Співзасновник monobank взявся за безпілотники — деталі проекту

Читати на RU

Через війну на ринку дронів виник дефіцит, тому ціни на безпілотники різко злетіли. Банкіру і співзасновнику monobank Володимиру Яценко разом з групою інженерів вдалося запустити виробництво українських безпілотників, які у кілька разів дешевші ніж західні аналоги і при цьому не поступається їм за характеристиками, як стверджує він сам.

Видання «Фокус» поговорило Володимиром Яценко про китайські та українські безпілотники, майбутнє цієї галузі і неефективні дрони, які продовжують купувати. Редакція AIN.UA обрала найцікавіші тези.

Фото: Facebook Володимира Яценка

В чому відмінність українських безпілотників

Ми поставили собі завдання зробити дуже дешевий і дуже ефективний БПЛА, спеціально пристосований для вирішення бойових завдань. Є такий показник як ймовірність подолання РЕБ та ППО противника. За розрахунками він у нас один із найкращих через застосування нових технологій, а його дешевизна нівелює збитки від його втрати при виконанні бойового завдання.

Скільки вони коштують

У нас був випадок, коли один із безпілотників, який ми передали ЗСУ, окупанти 10 днів не могли збити засобами ППО. Щоб його знищити, вони використали ракету БУК. Уявіть собі – проста, практично базова модель БПЛА, яка коштувала не більше $5 000, змусила ворога витратити ракету ціною $200 000.

Про дорогі дрони

Апарати легкого класу вартістю від $100 000 не мають великих перспектив у майбутньому. Війна «відфільтрувала» усі неякісні безпілотники. Проте деякі волонтери через незнання продовжують закуповувати по $100 000-200 000 дорогі дрони, які літають до першого ворожого ППО.

Як створюють українські БПЛА

Ми відмовилися від ідеї робити БПЛА на базі наявних планерів та зробили проект з нуля, підхід був такий самий як при проектуванні великих літаків, повністю електронна модель, яка тестується на спеціальних програмах симуляторах і лише після цього – реальне виробництво.

Яке майбутнє дронів

Наша наступна розробка – це управління групою безпілотників, що дасть українській армії значну перевагу над агресором. Майбутнє за «роєм» – групою безпілотників з різним призначенням – розвідники, хибні мішені, ударні апарати. Така група може прориватися через найсучаснішу ППО. Наприклад, у російських комплексів час перезаряджання боєкомплекту мінімум одна година.

Яке завдання інженерів

У мене дуже багато запитів на продаж, але я для себе прийняв рішення, що ми не продаємо, а передаємо наші апарати в правильні підрозділи, де вони будуть використовуватися максимально ефективно.

Головне завдання, яке я вирішую організаційно-логістичне: закупівля комплектуючих для виробництва 300 апаратів напружує навіть китайців. Можу сказати, що ми зараз закуповуємо комплектуючі партіями не менш як для 100 апаратів.

Чому в Україні досі не було виробництва дронів

Ми почали займатися безпілотниками ще у 2014 році. Але я зрозумів, що ті, хто тоді приймав рішення, мали на меті особисто збагатитися і ми призупинили програму. Деякі з колег були менш принциповими. Гроші вони заробили великі, але технологічно залишилися у минулому столітті – епоксидні смоли, склотканини та кожен екземпляр за фактом – штучне виробництво. «Індпошив» у чистому вигляді. На сьогодні в Україні немає компаній, які можуть виготовляти тисячу безпілотників на рік.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук