В Rocket — скорочення. Розповідаємо, в чому причина

Читати на RU

У грудні 2021 – січні 2022 року в українській компанії Rocket, яка розвиває сервіс доставки їжі, пройшла хвиля скорочень. Як повідомляє DOU з посиланням на комментар Rocket (також є у розпорядженні AIN.UA), в Україні скоротили більш ніж 50 людей.

Редакція AIN.UA від своїх джерел на ринку дізналась, що насправді сталось.


  • Українська foodtech-компанія Rocket працює в Україні, Нідерландах, Франції, Португалії, Іспанії, Угорщині та на Кіпрі. Офіси компанії зараз є в Києві та Вінниці, в інших містах — лише представники.
  • Загалом, за даними пресслужби Rocket, в компанії працювало більше 500 людей, 400 з яких – в Україні, і це – без урахування кур’єрів. Вся технічна команда — близько сотні спеціалістів — зосереджена в Україні. Це – до скорочень.
  • У пресслужбі Rocket повідомили, що у зв’язку зі змінами ринку та зменшенням фінансування виникла потреба змінити фінансові плани та шукати додаткові інвестиції. Довелося звільнити близько 50 людей. Скорочення торкнулось команд бек- і фронт-офісу, tech-команди. 40% від загальної кількості звільнених — технічні спеціалісти.
  • За словами представників Rocket, зміни вплинули тільки на українську команду – в іноземних представництвах скорочень не було.
  • Як розповіли DOU колишні співробітники, Rocket дала звільненим повний розрахунок. Всім, хто пішов, виплатили заробітну плату, відпускні, як бонус – видали корпоративну оргтехніку. Останнє AIN.UA також підтвердили кілька екс-співробітників, заявивши, що змогли «забрати корпоративний MacBook» з собою.

«Нема чим платити. Керівництво побачило, що „математика» не збігається, навіщо тримати людей далі? Всіх чесно розрахували й відпустили. До того ж, вони допомагають із працевлаштуванням і рекомендаціями», – цитує видання одного зі звільнених співробітників. 

При цьому тепер вже екс-співробітники не поспішають йти на контакт і розповідати всі деталі. «Поки говорити не можу», — заявили співбесідники AIN.UA. У чому причина — не пояснили. Зараз на DOU можна знайти коментарі, що не всі співробітники отримали те, про що заявляє компанія.

В Rocket же стверджують, що виконали майже всі фінансові зобов’язання і допомогли людям знайти нову роботу. «Виконана робота наших працівників була оплачена в повному розмірі», — заявили в Rocket.

«Наша задача — перерозподілити наявні інвестиції на найдовший термін і в цей час сфокусуватися на якості внутрішніх процесів, впровадженні інноваційних технологій та операційній ефективності. Сьогодні пріоритетом для кофаундерів та менеджменту є максимально можливе збереження команди та всебічна підтримка тих спеціалістів, з ким ми закінчуємо співпрацю до моменту наступного етапу зростання», – підсумували в компанії.

Що трапилось в Rocket?

За інформацією AIN.UA, головна і основна причина скорочення — інвестор Rocket. Ще у 2020 році AIN.UA першим писав, що ним став Ігор Рохлін, викупивши 80% компанії за $5 млн (у компанії цифру не коментують). За інформацією AIN.UA, Рохлін дофінансовував компанію, щоб та активно розвивалась в Україні і також виходила на нові ринки. Ще декілька місяців тому редактору AIN.UA розповідали, що Rocket міг би стати прибутковим в Україні, але через активну експансію за кордон і потребу в підсилені tech-команди, компанія свідомо генерувала збитки.

Це закінчилось наприкінці 2021 року. Неочікувано для самих фаундерів Rocket, їхній партнер під кінець року зменшив фінансування. Як наслідок, команда не встигла нормально підготуватись до скорочень і сталось те, про що написано вище. «В Rocket вміють рахувати unit-економіку, всі знали про фінансові показники. Пропустити той факт, що раптом не вистачає грошей на зарплати, там просто не могли, — розповів AIN.UA співрозмовник з ринку. — Скорочення стало наслідком різкого скорочення інвестування у проект».

«Це урок для тих, хто залежить від одного інвестора», — додав інший співрозмовник AIN.UA, що забажав залишитись анонімним.

Саме фаундери наполягали на тому, щоб перед усіма співробітниками чесно виконали фінансові зобов’язання і планують виконати все, що пообіцяли.

Віднедавна Rocket почав займатись пошуком зовнішнього фінансування. Як розповів AIN.UA один з екс-співробітників, тепер компанія на самозабезпеченні – може витрачати стільки, скільки на себе сама заробляє.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук