Через подорожчання комунальних послуг ціни в ресторанах зростатимуть на 10% щомісяця, прогнозує Ольга Насонова, директорка аналітичного центру «Ресторани України». Видання Retailers опитало постачальників, ритейлерів та рестораторів, як вони адаптуються до нових розцінок на газ та електроенергію. 

Ритейлери та постачальники

Василь Шургот, начальник управління нерухомістю та розвитку мережі електроніки та побутової техніки «Фокстрот»: протягом минулого року тарифи на комунальні послуги щомісяця підвищувалися на 15-30%. Порівняно з 2020 електроенергія подорожчала майже в 2,5 рази, газ — у 6-8 разів. «Фокстрот» не прив’язує ціноутворення до вартості енергоносіїв, «але якщо тарифи продовжуватимуть непрогнозовано зростати, ринок буде вимушений відреагувати».

Олександра Шуть, керівниця PR-центру Varus: поки подорожчання комуналки не вплинуло на ціни в магазині Varus, але прогнозувати складно. 

Віталій Яницький, керівний партнер GoLab, Cooker: ціни на продукцію вже ростуть через впровадження обов’язкових РРО з 1 січня 2022 року. Постачальники піднімуть ціни майже на третину.

Заклади харчування

Ольга Насонова, директорка аналітичного центру «Ресторани України»: рахунки за комуналку шокували ресторанний бізнес. Витрати на електрику зросли майже вдвічі. Газ теж подорожчав — ним користується небагато ресторанів, хоча раніше він був більш економним за електроенергію.

Витрати ресторанів зросли не лише через тарифи на комунальні послуги. Також протягом року на 30-50% збільшилася зарплата персоналу та рекордно подорожчали продукти. Через це ресторани взимку можуть підняти ціни на 30-50% порівняно з літом.

Ренат Маматказін, власник української мережі Lion coffee та співзасновник обсмажування 3 Champs Roastery: цьогоріч чашка кави подорожчає на 10% — на неї впливає не лише вартість сировини, а й газ, вода, електроенергія, стаканчики, цукор, продукти, зарплати персоналу.

Андрій Шварц, засновник обсмажування RULE.Coffee Roasters: ціна на чашку кави зросте максимум на 5-7%.

Ресторан «Євразія»: електроенергія подорожчала в 2-2,5 рази, як і опалення в торговельних центрах. Найближчим часом піднімати ціни ресторан не збирається, але зростання не уникнути в майбутньому. 

Іларіон Саук, співвласник Amigos bar: через подорожчання комуналки зросла вартість оренди. Якщо раніше за приміщення сплачували 27 000 грн, то зараз — уже 49 000 грн. Чоловік ставить мінімальну націнку в барі, проте із січня ціни все ж зростуть на 20%.

Як зростання цін вплине на відвідуваність ресторанів та кафе

Через загальне зростання цін подорожчання в ресторанах та кафе не будуть шоковими для відвідувачів, але заклади таки можуть втратити до 15-20% аудиторії, прогнозує Ольга Насонова.