Довідка з військомату для виїзду з міста — що відомо і як це працює

Читати на RU

1 липня УНІАН опублікував статтю адвоката Дмитра Вороніна, в якій стверджувалось, що наразі влада готує нормативний акт, який регулюватиме видачу дозволу на виїзд за межі місця проживання військовозобов’язаним та резервістам, і що без такого дозволу буде заборонено залишати своє місто. Проте, як заявляє народний депутат Олександр Федієнко, таких документів не готується, та проекти таких документів не розглядались.

В цьому матеріалі редакція AIN.UA розповідає, про реальний стан справ в питанні обмеження пересування військовозобов’язаних по території України.

Оновлено: додано повідомлення Генерального штабу ЗСУ, і у зв’язку з новою інформацією редакція змінила заголовок статті.

Оновлено 2: військовозобов’язані чоловіки можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів, повідомила в коментарі «РБК-Україна» координатор руху адвокатів Збройних сил України Євгенія Рябека.

«Ні кроку без військкомату», але це не точно

Джерело: Запорізька обласна державна адміністрація

У своїй статті для УНІАН з заголовком «Ні кроку без військкомату» Дмитро Воронін описав документ, який регулюватиме порядок видачі дозволу на виїзд за межі місця проживання (надалі – дозвіл на виїзд) особам призовного віку, військовозобов’язаним та резервістам в умовах воєнного часу.

За словами Вороніна, підготовка цього документу «за деякою інформацією, наразі відбувається», проте хто саме його розробляє адвокат не вказав. У викладенні Вороніна зміст майбутньої постанови в наступному:

  • Для того, щоб виїхати з будь-якого населеного пункту, в якому зареєстрований військовозобов’язаний (або резервіст чи призовник) йому необхідно отримувати у територіальних центрах комплектації дозвіл на виїзд. 
  • В залежності від обставин військкомат може надавати право на виїзд різної тривалості. Наприклад за наявності поважних причин (хвороба або смерть рідних тощо), на термін до 30 діб, а призовникам які мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу, на термін до одного року, але не пізніше дати закінчення відстрочки.

І хоча Дмитро Воронін писав про ці положення в майбутньому часі, бо за його словами їх лише розробляють і зараз вони не діють, Запорізька обласна державна адміністрація опублікувала його текст як доконаний факт з заголовком «Для виїзду за межі місць перебування військовозобов’язані повинні отримувати дозвіл», хоча це поки не так.

Законодавче врегулювання

У законі України «Про військовий обовʼязок та військову службу» дійсно є пункт 4 статті 37, який і забороняє у воєнний час призовникам, військовозобовʼязаним та резервістам виїжджати без спеціального дозволу від військкомату.

«У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України – без дозволу відповідного керівника)», — сказано в законі.

Фактично, йдеться про обмеження права на свободу пересування особи. Але досі в законодавстві немає жодного механізму, як отримувати таку довідку і фактично ця норма просто «висить у повітрі» і її всі ігнорують.

І доки не буде створено механізму, який би описував всі нюанси отримання цього дозволу, його форму та вигляд, призовники просто фізично не зможуть його отримати. А отже можуть просто вільно пересуватися всередині країни.

Чи розробляють механізм отримання дозволу?

Народний депутат, заступник комітету ВРУ з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко стверджує, що наразі ніхто не займається розробкою відповідного механізму.

«Я перевірив вказану інформацію, хочу заспокоїти суспільство, що ні в МО (міністерстві оборони – ред.), ні в ГШ (Генеральний штаб ЗСУ – ред.), ні в КМУ (Кабінет Міністрів України – ред.) таких документів не готується, та проекти таких документів не розглядались», — написав Федієнко.

Звичайно, ніщо не гарантує, що такий документ не почнуть розробляти найближчим часом, проте на зараз його немає і, відповідно брати дозволи в військкоматі потреби також нема.

Оновлено: повідомлення Генерального штабу ЗСУ

Генеральний штаб ЗСУ раптово підтвердив, що згідно з нормами закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», передбачається, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

«З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.

Просимо з розумінням ставитися до регуляторних заходів, продиктованих законами України, умовами воєнного стану і ведення війни», — йдеться в заяві генштабу.

При цьому механізм і форму такої довідки досі ніхто не розробив і як її отримувати/видавати неясно.

Оновлено 2: військовозобов’язані чоловіки можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів

Військовозобов’язані чоловіки можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів. Однак при зміні місця свого проживання вони повинні звернутися до відповідних органів, повідомила в коментарі «РБК-Україна» координатор руху адвокатів Збройних сил України Євгенія Рябека.

Вона пояснила, що в повідомленні Генерального штабу йдеться виключно про впорядкування обліку осіб, які змінюють саме місце проживання, місце реєстрації. Таким чином, особа, яка змінює місце проживання, повинна звернутися до центру військового комплектування, знятися з обліку і поїхати стати на облік в новому місці, що не являється новим правилом.

«Можливо, опублікований документ трохи незрозуміло виписаний. Але, дійсно, мета така – щоби впорядкувати цей облік, щоби наші центри комплектування мали певний порядок. Тобто це більше внутрішній документ, але спільнота тлумачить його так, як хто зрозумів», — припускає Рябека.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук