Оцінка найдорожчого європейського фінтеху Klarna впала на 85% — до $6,7 млрд

Читати на RU

Один із найбільших фінтехів у світі Klarna залучив $800 млн при оцінці у $6,7 млрд — це на 85% менше ніж у червні 2021 року, коли стартап оцінювали у $45,6 млрд. У раунді взяли участь нові та поточні інвестори, серед яких Sequoia, Silver Lake, Commonwealth Bank of Australia, CPP Investments, пише TechCrunch.

  • Проблеми у Klarna почалися раніше. У травні компанія звільнила близько 700 співробітників. Це приблизно 10% штату. За словами генерального директора Klarna Себастьяна Семятковскі, причина такого рішення — «війна в Україні, зміна споживчих настроїв, різке зростання інфляції, нестабільний фондовий ринок та ймовірна рецесія».
  • У червні оцінка компанії зменшилася майже втричі — з $45,6 млрд до $15 млрд. Тоді Klarna вела переговори з інвесторами про залучення до $1 млрд з оцінкою у $30 млрд. Однак, за даними джерел The Wall Street Journal, переговори могли принести тільки $500 млн і гарантій, що угода відбудеться, не було.
  • Угода все ж відбулася, однак при сильно нижчій оцінці інвесторів у $6,7 млрд. До порівняння, у 2019 році стартап оцінювали у $5,5 млрд, у 2020 — $10,6 млрд. Водночас, як пише TechCrunch, позиція Klarna на різних ринках та популярність сервісів компанії серед споживачів на сьогодні є більшою, ніж за усі попередні роки.
  • Klarna — шведський фінтех-стартап, що працює за схемою «купуй зараз, плати потім», тобто дає змогу клієнтам платити за товар частинами без відсотків. У великій кількості магазинів у Скандинавії, Європі та США Klarna є основним, а деколи і єдиним платіжним провайдером. Мова йде про понад 400 000 онлайн-магазинів по всьому світу.
  • В Україні кредитні продукти Klarna недоступні, але у березні цього року стартап відкрив можливість власникам українських банківських карток купувати товари через свій сервіс. 
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук