У 3DLOOK є опціонна програма. Як вона працює

Читати на RU

3DLOOK, що займається розробкою технології сканування людського тіла по фото — одна із небагатьох компаній в Україні, кожен співробітник якої, незалежно від своєї позиції, може стати її акціонером. Вадим Роговський, засновник та СЕО 3DLOOK, публічно презентував опціонну програму компанії, а також детальніше розповів AIN.UA про її умови.

Як працює система опціонів у 3DLOOK

Співробітник компанії може стати її акціонером після проведення performance review. В 3DLOOK ця процедура відбувається двічі на рік. Вона передбачає оцінку hard та soft skills спеціаліста, його результати за попередні 6 місяців, відсоток виконання OKR, а також відповідність цінностей корпоративній культури компанії. High performers мають можливість отримати опціони.

У 3DLOOK власником опціону може стати не тільки топ-менеджер, як це зазвичай заведено в інших компаніях, а будь-який співробітник. У нас визначені різні розміри опціонів, залежно від рівня позиції співробітника. C-level можуть розраховувати на опціон у розмірі до ~1% акцій компанії, — до 0.5%, Director/team lead/tech lead — до 0.32%, решта — до 0.08%, — зазначає Вадим Роговський, засновник та керівник компанії.

Всього на старті, за словами СЕО, компанія виділила 12% акцій для співробітників. Цей відсоток зріс після раунду серії А у розмірі $10 млн, який 3DLOOK закрила у грудня 2021 року.

Умови вестингу, тобто отримання права на викуп акцій, однакові для всіх спеціалістів незалежно від їхньої позиції в компанії.

  • В перший день після річниці підписання пакету документів, співробітник отримує право на викуп 1/4 опціону. Після — щомісячно рівномірно нараховуються частки упродовж 4 років.
  • Для реалізації опціону у повному об’ємні, співробітник повинен пропрацювати в компанії щонайменше 4 роки.
  • Якщо він йде з компанії раніше, він має право викупити частину своїх акцій.

Як реалізувати опціон

  • Викупити його та володіти часткою в компанії, отримуючи дивіденди.
  • Продати акції компанії наявним інвесторам за оговореною ціною.
  • Продати акції та взяти участь в отримання прибутку у випадку продажу бізнесі чи виходу компанії на біржу.

Ціна опціону визначається на основі щорічної оцінки компанії, яку проводять аудитори. У 3DLOOK зазначають, що вартість акцій, які компанія пропонує співробітникам набагато нижча за їхню вартість для зовнішнього ринку.

Ціль нашого бізнесу — змінити підхід до купівлі одягу не тільки в інтернеті, а і в офлайн-магазинах, а надалі — розширення на інші індустрії. В результаті наших з вами великих зусиль, оцінка компанії упродовж наступних трьох років може перевищити $1 млрд. Таким чином усі акціонери отримають вигоду у грошовому еквіваленті, — йдеться у презентації опціонної програми.

Чому це цікаво

Опціони — це все ще не дуже поширена в Україні практика мотивації співробітників. Не всі стартапи та компанії готові ділитися зі своїми командами часткою у бізнесі. До того ж, найчастіше ті, у кого є система опціонів, не охоче розголошують деталі. 3DLOOK публічно поділилися інформацією про свою опціонну програму, наголошуючи на важливості її прозорості.

Про 3DLOOK

Стартап 3DLOOK працює над технологією сканування людського тіла по фото з використанням штучного інтелекту, нейронних мереж та 3D технологій. У 2016 році його започаткував Вадим Роговський, який до цього керував компанією Clickky.

У 2021 році виторг 3DLOOK складає майже $2 млн. Серед клієнтів — понад 100 компаній, у тому числі американські ритейлери Tailored Brands і Dickies, бренд високої моди е1972, гіганти ринку уніформ Unisync, Safariland та Fechheimer Bros, що належить Воррену Баффіту.

Нагадаємо, в грудні 2021 року співзасновник та СЕО 3DLOOK Вадим Роговський та білоруський ангельський інвестор Ігор Маханьок запустили венчурний фонд Geek Ventures.


Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук