«Прийняли нові бізнеси. Залучаємо інвестиції, відновили будівництво», – Юрій Филюк, «Промприлад.Реновація»

«Промприлад.Реновація» — інноваційний центр площею 38 205 м² на базі старого заводу в Івано-Франківську. Це проект зі сфери імпакт-інвестування, де інвестори одночасно вкладають в соціальний вплив на регіон та отримують повернення інвестицій у вигляді дивідендів. В лютому 2022 року загальна сума залучених інвестицій склала близько $11 млн, станом на травень до проекту вже долучилися 1 175 інвесторів. І як запевняють в «Промприлад», – ще є вільні слоти.

За час війни, яку росія веде проти України, «Промприлад.Реновація» прийняв 12 нових бізнесів, які були вимушені переміститися з небезпечних регіонів. Це, зокрема, стало причиною відновлення активного будівництва та залучення додаткових інвестицій. З-поміж іншого, в травні 2022 року інноваційний центр залучив $1 млн від української компанії MacPaw. Ціль «Промприлад» – у 2022 році побудувати і запустити від 17 000 м² до 24 000 м². 

Журналістка AIN.UA поспілкувалася з Юрієм Филюком, СЕО «Промприлад.Реновація» про те, як війна позначилася на операційній діяльності та команді «Промприладу». 

Зображення в матеріалі: «Промприлад.Реновація»

«Зібрали та направили воїнам $1,3 млн»

З першого дня війни команда проекту «Промприлад.Реновація» об’єднала зусилля з партнерами. Разом з міською адміністрацією й приватними бізнесами ми в Івано-Франківську створили Координаційний Центр Забезпечення Супротиву #SaveUkraineNоw і сконцентрували свою увагу на підтримці Збройних сил України, а також батальйонів територіальної оборони Івано-Франківська, які відправляються на передову.

#SaveUkraineNоw почав збирати ресурси щоби повністю забезпечити першочергові потреби воїнів — як інформаційні і правові, так матеріальні і фінансові. Таким чином ми вже залучили $1,3 млн та допомогли укомплектувати бронежилетами, шоломами, тепловізорами, автомобілями та іншим необхідним устаткуванням один батальйон ТрО, який вже відправився на передову. Зараз (на момент виходу матеріалу — ред.) центр допомагає із забезпеченням батальйонів Прикарпаття вже безпосередньо на передовій.

Другий напрям діяльності Координаційного центру — гуманітарний, що передбачає забезпечення бойових батальйонів та людей, які постраждали від війни, медикаментами, одягом та іншими товарами. В першу чергу, за нами були закріплені міста Харків і Суми, але географія нашої допомоги розширюється. 

«Прийняли нові бізнеси. Виникла потреба відновити будівництво»

На третій тиждень війни ми створили ще одну платформу — центр підтримки бізнесу Save Business Now, тому що економічний фронт є одним із найважливіших фронтів під час війни. Зрозуміло, що українська економіка під час війни сильно страждає. В рамках цієї ініціативи команда проекту почала, перш за все, допомагати з релокацією бізнесу.

Станом на травень 2022 року ми маємо вже 33 історії успіху — 33 бізнеси перевезли свої виробництва та команди в Івано-Франківськ, а 12 з них безпосередньо розміщуються у нас на «Промприладі». 

Також на третій тиждень війни разом з Наглядовою радою проекту ми вирішили відновити будівництво. Оскільки «Промприлад» прийняв на своїй території нові організацій і компаній, потреба у створенні додаткової інфраструктури стала нагальною. Ми почали активно будуватися, відновили залучення інвестиції і знаходимося в активній фазі девелопменту і розвитку проекту. Наша ціль у 2022 році — побудувати і запустити від 17 000 м² до 24 000 м². 

В цих приміщеннях будуть знаходитися офіси інноваційних компаній, зокрема представники IT індустрії, центр підтримки бізнесу з великим коворкінгом, арт центр, центр промоції читання «Читай». Наразі маємо ще кілька вільних слотів під різний інноваційний ритейл, фудмаркет з блоком крафтового пивоваріння. Ми робимо акцент на тому, що для тих, хто переїхав — це нагода запускати свої бізнеси на території «Промприладу».

Наступним кроком (це вже план максимум) — спорудження корпусу «С». Це — центр, який умовно є «мозком проекту». Там сконцентровано інкубатори, акселератори, бізнес-школу, великий Maker Space (який вже працює в пілотному режимі), хостел-колівінг і візітор центр. Візитор-центр є центральним і найбільшим простором, де зосереджена екосистема для розробки нових продуктів, бізнесів, організацій і їх запуску. Спорудження візитор-центру ми розглядаємо вже на кінець 2022 року, в тому числі, якщо знайдемо необхідні ресурси. 

«Адаптуємо усі наші простори»

Наш підхід до відбору орендарів, а також сама модель кардинально не змінилася — «Промприлад» завжди був екосистемою на перетині бізнесів, громадських організацій, поєднання освітніх і мистецьких, економічних і урбаністичних проектів. Саме таким наш підхід і залишився. Єдине — ми більше адаптуємо усі наші простори, які будуємо, під потреби тимчасово переміщених людей, організацій і бізнесів. 

Через війну на заході України дуже багато людей, які переїхали з інших регіонів. Вони стикаються з цілою низкою викликів: вони залишилися без житла, без нормальних стандартів життя і тут їм потрібно адаптуватися в нових реаліях. 

В травні вже триває будівництво додаткового великого коворкінгу, який по суті стає платформою для проекту по підтримці бізнесу Save Business Now, де ми теж об’єднуємо ряд партнерів: це і «Імпакт-хаб Одеса», це і Львівська бізнес-школа УКУ і Beetroot Academy, та інших. Спільними зусиллями ми тут створюємо цілий комплекс підтримки за принципом єдиного вікна для бізнесу усіх рівнів по всіх питаннях.

Бізнеси можуть звернутися до нас із запитами: де знайти приміщення для релокації, як отримати ті чи інші дозволи, як знайти фінансування на перезапуск свого бізнесу. Окрім того, ми пропонуємо різноманітні навчальні програми та нетворкінг, який є вкрай важливим в усій цій ситуації. Якщо хтось знайшов рішення, він може поділитися з іншими.

Ми прагнемо надати людям і бізнесам опції. Вони можуть орендувати приміщення і запустити свій проект, просто приходити в ці простори, закриваючи різні свої потреби — від дозвілля і культурних заходів, закінчуючи пошуком партнерств, сервісів, які можуть допомоги, в тому числі і пошуком людей.

«Ціни на оренду – не змінились»

З початку війни в Івано-Франківську ціни на оренду зросли. До міста приїхало багато людей і попит зріс. Ми свої ціни на оренду не змінили, навпаки — намагаємося персоналізовано, гнучко підходити до ситуації. Більше того, наша команда допомагає знайти додатковий ресурс для адаптації, перезапуску бізнесу. 

«Криза загострює все»

До війни у нас був план розвитку проекту, у нас був погоджений кредит на будівництво наступної черги. В умовах війни, зрозуміло, ми поставили розроблений план на паузу і змінили фінансову модель. Зламані шляхи постачання, зростання цін на будівництво, багаторівневе здорожчання через енергетичну кризу, протоколи безпеки, які ускладнюють активності… Зрештою, психологічно це діє абсолютно на всіх — і на команду, і на резидентів, і на користувачів. Це все ускладнює роботу, безумовно, але водночас і активізує нас. 

Криза — це момент, який проявляє і загострює все. Від того, як ми проживемо кризу, визначається те, ким ми будемо як суспільство наступні 10 років. Хтось часом може ховатися і уникати, намагатися ігнорувати, але наша позиція однозначна — дивитися виклику в очі і тиснути максимально на газ. 

Одночасно, бізнесів, які б закрили з війною свої офіси на території «Промприлад», – немає. Є декілька проектів, які пов’язані з дитячою освітою, які наразі знаходяться на паузі через неможливість функціонування в умовах війни. Всі чекають першої ж можливості відновити свої активності.

«Залучили інвестиції»

Частина ресурсу була в нас закумульована на попередньому інвестиційному раунді і власне за ці гроші ми здійснюємо будівництво. Звісно, є потреба в додаткових ресурсах. Тому ми відкрили додаткову можливість для інвесторів у розмірі $3 млн і активно їх залучаємо. Навіть в умовах війни вже залучили $1 млн від компанії MacPaw. Також набирає обертів промо кампанія, яка допомагає нам залучати інвестиції.

Окрім того, в цих умовах ми активно працюємо над залученням грантових коштів. В «Промприладі» закладена вагома складова прямої соціальної інфраструктури, яка створюється в некомерційній логіці, як за підтримки міжнародних і національних партнерів з філантропічною метою, так і завдяки державній допомозі інших країн. Паралельно ми слідкуємо за ринком, щоби згідно нашої моделі, структури фінансування і попереднього плану відновити процес переговорів щодо кредитування, як тільки з’явиться така можливість. 

Актуальна фінансова модель говорить про те, що ми залучаємо $15 лн інвестицій в акціонерний капітал, $15 млн кредиту і від $5-10 млн грантових ресурсів.

«Склад команди залишився без змін»

Через безпековий режим з початку війни «Промприлад» працював у закритому доступі. Потрапити на територію можна було виключно через персональну акредитацію. Представники резидентів або гості резидентів погоджувалися індивідуально — це вимога воєнного часу. 

Робочий день у команди збільшився і став фактично позанормовим. До війни у нас був гнучкий графік. В новій реальності — щодня команда працює з 8 години ранку і до останнього. Команда вмотивована настільки, що люди працюють практично без вихідних. Звичайно, кожен сам собі регулює графік, щоби підтримувати ментальне і фізичне здоров’я. 

Загалом склад команди «Промприладу» залишився без змін. Лише одна працівниця виїхала закордон. Навпаки, з розвитком проекту виникають додаткові ділянки і нам потрібні додаткові люди. В травні ми перебуваємо в активному пошуку — маємо до 5 додаткових вакансій. 

«На нас чекає багато викликів»

Одна з основних цінностей — бути ком’юніті-хабом, зокрема інклюзивним, який в собі поєднує дуже різних стейкхолдерів на суспільній мапі. Це і бізнес, і органи місцевого самоврядування, і громадський сектор. В кризу такі майданчики є вкрай необхідними. Це можливість згуртовувати і спільними зусиллями вирішувати виклики — те, що найбільше дає «Промприлад».

Після війни так само — українці вже зазнали і зазнаватимуть чимало втрат, матимуть різницю в пережитому, посттравми. Нас можуть чекати політичні кризи, економічні і соціальні наслідки війни. Нас чекає багато різних викликів. І платформа, де можна рефлексувати, обговорювати виклики і знаходити спільні рішення — є великою цінністю.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук