«Віримо у потенціал України, тому зацікавлені ще інвестувати в українські проекти»: бліц із польським фондом Pracuj Ventures

На початку травня польський фонд Pracuj Ventures інвестував у стартап PeopleForce, що став першим українським проектом у його портфелі. PeopleForce розробляє HRM-рішення для автоматизації процесів HR та рекрутингу, а серед клієнтів стартапу — BMW, Ajax Systems та Parimatch. Журналіст AIN.UA поговорила із інвестиційним директором Pracuj Ventures Миколою Михайловим про те, чому фонд обрав PeopleForce та чи планує ще інвестувати в українські стартапи.

Микола Михайлов, інвестиційний директор Pracuj Ventures
Фото — спікера

В які проекти інвестує Pracuj Ventures, на яких ринках? Як обирає компанії?

Pracuj Ventures є корпоративним інвестиційним фондом, де Grupa Pracuj (публічна компанія, WSE) є співзасновником. В групу входять pracuj.pl — найбільший job classified у Польщі, eRecruitment Solutions — система управління підбором персоналу, та robota.ua в Україні.

Pracuj Ventures інвестує у стартапи у сфері HR Tech з фокусом на наших «домашніх» ринках: Польщі та Україні — тобто там, де ми потенційно можемо реалізувати синергію із ключовими бізнесами групи, а також навчитися від бізнесів, в які інвестуємо.

Інвестуємо на етапі seed, тобто в компанії, які вже мають клієнтів і ревеню, та шукають ресурси для масштабування.

Який середній чек? Скільки угод за рік?

Зазвичай це 200 000-500 000 євро, але в окремих випадках чек може доходити до 1 млн євро. Закриваємо 2-4 угоди на рік — це сумарно у Польщі та Україні.

Що фонд пропонує портфельним компаніям, окрім грошових інвестицій?

Ключові бізнеси Grupa Pracuj (pracuj.pl, robota.ua) на ринках Польщі та України обслуговують більше ніж 100 000 клієнтів у сфері HR. Це мабуть більше, ніж будь-яка інша компанія.

Ми чудово розуміємо цю сферу, знаємо, як з нею працювати, і можемо допомогти нашим портфельним компаніям своїм досвідом і контактами.

Чому інвестували у PeopleForce?

Для нас завжди ключовими є два фактори — це фаундер/команда та якість продукту. В обох цих вимірах ми були позитивно вражені.

Ендрю Сетінік, фаундер PeopleForce, має, у широкому сенсі, продуктовий бекграунд. Це знайшло своє відображення у тому, наскільки системно побудований продукт, і як він може розвиватися надалі, які задачі клієнтів вирішувати.

Якісне HR-рішення all-in-one для компаній середнього розміру і за адекватну ціну надзвичайно важко побудувати. Команді PeopleForce це вдалося. Це відкриває можливості для масштабування продукту на інших ринках, в тому числі у Польщі, де ми маємо досвід і сильну позицію наших ключових бізнесів.

Як оцінюєте інвестиційні ризики у зв’язку з початком війни в Україні? Враховуючи той факт, що більша частина команди PeopleForce — українська.

Дійсно, значна частина клієнтів PeopleForce — це українські компанії. Але більшість з них це IT-компанії: які відносно інших секторів є менш вразливими. Тому ми очікуємо, що PeopleForce зможе їх зберегти та відновити швидке зростання після перемоги. Показники, що ми спостерігаємо зараз, підтверджують наші очікування.

В той же час, із початком війни компанія прискорила реалізацію планів, пов’язаних з виходом на нові ринки. Щодо команди, то тут значних ризиків ми не бачимо. Навіть більше, бачимо можливості для подальшого її зміцнення.

Якими є деталі угоди: сума інвестицій, що ще отримає PeopleForce, окрім коштів? Що отримає фонд?

Зазвичай ми не розголошуємо такі деталі, але можу сказати що Pracuj Ventures є міноритарним акціонером.

Чи планує Pracuj Ventures інвестувати ще в українські проекти?

Ми, безумовно, маємо оцінювати інвестиційні ризики у кожному окремому проекті. Але віримо у потенціал України не зважаючи на війну та пов’язані з нею втрати, тому залишаємося зацікавленими у нових проектах.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук