Навіщо Amazon нишком скуповує землю на мільярди доларів

1
Читати на RU

Компанія Amazon витрачає мільярди доларів на нерухомість, яку планує використати для нового покоління багатоповерхових складів. Нова стратегія дозволить доставляти товари у великі міста за кілька годин. Однак вона ж може принести компанії значні збитки, адже ріст онлайн-продажів в епоху після пандемії сповільнився. Видання Bloomberg розповіло про плани Amazon і їх можливий провал. 

За останні два роки Amazon втричі збільшила обсяг збудованих промислових площ, якими володіє в Північній Америці. Іноді компанія купує відразу будівлі, наприклад кол-центри, або ж просто голу землю. За словами людей, знайомих зі стратегією, Amazon планує використовувати більшу частину нерухомості для побудови нового покоління високих складів. Вони можуть зберігати широкий спектр продуктів поблизу клієнтів у густонаселених районах.

Це потенційно ризикована стратегія, яка наражає Amazon на примхи ринку промислової нерухомості. Під час пандемії компанія дуже виросла, і тепер, коли сплеск онлайн-покупок сповільнився, вона обтяжена великою кількістю складських приміщень. Тепер Amazon прагне здати в суборенду непотрібні їй приміщення і сповільнити розширення своїх складів. 

«З іншого боку всіх цих інвестицій буде щось для споживача», – сказав Джон Блекледж, аналітик Cowen and Company LLC. «Люди будуть купувати більше на Amazon, коли побачать, що можуть отримати це за п’ять годин, а не за два дні».

За даними CoStar, Amazon витратила щонайменше $2,2 мільярда на придбання землі або нерухомості, запланованої на реконструкцію. У березні 2020 року компанія виділила $30 млн на 63 гектари в жвавому промисловому районі між Сан-Дієго та кордоном США з Мексикою. 

Потім вона побудувала сучасний склад висотою 40 метрів, який може обробляти великий асортимент продукції для доставки в той же день. Нові логістичні об’єкти Amazon з’являються приблизно по одному на кожні 24 години доставки.

Земля для складу Amazon в Остіні. Фото: Джордан Вондерхаар/Bloomberg

Будівництво нових приміщень може коштувати вдвічі дорожче, ніж вартість звичайних складів, які зараз коштують близько $200 за квадратний фут. Тому Amazon залучає новий клас інвесторів, щоб допомогти фінансувати розширення. На відміну від забудовників, які хвилюються, чи сподобається будівля наступному орендареві, ці інвестори більше орієнтуються на кредитоспроможність позичальника. 

Питання полягає в тому, як Amazon адаптує старі стратегію до нових економічних умов. Зростання онлайн-продажів сповільнюється, процентні ставки зростають, а деякі аналітики очікують спад в найближчі місяці. Компанія вже скоротила кількість нових багатоповерхових складів, які планує побудувати в найближчі роки, приблизно до 10 з 40.

Майно площею 193 акри, куплене Amazon минулої осені в Раунд-Рок, показує потенційну перспективу та небезпеку. З одного боку, будівництво складу нового покоління поблизу Остіна дозволить компанії задовольнити потреби регіону, що швидко розвивається. З іншого боку, якщо зростання онлайн-продажів сповільниться ще більше, дорога земельна ділянка не окупиться.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Цікаво, але це-правда. Ринок нерухомості у США просів, але не сильно, найбільшим попитом користуються так звані modular homes, mobile homes, luxury trailer homes: https://www.thehomesdirect.com/blog/16-best-luxury-manufactured-homes. За лінком Ви можете побачити, що це. Аналізувати попит можна не лише за міфічними даними, або даними акцій та Форекса, які є дійсно точними, а із кількістю показів у Гуглі за комерційними ключовими словами, коли маєш доступ до сайту, і звісно ж транзакцій, але це- приватна інформація). Так от, ринок землі і продажу домів там не надто впав, а ціни на неї- взагалі не впали. розпродажу немає)

Пошук