Ілон Маск купує Twitter. Які зміни чекатимуть компанію?

Кілька днів назад стало відомо, що Ілон Маск досягнув згоди з акціонерами Twitter та купує компанію за $44 млрд. З моменту, коли засновник SpaceX та CEO Tesla публічно оголосив, що хоче придбати сервіс, пройшло близько місяця — тоді ж він став власником 9% Twitter. Сама угода ще не закрита, однак команда компанії вже прийняла пропозиції Маска.

Редактор The Next Web у своїй колонці припускає, що тепер може чекати на Twitter та якою буде роль Ілона Маска у цьому. AIN.UA зробив скорочений переклад колонки.

Компанія стане приватною

Наразі Twitter є публічною компанією, зробити її приватною — в інтересах Маска. У такому випадку йому не доведеться, по-перше, подавати квартальні фінансові звіти — це означає, що і нести відповідальність перед акціонерами. По-друге, подавати звіти про прибутки до Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), з якою у Маска дуже напружені відносини.

Щодо нинішньої ради директорів компанії, можливо, Ілон Маск її розпустить. Це і всі інші варіанти, про які йтиметься далі — лише припущення. Давайте не забувати: Маск — найбагатша людина світу і абсолютно невідомо, що він може зробити із Twitter, своєю новою іграшкою.

Куди ж без теорій змови

Коли компанія стане приватною, той, хто не володіє, може робити з бізнесом все, що захоче. Я обережно говорю «той, хто володіє», тому що цілком можливо, що Маск не купив Twitter для себе.

Ми можемо бути впевнені, що він не інвестував власні кошти, і спеціально заявив, що зібрав інвестиції під купівлю соцмережі. Цілком можливо, що Ілон Маск є частиною більшої команди, і що у підсумку він стане її СЕО чи очолюватиме раду директорів.

Існує ще один сценарій. Він більше підходить для Голлівуду, але теж має право на життя — Маск вступає у змову з кимось, кому рада директорів Twitter ніколи б не продала компанію, щоб стати посередником підступного тіньового поглинання.

Хто може за цим стояти? Джек Дорсі? Дональд Трамп? Джефф Безос? Марк Цукерберг? У цій дикій теорії може бути будь-хто. Навіть Каньє Вест. Є ще одна теорія змови: Ілон Маск оголошує себе президентом Twitter і коронує Джека Дорсі як генерального директора. От тільки їхні позиції матимуть кумедні безглузді назви, як от Doge Lord та Executive Change Implementer.

Що буде далі?

В одній із версій майбутнього Маск вносить радикальні зміни у роботу соцмережі. Він виконує свої обіцянки знищити ботів та перетворює Twitter на сервіс, де будь-які висловлювання в межах закону вважаються вираженням свободи слова.

В іншій версії майбутнього, можливо, імовірнішій — Ілон Маск береться керувати Twitter та стикається з тією ж проблемою, що і кожна соціальна мережа: модерувати її контент дійсно складно. Зрештою він кидає цю затію, ставить когось іншого замість себе на позицію СЕО, поки компанія знову не стане публічною.

Зрозуміло одне — Twitter ось-ось зазнає серйозної кризи ідентичності. Питання про те, хто керуватиме сервісом та чи залишиться у цього наявна база користувачів, залишаються відкритими.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук