Microsoft блокуватиме макроси в Office для безпеки користувачів

Читати на RU

Microsoft планує блокувати макроси Visual Basic для додатків (VBA) за замовчуванням у програмах Office (Word, Access, Excel, PowerPoint і Visio). Як повідомляє The Verge, зміна стосуватиметься файлів Office, які завантажуються з Інтернету та містять макроси, тому користувачі Office більше не зможуть увімкнути певний вміст простим натисканням кнопки.

Навіщо макроси та чому з ними проблеми?

Офісні програми, такі як Excel, можуть запускати сценарії та використовувати макроси для автоматизації різних процесів та імпорту даних із зовнішніх джерел. Серед іншого, макроси використовуються для копіювання даних з одного файлу до іншого, надсилання активного файлу електронною поштою, передачі таблиць з Excel у Word, вилучення слів із тексту та роботи з даними.

При цьому написати потрібний під конкретну задачу макрос буває досить складно і користувачі часто шукають готові рішення в інтернеті та на профільних форумах. Але макроси можуть виконувати не лише прості дії всередині відкритого документу, а й запускати шкідливе програмне забезпечення.

Хакери давно використовують документи Office, вбудовуючи в макроси команди для запуску і розповсюдження шкідливого ПО. Тому при запуску невідомого файлу з макросами система завжди попереджає користувачів про небезпеку, але мало хто реагує на такі попередження. Тепер Microsoft значно ускладнить відкриття таких файлів і запуск їхнього вмісту.

Як тепер буде відбуватися запуск макросів?

«Макроси становлять близько 25 відсотків усіх програм-вимагачів. Продовжуйте відмовлятися від макросів і макрофункцій. Це дійсно важливо», — пояснює дослідник безпеки та колишній співробітник Microsoft Кевін Бомонт.

Корпорація Майкрософт планує попередньо переглянути зміни для користувачів Current Channel Preview на початку квітня, перш ніж запустити її постійним клієнтам Microsoft 365. Блокування макросів VBA з Інтернету вплине на Access, Excel, PowerPoint, Visio та Word у Windows. Microsoft також планує оновити Office LTSC, Office 2021, Office 2019, Office 2016 і навіть Office 2013, щоб заблокувати макроси VBA.

При цьому вони не будуть повністю заблоковані: користувачу просто потрібно буде поставити галочку на опції розблокування у властивостях файлу. Тобто запуск макросів просто буде складнішим, ніж це було раніше, але все одно доступним для користувачів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук