Як українцям отримати захист у Великій Британії, США, Канаді: поради юриста

Через напад росії мільйони людей змушені були залишити свої домівки у пошуках безпечного місця перебування. Багато країн спростили умови в’їзду та надають тимчасовий захист для громадян та резидентів України. Більшість людей обирають перечекати війну в сусідніх європейських країнах, проте деякі співвітчизники їдуть у більш віддалені Велику Британію, США, Канаду. 

В’їхати до цих країн наразі стало значно простіше, проте процедури отримання захисту для українців організовані трохи інакше, ніж в Європі. У статті юрист Trustme Law Firm Роман Ткань розбирається у особливостях та процедурі отримання захисту у Великій Британії, США та Канаді.

Фото надане автором

Велика Британія

У Великій Британії існують дві програми, за якими можна законно перебувати громадянам та резидентам України.

Українська сімейна схема 

Ця схема дозволяє заявникам приєднатися до членів сім’ї або продовжити своє перебування у Великій Британії.

Щоб взяти участь у програмі, необхідно:

  1. Подати заявку на приєднання або супроводження члена сім’ї, який проживає у Великій Британії.
  2. Бути українцем або найближчим членом родини громадянина України, який подає заявку на програму. Членом родини може бути чоловік/дружина або цивільний партнер, неодружений партнер (проживають разом у стосунках не менше двох років), дитина до 18 років, один з батьків (якщо дитині менше 18 років), наречений/наречена.
  3. Проживати в Україні станом на 1 січня 2022 року або до цього (включаючи тих, хто зараз покинув Україну).

Подати заявку також можуть особи, які вже прибули до Великої Британії та відповідають наведеним вище вимогам. Громадянин України, який мав дозвіл на перебування у Великій Британії до 18 березня 2022 року, зможе подати заявку на продовження терміну перебування в країні з 3 травня 2022 року. Особа, яка раніше мала дозвіл на перебування у Сполученому Королівстві, але термін його дії закінчився 1 січня 2022 року, також матиме право подати заявку.

Членом сім’ї, до якого прибуває переселена особа, може бути:

  • громадянин Великої Британії;
  • особа, яка має безстроковий дозвіл на проживання в Сполученому Королівстві;
  • особа з ЄС, Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії чи Швейцарії, яка має статус попереднього проживання та почала жити у Великій Британії до 1 січня 2021 року;
  • особа зі статусом біженця або гуманітарним захистом у Великій Британії.

Не можна подати заявку на сімейну візу, якщо член родини тимчасово перебуває у країні за робочою або студентською візою.

Місцева спонсорська схема “Дім для українців” 

Програма дозволяє спонсорам, таким як громади, приватні особи або місцеві органи влади, доставити тих, хто змушений покинути Україну, до Великої Британії. Спонсори можуть мешкати у будь-якому регіоні Сполученого Королівства (Англії, Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії) і мати будь-яке громадянство за умови, що вони мають тимчасовий дозвіл на проживання у Сполученому Королівстві щонайменше на шість місяців.

Спонсором може бути знайомий або друг, який проживає у Великій Британії. Якщо немає знайомих в країні, благодійні організації, релігійні групи та громадські організації допомагають у встановленні контактів між людьми.  

Умови участі в програмі:

  1. Особа має бути українцем або найближчим членом сім’ї громадянина України, який проживав в Україні станом на 1 січня 2022 року або до цього (включаючи тих, хто зараз покинув Україну).
  2. Зараз знаходиться за межами Великої Британії.
  3. Має спонсора з Великої Британії, який відповідає вимогам програми.

Загальні умови отримання дозволу та в’їзду

Переселенці, які мають дійсний закордонний паспорт, подають заявку на дозвіл в’їзду онлайн. Ті особи, які не мають дійсного паспорта для поїздок за кордон, мають відвідати візовий центр та надати свої біометричні дані. 

Заявник має завантажити копію сторінки з фотографією свого дійсного або простроченого закордонного паспорта України. Якщо подається заява з простроченим закордонним паспортом, особа повинна завантажити копію сторінки, на якій зображено офіційний штамп про продовження дії паспорта, виданий урядом України.

Необхідно надати будь-які документи, які підтверджують стосунки з членом родини, який проживає у Великій Британії. Заявник за спонсорською програмою повинен надати документи, які підтверджують особу спонсора, який знаходиться у Великій Британії.

Такими документами можуть бути:

  • копії паспорта;
  • копії водійського чи національного посвідчення особи;
  • біометрична посвідка на проживання;
  • також слід надати документ, який підтверджує факт проживання в Україні станом на 1 січня 2022 року або безпосередньо до цього (наприклад, рахунок за сплату комунальних послуг).

Подати заявку на обидві програми можна безкоштовно. Медичний збір за імміграцію або біометричний збір за реєстрацію за вищезазначеними програмами не сплачуються.

Після того, як заявка буде опрацьована, особа отримує офіційний лист-дозвіл від Управління віз та імміграції Великої Британії, який підтверджує право на подорож до Сполученого Королівства. Лист-дозвіл дозволяє переселенцю сісти на літак або інший вид транспорту до країни. 

Після прибуття до країни необхідно показати  лист-дозвіл співробітникам прикордонної служби, які підтвердять в’їзд, проставляючи штамп у паспорті на шість місяців. 6-місячний штамп в’їзду є доказом права на роботу, навчання та отримання пільг у Великій Британії.

Переселеним особам надається право перебувати в Сполученому Королівстві шість місяців. Протягом цих шести місяців потрібно подати свої біометричні дані, щоб продовжити своє перебування до трьох років і отримати біометричний дозвіл на проживання (BRP) як доказ імміграційного статусу.

Сполучені Штати Америки

Тимчасовий захист

3 березня 2022 Служба громадянства та імміграції США оголосила про надання статусу тимчасового захисту для громадян України (Temporary Protected Status (TPS)). Цей статус надається особам, які не можуть повернутися до своєї країни внаслідок небезпеки та станом на 11 квітня 2022 року перебували на території Сполучених Штатів. У новоприбулих громадян України можуть виникнути проблеми з отриманням статусу тимчасового прихистку, так як вони прибувають транзитом з країн ЄС, які є безпечними для українців.

Особа, яка звертається для одержання цього статусу, має відповідати наступним вимогам:

  1. Бути громадянином України або особою без громадянства, яка проживала в Україні тривалий час до приїзду в США.
  2. Особа проживала лише в США з 11 квітня 2022 року.
  3. Особа не виїжджала з території США з 11 квітня 2022 року.

Для отримання статусу тимчасового захисту для осіб з України необхідно заповнити спеціальну форму, заяву про надання статусу тимчасового захисту і подати їх онлайн до Служби громадянства та імміграції США. Заявник повинен надіслати документи, що підтверджують особу, громадянство та дату в’їзду. Також потрібно сплатити збір, якщо особа звертається для отримання статусу тимчасового захисту вперше. Однак, є можливість подати клопотання щодо звільнення від сплати збору, якщо заявник не спроможний його сплатити.

Переселена особа має право звернутися для отримання дозволу на роботу чи дозволу на працевлаштування одночасно із поданням заяви на отримання статусу тимчасового захисту для осіб з України. Також можна звернутися для отримання дозволу на роботу після подання заяви на отримання статусу. Одночасне заповнення обох форм значно прискорює отримання дозволу на роботу.

Якщо заявник не задовольняє вимоги на перереєстрацію для отримання статусу тимчасового захисту для осіб з України, він матиме той імміграційний статус, який мав до отримання статусу тимчасового захисту. Якщо особа не мала легального імміграційного статусу до моменту звернення за статусом тимчасового захисту, вона може стати нелегальним мігрантом. У такому разі необхідно звертатися для отримання іншої форми імміграційного статусу.

Варто зазначити, що переселена особа може мати статус тимчасового захисту та інший імміграційний статус одночасно. Дозволено звернутися для отримання притулку, статусу постійного проживання (green card) чи іншого захисного статусу, якщо заявник відповідає вимогам відповідних заяв.

Гуманітарний коридор

Іншим способом отримання прихистку в США є проходження через гуманітарний коридор (humanitarian parole). Це дозволяє іноземцю, який не має права на в’їзд до Сполучених Штатів, тимчасово в’їхати через невідкладну надзвичайну ситуацію. 

Для початку потрібно прибути в Мексику та прийти на будь-який пункт пропуску на кордоні США і Мексики. Щоб стати учасником процедури проходження гуманітарного коридору, особа або представник повинен подати спеціальну форму та заяву. Слід сказати уповноваженій особі на пункті пропуску свій страх повернення в Україну через війну.

Далі направляють на співбесіду, щоб перевірити свідчення заявника. Також уповноважений орган вимагає показати докази того, що особа буде мати достатню кількість коштів, щоб належним чином утримувати себе на період перебування в США. Гроші можуть належати як самій особі, яка в’їжджає в країну, так і сторонньому спонсору.

Схвалення запиту на перетин кордону зазвичай займає від 60 до 120 днів після того, як подані всі документи. Опрацювання документів може бути прискорено, якщо виникла невідкладна ситуація, яка загрожує життю, або інша надзвичайна ситуація. Дозвіл на перебування в країні надається не більше ніж на один рік максимум. Перетин кордону таким способом не надає привілеїв на роботу, переселена особа може окремо попросити дозвіл на працевлаштування.

Імміграційна віза

Імміграційні візи призначені для іноземних громадян, які мають намір жити та/або працювати постійно в Сполучених Штатах. У більшості випадків родич або роботодавець спонсорує особу, подавши петицію до Служби громадянства та імміграції США.  Генеральне консульство США у Франкфурті є призначеним пунктом обробки всіх заяв на імміграційну візу України, крім випадків усиновлення.

Канада

Дозвіл на екстрену поїздку

У Канаді на підтримку постраждалих від російського вторгнення в Україну, громадянам та резидентам України надаються дозволи на екстрені поїздки. Вони доступні для всіх осіб без обмежень, які приїжджають в Канаду. 

У межах цієї програми скасовано низку стандартних вимог для отримання звичайної гостьової візи або дозволу на роботу. Заявники, які знаходяться за кордоном, повинні подати онлайн-заяву на отримання гостьової візи в Канаду й надати свої біометричні дані (відбитки пальців і фото).

Разом із заявою на візу заявникам рекомендовано подавати заяву на отримання 3-річного відкритого дозволу на роботу. Цей дозвіл дає право працювати в Канаді. Тимчасові резиденти можуть подати заяву на продовження свого статусу туриста, а ті, які отримали пропозицію щодо роботи, зможуть залишитися в Канаді та почати працювати, поки вони чекають на обробку своєї заяви на отримання дозволу на роботу. Заявки українців розглядаються у пріоритетному порядку. 

Учні початкової і старшої школи можуть зареєструватися для навчання у школі й починати її відвідувати відразу після прибуття до Канади, а будь-яка особа, що бажає здобувати післяшкільну освіту, має право подати заяву на отримання дозволу на навчання, щойно вона опинилась на території країни.

Заявники, які не мають дійсного паспорта, однаково можуть подавати заяву, і Міністерство з питань імміграції, біженства і громадянства Канади видасть документ, що даватиме право на одноразову поїздку, зважаючи на індивідуальні обставини, залежно від ситуації. Вищезазначене Міністерство скасовує всі збори за подачу заяви на дозвіл на роботу чи навчання та його продовження.

Українці та члени їхніх сімей звільняються від вимог щодо вакцинації проти COVID-19 для в’їзду в Канаду. Втім вони повинні виконати вимоги щодо карантину й тестування.

Тимчасові резиденти зможуть подати заявку на постійне проживання за різними програмами, якщо вони приймуть рішення залишитися в Канаді після закінчення свого тимчасового перебування.

Спонсорська програма

В країні також діє спонсорська програма, за якою громадяни Канади або особи, які мають право постійного проживання в країні, можуть виступити спонсорами своїх родичів з України. Спонсором має право бути особа, якій виповнилося 18 років. Ця особа може бути громадянином Канади, постійним резидентом або особою, зареєстрованою в Канаді як індіанець згідно із Законом про канадських індіанців.

Членом сім’ї, якого спонсорують, є громадянин України за межами Канади (чоловік/дружина, цивільний або подружній партнер, дитина на утриманні (у тому числі усиновлені). Спонсор зобов’язаний фінансово підтримувати родичів та переконатися, що вони не потребують соціальної допомоги від держави.

Є два етапи для реалізації програми: 

  1. Особа, яка готова виступити спонсором подає заявку на спонсорство своїх родичів.
  2. Члени родини повинні подати заявку на постійне проживання.

При подачі заявок необхідно надати довідку про доходи, письмову згоду на підтримку своїх родичів протягом певного періоду часу, зазначити всіх дітей на утриманні вашого родича (якщо такі є) до заяви вашого родича. Вся інформація у заявці має бути правдивою. Також слід вказати інформацію про членів родини, сімейний стан та будь-які зміни (за наявності). Заявки від спонсора та родичів мають бути надіслані одночасно через засоби електронного зв’язку та розглядаються у пріоритетному порядку.

У більшості випадків необхідно сплачувати збори, які включають плату за опрацювання заявок, плату за надання права на постійне проживання, плату за біометричні дані.

Родичі, які прибувають до Канади в такий спосіб, маю право проживати, працювати та навчатися в країні. Уряд Канади планує організувати інші заходи щодо спонсорування членів родини з України.

Висновок

Станом на 11 квітня 2022 року через війну Україну покинуло 4,6 млн. осіб. Загальна кількість прибулих осіб до Великої Британії з початку воєнних дій становить 12 000 (станом на 5 квітня). Кількість виданих віз для в’їзду за обома програмами — 40 900 (станом на 7 квітня).

Сполучені Штати Америки можуть прийняти до 100 000 українців. Це зовсім небагато, у порівняння з Польщею, яка вже прийняла більше ніж 2 млн переселенців. Незначна кількість прийнятих переселених осіб в англомовних країнах пов’язана з географічною віддаленістю, особливими індивідуальними правила в’їзду та процедурами отримання дозволів.

За загальним правилом, у цих країнах право на проживання надається максимум на три роки з можливістю працювати, навчатися, отримувати медичну допомогу та користуватися іншими соціальними гарантіями. Найбільш сприятливі умови для тимчасового захисту в Канаді — можна розпочати працювати, навіть якщо заявка на дозвіл на роботу ще обробляється.

Корисні посилання:

  • Довідка по програмі “Дім для українців”.
  • Стаття про те, як можна шукати захист у Великій Британії.
  • Стаття про статус TPS.
  • Стаття про гуманітарний коридор.

Автор: Роман Ткань, юрист Trustme Law Firm

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук