Poster та Work.ua дослідили, що відбувається на ресторанному ринку України після трьох місяців з початку повномасштабної війни.

Якщо коротко — в Україні працює лише 68% від кількості закладів, які були відкриті в лютому. Водночас кількість нових вакансій та виторг закладів на заході країни та в окремих центральних регіонах уже досягли довоєнних показників. 

Виторг малих і середніх закладів

Найкращі показники виторгу в закладів Закарпатської області: за тиждень 16-22 травня їхня виручка у середньому досягла 152% порівняно з тижнем до війни. У Волинській та Чернівецькій областях — 124% та 119% відповідно. 

Деякі центральні регіони також мають майже довоєнні каси: у Дніпропетровській області — 94% від виручки у лютому, у Кіровоградській — 93%, у Полтавській — 105%. На нещодавно звільнених Київщині, Чернігівщині й Сумщині показники майже на половину менші за лютневі: 59%, 61% та 54% відповідно. У самому Києві також лише 58%.  

Найгірші показники у регіонах на сході та півдні. Там заклади намагаються продовжувати роботу, але в Донецькій області отримують лише 6% від довоєнної виручки, у Харківській — 14%, у Херсонській — 21%, у Миколаївській — 25%.

Нові ресторанні вакансії

За тиждень до війни в чотирьох великих містах України — Києві, Одесі, Львові та Дніпрі на сайті Work.ua було розміщено 655 нових вакансій за найбільш популярними ресторанними спеціальностями (кухар, бармен, офіціант). На початку травня кількість таких вакансій упала більш ніж утричі — до 203.

Ситуація на ринку праці на заході трохи краща. На початку травня у Львові відкрили на 2,5% більше вакансій порівняно з довоєнним часом — 122 замість 119 вакансій. Водночас у Дніпрі цей показник знизився на 77% (зі 102 до 23 вакансій), для Одеси — на 85% (зі 104 до 16 вакансій), для Києва — на 87% (з 330 до 42 вакансій).

Заробітна плата

  • Серед чотирьох міст — Києва, Одеси, Львова та Дніпра — найбільше впали зарплати в Одесі. Так, 2-8 травня бариста там платили 9 000 грн (на 18% менше, ніж у лютому), кухарю — 12 500 грн (-22%), офіціанту — 12 000 грн (-14%).
  • У Києві найбільше знизилася зарплата бариста: на початку травня заклади пропонували їм у середньому 12 000 грн — на 20% нижче, аніж напередодні війни. Кухарів у столиці шукали на 15 500 грн (-9%). Зарплата офіціантів не змінилася — 18 000 грн.
  • У Львові бариста пропонували 10 000 грн, що на 9% нижче ніж до війни, кухарям — 12 000 грн (-8%), офіціантам — 10 000 грн (без змін).
  • Зростання зарплати помітили лише на позиціях бариста в Дніпрі: зросла на 9% до 12 000 грн. У кухарів залишалася без змін — 14 000 грн, в офіціантів — просіла на 28% до 9 000 грн.