021 року. Натомість держава розраховує на доходи до бюджету від його діяльності.

На запит AIN.UA у Міністерстві цифрової трансформації (яке разом з іншими відомствами займатиметься цим проектом) розповіли про державний фонд. Редактор AIN.UA першим розповідає про новий проект.

Фонд фондів в Україні

  • У держбюджеті на 2022 рік справді передбачено кошти на проекти, що спрямовані на розвиток цифрової економіки, зокрема і на створення фонду фондів. На нього в бюджеті виділяють 300 млн грн.
  • Концепцію проекту поки що доопрацьовують. Цим займається Мінцифра разом із Міністерством економіки, нардепами та Офісом президента. На разі розглядають кілька моделей, за якими може працювати фонд.

«Наша головна ідея — щоб держава інвестувала не просто у стартапи, а давала кошти інвестиційним фондам, які за власними стратегіями будуть потім вкладати їх в українські стартапи. А отриманий прибуток від роботи Фонду фондів повертатиметься до бюджету із визначеним відсотком дохідності. Крім того, що Фонд фондів залучатиме іноземні інвестиції в Україні, він також виступатиме одним із ключових джерел капіталу для успішного запуску інвестиційних фондів в Україні», — повідомили в Мінцифрі.

  • За підрахунками міністерства, створення такого фонду вплине на економіку в такий спосіб: при інвестиції держави в розмірі $11,5 млн екосистема отримає $46 млн.

Станом на сьогодні в Україні вже діє Ukrainian Startup Fund (USF), але він роздає гранти. Стартапи, що проходять відбір, отримують $25 000 або $50 000, в залежності від різних факторів. За два роки діяльності USF роздав кілька мільйонів доларів на підтримку стартапів. Ці гроші не повертаються: їх спеціально роздають як підтримку місцевих проектів.

Сама ж ідея фонду фондів не нова, її вперше почали обговорювати в Україні ще за минулого президента. Правда, на той час ще приватна ініціатива не знайшли підтримки у держави.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук