Українським науковцям скасували 20% ПДВ і мито на закупівлю обладнання

Читати на RU

17 лютого 2022 року Верховна Рада прийняла за основу законопроект №5498, що знижує вартість обладнання, яке закуповують українські наукові установи. Йдеться про скасування ПДВ (20%) для таких закупівель. Також депутати підтримали законопроект №5499, що скасовує ввізне мито (5%) на такі операції.

  • Автори законопроекту вважають, що ПДВ та мито з науково-технічного обладнання є «тяжким тягарем для українських державних наукових установ, які і без цього страждають від хронічного недофінансування». Вони зауважують, що така зміна фактично не вплине на наповнюваність бюджету, адже:

«…кошти які наразі сплачуються як податки із ввезення наукового обладнання українськими державними науковими установами, є також коштами державного бюджету, які де-факто “перекладаються із однієї кишені у іншу”».

  • Скасування ПДВ, а також митних платежів для таких операцій, на думку авторів проектів, не призведе до збільшення загальних бюджетних видатків, але суттєво підтримає державні наукові установи.
  • Науковці вітають таку норму, говорячи про те, що на ці два проекти спільнота чекала уже давно:

«Ці два закони науковці давно вже чекали. Причому термін “давно” має цілком конкретні часові межі — з 2016 року, коли реально запрацював новий Закон про наукову та науково-технічну діяльність, 47 стаття якого містила в собі згадку про скасування мит та ПДВ при купівлі обладнання.

Норма — дуже прогресивна, адже на фоні жалюгідного фінансування науки (нагадаю, що замість 1,7% ВВП, що мали б виділятися за законом, реально виділяється 0,2%) і без того мізерні бюджети науково-дослідних інститутів та університетів втрачали при купівлі обладнання, реактивів та матеріалів на сплату назад до бюджету.

Це — абсолютно нелогічно і прийняття цих законів про скасування ПДВ та мит фактично, не потребуючи додаткових вливань бюджетних коштів, збільшує спроможності вітчизняної науки. Окремо слід зазначити щодо мита — українська наука фактично поставлена в такі умови, що не може купувати з обладнання та реактивів практично нічого, окрім як від іноземних виробників. Тому скасування митних платежів дозволить витрачати бюджетні кошти на наукові потреби з більшою ефективністю», — пояснив AIN.UA Антон Сененко, популяризатор науки, старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук